-Når det gjelder studentene, vil vi jo helst at de flinkeste begynner her hos oss.

Klaus-Joachim Jens er instituttleder ved Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag ved USN, og han er ærlig når han svarer på hvilke studenter USN ønsker seg. Det skyldes først og fremst at han vet hvor hard kampen om studentene er, men også fordi han vet hvor viktige studentene er for USN.

–Vi kan ikke forske uten studenter.

Vi forsker ved at studentene tar bachelor- og masteroppgavene sine hos oss, og hvis ikke vi hadde engasjert oppegående studenter, hadde vi heller ikke kommet oss videre. Det blir et symbiotisk arbeid, sier Jens, som legger til at studentene også kan delta i internasjonale forskningsprosjekter.

1. En del av forskningen ved universitetet

Da har vi allerede gitt deg én god grunn til at du skal studere ingeniørfag ved USN: Du blir en viktig brikke, og en helt nødvendig brikke, i forskningsarbeidet til Norges nyeste universitet.

Og det finnes flere gode grunner.

2. Fordel å ikke alltid være størst

–Det du vil møte på USN er et veldig hyggelig studentmiljø, og veldig fine lokaler, som Statsbygg har utstyrt oss med. Vi er ikke det største universitetet i Norge, men det har også sine fordeler, sier Jens.

Fordelene han snakker om er naturligvis at mindre forhold betyr tettere bånd mellom alle.

–Studentene får et veldig godt samhold seg imellom, miljøet blir ikke anonymisert, og alle kjenner alle. En får et miljø som er litt mer overskuelig, spesielt innenfor studiegrupper og i undervisningssituasjoner, hvor en trenger «a little help from my friends», forteller Jens.

Ingeniørstudent får hjelp av ingeniørlærerVed USN får studentene tettere bånd seg imellom. Også underviserne får våre studenter tettere bånd til.

3. Alle kjenner alle

Klassene blir derfor også på en størrelse der alle kjenner alle, og overgangen fra videregående kan derfor bli litt mykere, litt mer vennlig og litt mer overkommelig enn når en kaster seg i haigapet på en forelesningssal med 200 skarpe tenner – eller seter, om du vil.

– Alle kan ha et personlig forhold til læreren, og tradisjonen her er at lærerne ønsker et personlig forhold til studentene, sier Klaus Joachim Jens.

Det betyr med andre ord at døra til de som underviser står åpen. Står du fast med en oppgave eller noe du lurer på før eksamen, er veien kort både til nærmeste student som kan hjelpe deg, eller til en foreleser.

4. Tett samarbeid med næringslivet

Instituttleder Jens trekker også fram ingeniørutdanningens tette samarbeid med næringslivet som en inspirasjonskilde for potensielle, nye studenter. Alle behøver et teoretisk fundament innenfor ingeniørfag, men teorien blir betydelig mer verdt når en kan sette inn en praktisk videreføring av teorien. Hos USN skjer den underveis.

– En ting som er spesielt for USN sammenliknet med mange andre institusjoner i Norge, og som gjelder hele fakultetet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag, er nærheten til arbeidslivet og industrien. Det styrker undervisningen vår at vi har en tett kontakt med praksisfeltet, eller til virkeligheten om du vil. En må jo lære teori for å bli ingeniør, det kommer en ikke unna, men fordi mange av mine kolleger har en fortid fra nærings- og arbeidslivet, kan vi vise studentene hvorfor erfaring er så viktig, sier Jens, og fortsetter:

–Vi som jobber her har vært i næringslivet. Vi er faktisk unike på det området.

5. Bruk verktøykassen for å løse utfordringer

Ifølge Jens er dagens ingeniørstudenter helt avgjørende for å løse framtidsproblemene våre, enten vi snakker om bærekraftig teknologi, elektronisk helse eller ulike samferdselsutfordringer – for å nevne noen.

–Dette er det aller viktigste vi kan fortelle de unge der ute: Det nytter å bry seg. Når en bryr seg har en muligheten til å bidra. Det er det flotte med ingeniøryrket – du får utdelt en verktøyskasse som kan brukes både på nåværende og framtidige utfordringer.

Hva slags ingeniør skal jeg bli?

Hva slags ingeniørutdanning bør du velge? Vi gir deg oversikten!