Se for deg panteautomaten du bruker på butikken. Som maskiningeniør kan du designe hvordan automaten er bygd opp gjennom 3D-modellering, mens du som elektroingeniør kan løse problemene rundt mating og registrering av flasker. 

Jobben til ingeniøren er nettopp det : Å løse problemer. Alt fra små problemer i nærmiljøet til store samfunnsproblemer.

Hvordan skal vi klare å redusere klimagassutslipp fra bygg, anlegg, olje- og gassindustrien, biler, båter og fly? Hvordan kan vi utnytte kunstig intelligens? Hvordan få til mer bærekraftig energi og matproduksjon? 

Ingen enkle oppgaver, men er det noen som kan få det til, er det ingeniøren!

Problemer USN-ingeniøren løser 

Mange forestiller seg at ingeniøren jobber i feltet med hjelm, arbeidsdress og store maskiner. Slik er det ikke. De fleste ingeniører jobber for det meste på kontor. Men det er også ingeniører som arbeider mer praktisk rettet og løser problemer der de oppstår. Det er så forskjellig hva ingeniøren er.

Ingeniøryrket handler om å bruke kunnskapen du har til å finne nye løsninger, lage nye duppeditter og finne nye metoder. Eller til å se nye muligheter. Mange ingeniører starter egen bedrift. 

Som ingeniør er du oppfinner og problemløser i én og samme person, men du bygger og sveiser nødvendigvis ikke løsningene selv.

Isteden bruker ingeniøren kunnskapene sine til å designe en ny ting som skal produseres, et styresystem for en robot eller bærekraftige løsninger for et nytt boligfelt. 

Ikke rart at ingeniøren er svært attraktiv på arbeidsmarkedet. 

Her er bare en brøkdel av alt du kan være med på å løse med en ingeniørutdanning: 

Problem  Løsning Hva slags ingeniør?
Et fly produserer mer avgasser jo tyngre det er Bruk av lette kompositter fremfor metall reduserer vekten til flyet og dermed utslippene Maskiningeniør
Norske bedrifter rammes av flere hackerangrep i uka Designe løsninger som sikre bedriftene mot at viktig informasjon kommer på avveie Dataingeniør
Fremtidens samfunn trenger mer bærekraftig energi Produsere enda mer bærekraftig strøm Elektroingeiør
Hvert år havner over åtte millioner tonn plast i havet Gjøre plastavfall til verdifulle ressurser Kjemiingeniør
Teknologi spiller en stadig viktigere rolle innen helse Utvikle medisinsk sensorteknologi som forbedrer livskvaliteten til mennesker

Elektronikkingeniør

Klimaendringene gir mer ekstremvær og nedbør Designe teknologi som sikrer infrastrukturen mot ekstremvær og designe byområder som tåler ekstremvær Byggingeniør – konstruksjon og byggdesign

 

Ingeniøryrket for både gutter og jenter 

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har mange veier til ingeniøryrket. Gjennom utdanningsløpet kan du spesialisere deg innenfor et felt du interesserer deg for.

Ingeniørfagene skiller seg fra en ren teoretisk bachelorgrad ved at du lærer en praktisk, løsningsorientert tankegang. Når du er ferdig utdannet USN-ingeniør, kan du ofte jobbe med ting som ikke er direkte knyttet til spesialiseringen din. Du blir nemlig flink til det meste og har lært å forstå sammenhenger og problemer.

Ingeniøryrket passer både for jenter og gutter. Det krever ikke fysisk styrke, men en smart hjerne. 

Dessuten tjener du bra som ingeniør. Gjennomsnittlig lønn per år i privat sektor ligger på 782 551 kroner og begynnerlønnen på 568 138 kroner, ifølge lønnsstatikken til Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO).

tre kvinnelige ingeniørstudnter står på en rekke og smiler til kamera med storskjerm i bakgrunnen

Derfor er det smart å ta ingeniørutdanning!

Tenker du på å bli ingeniør, men har spørsmål rundt ingeniøryrket og ingeniørutdanningene? Her får du svar på det meste om våre bachelor i ingeniørfag.