Å ta i bruk digital teknologi, er ikke noe nytt. Heller ikke manuelle prosesser som automatiseres. Det har vi gjort i alle år og kalt det «IT» eller «EDB».

Nå for tiden virker det som om «alle» i enda større grad snakker om eller jobber med digitalisering. Bare at nå handler det om roboter, selvkjørende farkoster, kunstig intelligens, sensorer, 3D-printere og mikro- og nanoteknologi. 

Hva vil digitaliseringen, robotiseringen og automatiseringen gjøre med oss og samfunnet? Hva med utdanning? Hva er smart å velge?  

Her gir vi deg gode råd om det store utdanningsvalget. 

Hvilken utdanning er smart å velge? 

Digitalisering handler om å gjøre analoge data til digitale for å få hjulet til å snurre fortere og skape helt nye tjenester.

Robotisering handler om å ta i bruk roboter som tar over manuelle prosesser og oppgaver som mennesker i dag gjør. 

Kvinnelig student sitter i biblioteket og ser inn i laptop.

KUNNSKAP FOR FREMTIDEN: Det som er viktig for oss som universitetet, er å gi deg kunnskap for fremtiden. Uansett hvilken retning du peiler deg inn mot.

Automatisering, eller automasjon, handler om å gjøre et system automatisk slik at det i større eller mindre grad styrer seg selv. Det kan for eksempel være autonome fartøy som en selvkjørende buss. 

Det store spørsmålet: Hva burde jeg utdanne meg til? Hvilke yrker vil forsvinne, hvilke vil bestå og hvilke nye yrker vil komme som følge av alt dette? 

Meningene er delte – og vi har heller ikke to streker under svaret. Det som er viktig for oss som universitetet, er å gi deg kunnskap for fremtiden. Uansett hvilken retning du peiler deg inn mot.

Vi er opptatt av å ha digitale arbeids- og læringsformer som knytter studenter og ansatte på alle campusene sammen til én virtuell campus. Det er fordi du som student skal få en relevant og «up to date» utdanning, og en så god studentreise som mulig faglig og sosialt uten for mange hindringer.

6 tips om valg av utdanning

Det er mange muligheter for deg som skal velge utdanning. Her får du 6 tips om hva du bør tenke på før du velger.

1. Tenk på hvem du er, ikke bare hva du kan. Ta hensyn til personligheten din. Hvilken type er du egentlig? Hvilke egenskaper er deg? Spør gjerne en venn. 

2. Velg noe du interesserer deg for. Det er lettere å gjennomføre en krevende utdanning om du velger noe du er interessert i. 

3. Sjekk mulighetene for jobb. Er det vanskelig å få jobb til det du tenker å bli eller hvordan er egentlig jobbutsiktene innen faget ditt? 

4. Skaff informasjon. Finn ut det du kan om ulike utdanninger og yrker som du kan tenke deg. Snakk med mamma, pappa, familie, venner, karriererådgiver og andre som tar utdanningen eller jobber i yrket du vurderer. 

5. Valget er ditt! Lytt til «erfarne fjellfolk», men husk at til sjuende og sist er det ditt valg! Kjenn etter hva du ønsker.

6. Fullfør utdanningen. Når du har valgt et studium – fullfør! Med en fullført bachelor eller master i hånda, er du en svært attraktiv kandidat på jobbmarkedet. 

Du har kanskje ikke tenkt utdanningsvalg på denne måten før

Hva skal du bli når du blir stor? Få tips til det store utdanningsvalget.