21-årige Adithya Arun bor i Kongsberg, er opprinnelig fra India, og tar for tiden en bachelor i maskiningeniør, tredje semester ved USN. Det finnes flere grunner til at han valgte akkurat USN, og det finnes flere grunner til at han valgte maskiningeniør.

– Jeg valgte først og fremst USN fordi jeg bor her i Kongsberg, og så har jeg hørt mye bra ting om maskiningeniør-utdanningen fra tidligere studenter. Jeg kjenner også en del folk som har gått her før.

Må ikke elske koding for å bli ingeniør

- Jeg er ikke så veldig interessert i koding, og derfor er maskiningeniør et godt valg for meg. Det er nesten ingen koding på studiet. Vi hadde et lite kurs i Python (programmeringsspråk) i starten, men vi brukte bare kodingen til oppgaver og beregninger, så det var ikke noe avansert.

For de som insisterer på at koding gjør livet verdt å leve, er det imidlertid mulig å ta mer programmering som et valgfag i løpet av 5. semester. Eller du kan velge å bli dataingeniør.

Bilde av maskiningeniørlab.

Tett samarbeid med næringsliv og bedrifter

Adithya framhever USNs tette samarbeid med næringslivet og bedrifter i regionen når han skal forklare hva han liker med studiet.

– Maskiningeniør-studiet har god struktur, og alle fagene henger sammen med hverandre. I løpet av et prosjekt bruker vi kunnskap fra mange ulike fag, og Kongsberg har dessuten et godt samarbeid med industrien. Det vi lærer i to små prosjekter nå, for eksempel, gir oss en god idé om hvordan prosjekter fungerer i arbeidslivet, forteller Adithya.

Han er også fornøyd med det gode samarbeidet mellom studentene og de ansatte, og administrasjonen. Det finnes tillitsvalgte som videreformidler hvordan studentene har det, og som også tar tak i ting hvis noen er misfornøyd med noe.

– Er det noe som ikke er bra nok, så fikser de det, er Adithyas inntrykk.

Demontere – og bygge opp igjen

Den praktiske dimensjonen er også tydelig når det kommer til pensum. Selv om studentene ved tredje semester ikke har laget noen produkter selv foreløpig, vil fjerde semester by på utfordringer som alle som har tråkket på noe ved et uhell kan kjenne seg igjen i.

– Neste semester skal vi demontere et produkt, og deretter bygge det opp igjen, sier Adithya.

Så langt har de konsentrert seg om 3D-modelleringsprosjekter, og blant annet brukt en av USNs laserkuttere til å skjære ut deler, som så settes sammen til en helhet. Disse laserkutterne er relativt ferske, og dagens studenter er noen av de første som har tatt dem i bruk. USN er for øvrig generøse overfor studenter som liker lasere.

Drømmejobben som maskiningeniør

Etter endte maskiningeniør-studier er det flere muligheter for Adithya. Drømmejobben hans er derimot å jobbe som materialspesialist i maritim industri. Hør også om hva han lærer på studiet i videoen nedenfor.

Laser både i undervisning og på fritiden

– Etter at du er lært opp i bruk av laserkutteren, kan du egentlig bruke den når du vil. USN vil at du jobber med den, og sier ikke nei til at den kan brukes av studenter på fritida.

Adithya har fortsatt god tid på å bestemme seg for hva han skal bli når han blir stor, og om han skal ta en master rett etter bacheloren. Men yrkesveien står i hovedsak mellom å jobbe som materialspesialist, eller «noe innenfor maritim industri».

– De fleste industrier som jobber med produkter trenger materialspesialister, det er et universelt yrke som de har bruk for over alt.

Hvor kan en gå maskiningeniør-studiet?

Da Adithya skulle velge studiested for maskiningeniør-studiet sto valgene mellom Kongsberg, Stavanger og Bergen. Som ingeniørstudent er han vant til å tenke praktisk. og siden han allerede var etablert på Kongsberg, så han få gode grunner til å etablere seg på nytt et helt annet sted.

– Det er ikke noe poeng med mer studielån for å ta det samme studiet ien annen by, sier Adithya, som også forteller at det var farens hans, som er ingeniør, som gjorde at han ble interessert i ingeniøryrket.

Det betyr ikke at han er like interessert i alt som tradisjonelt sett forbindes med ingeniøryrket. En bachelor i produktutvikling - maskiningeniør inneholder ikke så mye programmering, og det synes Adithya er helt greit.

Gode grunner til å studere nanoteknologi ved USN

Nanoteknologistudiet ved USN er internasjonalt anerkjent for sitt laboratorium. Dette er en av flere grunner til at Ole Henrik mener du bør velge USN.