Nærsynthet

Student som sjekker nærsynhet
Hos Nasjonalt Senter for optikk, syn og øyehelse kan du sjekke om du er nærsynt.

Å være nærsynt (myop) betyr at øyet er for langt i forhold til brytningskraften i øyet slik at bildet fokuseres foran netthinnen. Nærsynte opplever å se uklart på avstand, det kan for eksempel være vanskelig å lese skilt, tekst på kino, tavle eller TV.


For å finne ut av om du er nærsynt, kan du ta en synsundersøkelse hos oss.

Symptomer på nærsynthet

Det mest vanlige symptomet på nærsynthet er at man ser uklart på lange avstander. Ved en lav grad av nærsynthet er det vanskelig å lese tekst og se små detaljer på lange avstander mens man ser ganske godt på korte avstander. Ved en høy grad av nærsynthet ser man uklart på både lange og korte avstander. Mange nærsynte myser (kniper øynene sammen) fordi det gjør at man ser litt klarere.

Hva kan vi tilby?

Vi tilbyr en grundig synsundersøkelse for å avdekke om du er nærsynt, og vi kan gi deg gode råd om hvilken korreksjon som passer best for deg. Under synsundersøkelsen brukes øyedråper for å få et nøyaktig resultat. Det gjennomføres samtidig en grundig helseundersøkelse av øynene, inkludert måling av øyets lengde. Nærsynthet kan korrigeres ved hjelp av briller eller kontaktlinser med minusstyrke.

Tror du at du er nærsynt og ønsker spesiallinser for å redusere utviklingen av nærsyntheten? Vi tilbyr tilpasning av spesielle kontaktlinser som korrigerer synsfeilen og som også kan redusere utviklingen av nærsynthet. Dette er nattlinser (ortokeratologilinser) eller spesielle, myke kontaktlinser.

Bestill spesialistundersøkelse for tilpasning av spesiallinser for nærsynthet.

Hva er nattlinser (såkalte drømmelinser)?

Nattlinser/ortokeratologilinser er kontaktlinser som man kun bruker om natten mens man sover. Kontaktlinsene former hornhinnen slik at synsfeilen blir korrigert, og man kan derfor gå uten kontaktlinser om dagen. Kontaktlinsene må brukes hver natt for å ha effekt, og om man slutter å bruke nattlinser, vil synet være tilbake til normalt innen åtte uker.

Hvorfor bør man korrigere nærsynthet?

Ukorrigert nærsynthet gir uklart syn og bør derfor korrigeres. Uklart syn kan gi utfordringer i forhold til skole, jobb, bilkjøring og idrett.

Nærsynthet gir en økt risiko for å utvikle andre tilstander i øyet, det anbefales derfor regelmessige undersøkelser av øyehelse. Utviklingen av nærsynthet kan i enkelte tilfeller reduseres ved å bruke spesielle kontaktlinser (nattlinser).

Om øyedråper

Øyedråper brukes under en synsundersøkelse for å få et mer nøyaktig resultat. Dråpene vil gjøre at pupillene din blir store resten av dagen. Du vil derfor oppleve at du er mer sensitiv for lys (ta gjerne med solbriller) og at du ser uklart på korte avstander de første timene etter undersøkelsen.