Ansvarsområder
- Ultralyd-laboratoriet på USN Vestfold (Bakkenteigen).
Dette inngår i et større nasjonalt forskningssenter, SFI, med navn Centre for Innovative Ultrasound Solutions, CIUS. Vårt ansvar er fagfeltet Transducer and electronics - Fag EN-MTS2001 Måleteknikk og signalbehandling (Bachelor, 2 år)
- Fag MN-ACU5901 Acoustics and Ultrasound Technology (Master, 2. år valgfag)
- Fag MN-ACT9005 Acoustic Transducers (PhD)
- Fag MN-EWS9000 Elastic Waves in Solids (PhD)
- Koordinator MN-FIN5001 Final Project
- Scandinavian Symposium on Physical Acoustics. Dette møtet arrangeres hvert år i slutten av januar på Geilo, og samler forskere innen akustikk fra hele Skandinavia. Hovedvekt er på medisinsk ultralyd, lydbølger brukt under vann, som sonar og ekkolodd, og industrielle anvendelser av ultralyd, spesielt i olje- og gass-industrien
- CIUS autumn seminar 2019, Horten, 26-27 november 2019
- Bubblesim, et program for å simulere oscillasjon og utstrålt lydfelt fra ultralyd kontrastmidler.
Kompetanse
- Ultralydteknologi, akustikk
- Medisinsk teknologi
- Fysikk, elektronikk
Mitt fagfelt er ultralyd-teknologi, bruk av lydbølger for avbildning og måling. Dette har jeg arbeidet med siden 1990, mest mot medisinsk avbildning. Jeg ble utdannet sivilingeniør fra NTH, teknisk fysikk, i 1989, og startet etter det ved FoU-divisjonen hos Nycomed Imaging i Oslo. Her utviklet vi kontrastmidler for medisinsk ultralyd-avbildning, dette resulterte i legemidlene «Optison» og «Sonazoid», som i dag brukes på sykehus verden over. Etterhvert ønsket jeg å trenge dypere ned ned i faget mitt, Jeg gikk tilbake til NTNU, der jeg i 2000 fullførte doktorgraden i akustikk.
I 2003 startet jeg ved Høgskolen i Vestfold, og har siden 2008 vært professor. De føste årene samarbeidet vi tett med Rikshospitalet mot utvikling av mikrosensorer for hjerteovervåkning. Til nå har fire medisinere ved Rikshospitalet og fire teknologer ved USN fullført en doktorgrad på systemene vi utviklet, og det er stiftet et firma, Cardiaccs AS, som skal kommersialisere disse systemene.
En milepæl ble nådd i 2015, da vi ble en del av det store forskningsprosjektet Centre for Innovative Ultrasound Solutions, CIUS. Her arbeider vi sammen med NTNU, Universitetet i Oslo og flere industribedrifter for utvikle ny, avansert ultralyd-teknologi. Ved USN i Horten har vi ansvar for den akustiske sensoren, eller transduseren. Dette er proben legen holder i hånda når han/hun tar bilder av pasienten, eller svingeren på sonaren under et skip. Vi har fem doktorgradsstudenter som forsker på ny teknologi for slike transdusere. All forskningen vi gjør er rettet mot behov i industrien, og alle studentene på gruppa vår arbeider mot en industribedrift.
I tillegg til forskningen, underviser jeg tre fag ved USN. Måleteknikk og signalbehandling på bachelor-nivå gir teorien for hvordan informasjon kan overføres som elektroniske og digitale signaler. Dette er fundamentet overføring av lyd og bilde i radio og TV, internett og mobiltelefon. På master-nivå har jeg et mer spesialisert fag, Acoustics and Ultrasound Technology. Her beskriver vi teknologien bak ultralydapparatene vi finner på sykehus, og også bak ekkolodd og sonarer som finnes på skip. Jeg har to kurs på doktorgradsnivå, Acoustic Transducers og Elastic Waves in Solids. Disse gjennomføres som kollokvier etter behov.
CV
Utdanning
2000 Doktor ingeniør (PhD) i akustikk, fra Institutt for teleteknikk, NTNU
1989 Sivilingeniør (MSc) i teknisk fysikk, fra Institutt for fysikk, NTH
Arbeidserfaring
2008 - Professor, Universitetet i Sørøst-Norge (Tidligere Høgskolen i Vestfold)
2003 - 2008 Førsteamanuensis, Høgskolen i Vestfold
2001 - 2003 Forsker, Nycomed Amersham AS (60%) og Odetect AS (40%)
2000 - 2001 Post.doc., Institutt for teleteknikk, NTNU
1997 - 2000 Stipendiat, Institutt for teleteknikk, NTNU
1990 - 1997 Forsker, Nycomed Imaging AS