Bli med USN på Day Zero

day zero logo

Vårt nyetablerte Senter for bærekraftig omstilling holder en egen workshop på Day Zero under SDG-konferansen i Bergen 10. februar. Delta gratis og koble deg på bærekraftsatsinga på USN.

Den fjerde nasjonale Bærekraftskonferansen i Bergen (SDG Conference Bergen) blir holdt fra 10. til 12. februar 2021. Her møter universitets- og høyskolesektoren i Norge beslutningstakere, frivillige organisasjoner, næringsliv, fagbevegelse og andre for å rette kritiske blikk på hvordan sektoren skal jobbe med FNS bærekraftsmål.

Den første konferansedagen blir kalt «Day Zero», og her har vi en egen workshop fra klokken 15.30 til 17.00 i regi av vårt nye senter for bærekraftig omstilling. Tema er samarbeid for å nå bærekraftsmålene. Alt foregår på engelsk.

Vise-rektor Kristian Bogen kommer til å ønske velkommen, og Anne Gry Gudmundsdotter, som er daglig leder for senteret, er moderator.

Interaktivt verksted

På workshoppen blir det presentert konkrete FoU-prosjekter der våre forskere samarbeider med privat og offentlig virksomhet for å løse bærekraftsutfordringer.

Et panel bestående av en student, forskere og representanter fra arbeidslivet vil diskutere og søke etter innspill på hva som best kan legge til rette for sterke partnerskap for å nå FNs bærekraftsmål nummer 17, definert som «Samarbeid for å nå målene».

Se oversikt over paneldeltakerne i faktaboksen.

– Vi kaller dette for en workshop fordi vi ønsker interaksjon med publikum og innspill utenfra. Etter de fem innleggene blir det diskusjon, hvor vi løfter de ulike tematikkene som har kommet opp, og hvor vi svært gjerne drar inn innspill fra publikum, sier Gudmundsdotter.

Workshopen blir heldigital, altså at alle deltar via videolink (Zoom). Workshoppen blir koblet til en felles plattform, der publikum selv kan koble seg inn og ut av ulike sesjoner i programmet.

«Trippel heliks»

Temaet for workshopen knytter seg til den såkalte trippel-heliks-modellen som utgangspunkt for å nå bærekraftsmålene. Trippel heliks viser til samarbeid mellom det private, det offentlige og det sivile samfunnet.

Valg av tema for workshopen var langt fra tilfeldig:

– Bærekraftsmål nummer 17 slår fast at nye sterke partnerskap er nødvendig for å lykkes med bærekraftsmålene. Dette innebærer blant annet å stimulere til velfungerende partnerskap mellom det offentlige, det private og det sivile samfunn som bygger på erfaringer og ressursstrategier. Det er nettopp dette som er ett av hovedmålene med vårt nyetablerte senter, sier Gudmundsdotter.

USN Senter for bærekraftig omstilling

  • etablert 17. desember 2020 som en samarbeidsarena for forskning eller prosjektarbeid innen bærekraftig utvikling ved USN
  • skal fremme USNs forskning og utdanning relatert til bærekraftsutfordringer regionalt, nasjonalt og globalt
  • skal konkretisere arbeidet med bærekraftsmålene og legge til rette for velfungerende partnerskap mellom det offentlige, det private og det sivile samfunn i for å oppnå dette
     

USN på Day Zero

Day Zero er en del av Bærekraftskonferansen i Bergen (SDG Conference Bergen).

USN deltar med en interaktiv og digital workshop i regi av vårt Senter for bærekraftig omstilling. Her vil fem paneldeltakere presentere ulike perspektiver på samarbeid for å nå klimamålene. Publikum blir invitert til å delta aktivt.

Paneldeltakerne:

  • Førsteamanuensis Mona Sæbø (USN og Standardbio) skal fortelle om NFR-prosjektet «Catch & Kill», der målet er å utvikle en ny type materiale for rensing av mikrober i vann og luft. Les mer
  • Stipendiat Anette Momrak (USN) skal fortelle om DIKU-prosjektet Innovasjon i Team og metodikken de bruker for å koble tverrfaglige studentgrupper opp mot bedrifter for å jobbe med konkrete bærekraftsspørsmål. Les mer
  • Førsteamanuensis Niklas Kreander (USN) skal fortelle om USN for Norges eneste fairtrade universitet og samfunnsansvaret som følger med. Les mer  
  • Masterstudent på USN, Vilde Solbakken, jobber sammen med selskapet SALT i Lofoten på et prosjekt knyttet til fjerning av plast, og skal fortelle om trippel heliks-samarbeid sett fra et studentperspektiv.
  • Linn Johnsen, leder for Klima og energinettverket i Vestfold og Telemark fylkeskommune, skal fortelle om betydningen av samarbeid med akademia i bedriftsnettverk som dette.