Campus Bø feiret 50 år med vellykket distriktspolitikk

Bilde av studenter med munnbind i ballonglek
Studentene var flinke til å bruke munnbind da de kjempet om å finne ballonger med premier i under 50-årsfeiringen. (Foto: Helle Friis Knutzen / USN)

Femti år med utdanning er feiret med offisiell markering, forskningsformidling og ballongfest på campus Bø.


Daværende Telemark distriktshøgskole ble lagt til Bø av delvis distriktspolitiske tiltak og delvis et svært godt politisk arbeid av Hallvard Eika, ordfører i Bø, stortingspolitiker og minister. Etter 50 år med vekst i både studenttall og innbyggertall, må vedtaket om å legge distriktshøgskolen til Bø sies å være et 50 år gammelt eksempel på vellykket distriktspolitikk. 

Feiring i fire dager

Når USN feirer at campus Bø fyller femti år, feires det til gagns:

Vi startet markeringen med taler og historiske foredrag for innbyggere, ansatte og notabiliteter på dag 1. Der var rektor Petter Aasen og ordfører Siri Blichfeldt blant gratulantene. Rektor sa i sin tale at når USN i dag arbeider for å realisere sine ambisjonene, står vi på skuldrene til mange. Ikke minst de som har gått foran oss her ved campus Bø.

Ordføreren trakk fram alle de positive sporene studentene har satt etter seg og fortalte at kommunen vil fortsette med å være en positiv samarbeidspartner til USN, slik tomtegaven til den nylig vedtatte campusutvidelsen er et eksempel på. Markeringen ble arrangert i samarbeid med Seniorlæring Midt-Telemark som hadde invitert tidligere USN-ansatte til å holde foredrag om historien til USN. 

LES OGSÅ: Hele talen til rektor Petter Aasen 

USN har alltid hatt et godt forhold til Bø videregående skole. På dag to var det derfor naturlig å invitere elever derfra til kakefeiring med fine forskningsforedrag fra fem forelesere. 170 elever fikk høre om blant annet hvordan språk utvikler seg og hvordan økt karbonlagring i jord kan bidra til å løse klimakrisen. 

Bilde av tre skoleelver fra Bø vgs

Linn, Ido og Ronja var tre av elevene som deltok i feiringen. De synes det var gøy å komme på USN og høre forskere fortelle. Best likte de historieforedraget om hvordan barn opplevde krigen:

 Å høre hvordan barn beskrev krigen i egne skolestiler var veldig interessant. Vi har ikke lært noe om det før. Det var spennende å høre hvordan barn hadde det under krigen og de historiene foreleseren fortalte om barn som deltok i motstandsarbeidet.  

Ballong- og kakefest

Når vi feirer 50 år med høyere utdanning i Bø feirer vi 50 år med mange fantastisk flotte studenter i Bø. Bø er kjent for å ha et av de beste studentmiljøene i landet, og 2550 studenter går i dag på studier som administreres fra campus Bø. En av grunnene til det gode studentmiljøet er mange frivillige studenter som gjennom årene har engasjert seg på for eksempel Kroa i Bø.

Studentkroa skulle også ha feiret 50-årsjubileum i høst, men valgte å utsette på grunn av usikkerhet knyttet til korona. Studentidrettslag, filmklubb, klatreklubb, studentavis, studentuke og mange andre frivillige studentaktiviteter har også bidratt til et godt studentmiljø gjennom årene. 

LES OGSÅ: Om livet og studentaktivitet på campus Bø

Årets studenter fikk en velfortjent pause i eksamenslesingen da USN inviterte til kakefest i lunsjen, med DJ i Cafe Studenten, marsipankake og ballongslipp.

Næringslivet i Bø har i mange år hatt glede av studenter både som arbeidskraft og som kunder. De var lette å be om premier til ballongfesten. Nær 50 gaver var skrevet på små lapper som var lagt inni ballongene før de ble blåst opp. En av vinnerne var Claudia fra Spania. Hun går på Scandinavian Studies i Bø og var kjempeglad for å bli invitert med på feiring: 

– Dette var kjempegøy! Jeg elsker å studere i Bø, det er så fint her, vi har så bra kontakt med foreleserne og det er så mange hyggelige studenter her. Jeg er skikkelig glad for at jeg valgte å dra akkurat hit på utveksling, og for å kunne være med å feire i dag.  

Bilde av student med ballongrester i ene hånden og en liten premielapp i dem andre.

50-årsfeiringen ble avsluttet med leiker, quiz og julebord med ansatte i Bø.             

Fakta om feiringen

Deltakere

Under den offisielle markeringen mandag fikk USN hilsninger og gratulasjoner fra:

 • Rektor Petter Aasen
 • Ordfører Siri Blichfeldt
 • Birgitte Steen, Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge
 • Olav Lahus, direktør Telemarksforskning
 • Heidi K. Bærland, repr. for Sentrumsringen og leder av Akademika bokhandel
 • Hilde Eika Nesje, leder Bø blad
 • Asbjørn Botnen, Bø hotell

Sigrid Straand og Olav Rovde holdt historisk foredrag om de første femti årene med høyere utdanning i Bø, krydret med gode historier om lokaliseringskampen. Veldig kort oppsummert:

 • Etablering av Telemark distriktshøgskole i Bø i 1971
 • Høgskolen i Telemark i 1994
 • Høgskolen i Sørøst-Norge i 2016
 • Universitetet i Sørøst-Norge i 2018.

Avslutningsvis fikk tilhørerne en kort innføring i hva som skjer på de seks fagmiljøene i Bø ved:

 • Live Semb Vestgarden, institutt for natur, helse og miljø
 • Terje Andersen, institutt for økonomi og IT
 • Jo Grønlund, institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving
 • Jørn Varhaug, institutt for kultur, religion og samfunnsfag
 • Peter Fjågesund, institutt for språk og litteratur

Arrangementet ble ledet av instituttleder Terje Andersen.

Foredragsholdere for videregåendeelever på tirsdag var:

 • Jørn Henrik Sønstebø om karbonbinding i jord
 • Runar Gundersen om betydningen av innovasjon
 • Ellen Schrumpf om barns opplevelser av krig
 • Espen Lydersen om forvaltning av laks og ørret
 • Evy Beate Tveter om språkutvikling

Programkomiteen besto av mange, men hovedplanleggere var Erik Aarnes, Anette Norheim Fredly, Live Semb Vestgarden og Amalie Haugen Røimål.