Intens start på lysdesign-studiet

Årets ferske lysdesign-studenter.  Foran fv: arkitekt Hannu Tikka, studieleder Are Røysamb, lysdesigner Julle Oksanen.  foto
Årets ferske lysdesign-studenter. Foran fv: arkitekt Hannu Tikka, studieleder Are Røysamb, lysdesigner Julle Oksanen.

HSNs ferske lysdesign-studenter har avsluttet en tre ukers introduksjons-workshop, og hatt sin første utstilling.

Tekst og foto: Jan-Henrik Kulberg

- Veldig fin måte å starte faget på.  Vi har kommet rett inn i det, sier Ozan Uysal (Drammen) og Lovise Gjerdingen (Hønefoss).

Etter en liten pause i opptaket har bachelor i lysdesign startet opp igjen med nytt kull og nytt studiested.

Mens studiet tidligere foregikk i Drammen, begynte årets kull på campus Kongsberg og i forrige uke hadde de sin første utstilling klar på Krona.

- Vi har malt skoesker med sort farge, lagt objekter inni og satt lys på dem.  Publikum kan kikke inn i esken, forteller de to ferske studentene som sier kurset også har bundet klassen sammen på en fin måte.

Studenter. Foto

Crash-kurs i lysdesign

Studieleder Are Røysamb sier formålet har vært å gi studentene et bilde av hva lysdesign kan være og hva det kan handle om.

- De har fått kjenne på spennet fra tekniske elementer til arkitektur.  Et sted midt i mellom ligger kanskje kjernen i det å designe med lys.  Jeg tror dette har vært en ordentlig kick-start, et crash-kurs i hva lysdesign kan være. En realitetsorientering for dem, men også et forsøk på å inspirere dem, sier Røysamb.

Finske forelesere

Han leide inn to finske eksperter, som har spesialisert seg på å reise verden rundt og undervise om arkitektur og lysdesign.

Lysdesigner Julle Oksanen og arkitekt Hannu Tikka har kjørt intense økter med studentene i tre uker.

Hannu Tikka er kjent lang utover Finlands grenser for sine arkitektoniske løsninger, og har blant annet tegnet Sibelius Hall, den høyeste bygning i tre som er konstruert i Finland på over hundre år.

Han forteller at det er første gang de to har jobbet med helt ferske studenter på denne måten:

Lysdesign-utstilling

- Dette har derfor vært en ny opplevelse for oss, og det har vært veldig fint.  Fordi de har vært så ferske, har vi kunnet forme dem. Det at de ikke kunne noe var faktisk et godt utgangspunkt. Vi kan gi dem smaken på arkitektur og lysdesign, og vi har vektlagt den kreative delen.

Julle Oksanen skryter uhemmet av studentene

- De har vært superkule, og forbløffende talentfulle. Vi kan allerede se for oss flere av dem som kommende lysdesignere eller arkitekter.

I løpet av introduksjonskurset har studentene løst tre små oppgaver og to store.

- De har løst alt veldig bra, skryter de to finnene.

Utstillingen står på de øverste trinnene i hovedtrappen på Krona, og blir stående en ukes tid.