Samarbeid med Spania

Business Development Director, Jesús Alonso signerer avtalen med HSNs prorektor Nils Kristian Bogen.  Foto

Norsk Institutt for Systems Engineering (NISE) har signert en viktig samarbeidsavtale med selskap eid av det spanske forsvarsdepartementet.

Tekst og foto: Elin Svilaas

Nylig var toppledelsen i Isdefe i Kongsberg, for å signere avtalen mellom Isdefe og Norwegian Insitute of Systems Engineering ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

- For oss er det en ære. NISE er det mest kjente systems engineering instituttet i Europa, med kontakt til det mest prestisjetunge universitetet i USA, sier strategi-direktør i Isdefe Ángel L. Sanz.

– Vi får dermed den beste kunnskapen fra akademia, og NISE vil få et unikt samarbeid med en ny internasjonal aktør. Deres masterprogram er industrifokusert og har allerede et godt integrert samarbeid med industrien nasjonalt.Vi ønsker å lære mer om denne måten å jobbe på; kunnskapsutvikling mellom akademia og industrien, sier Sanz.

Ønsker å øke vår kunnskap

Isdefe har 31 års erfaring fra høyteknologiske prosjekter innen systems engineering. Selskapet er lokalisert i Madrid, med 1 500 ansatte.

Selskapet ønsker å øke deres kunnskap innen systems engineering, prosjektledelse og logistikk. De ønsker videre å identifisere de nyeste ideene og metodene på disse områdene, fange opp riktig kunnskap, og posisjonere seg som en anerkjent internasjonal aktør på grunn av deres bidrag innen disse disiplinene.

- Vi kan også tilby vår egen kompetanse, finne nye måter og generere kunnskap fra vår kunnskapsbase, forutsatt at vi respekterer sikkerhetsbestemmelser for ikke å overføre kunnskap som kan være begrenset av sikkerhets- og forsvarsseksjons forpliktelser, sier Sanz.

NISE har allerede startet samarbeidet med Isdefe.

- Sannsynligvis vil vi kunne ha studenter fra NISE i vårt selskap, engasjert gjennom praksisplasser i fremtiden, sier Sanz.

Avtale mellom Isdefe og Høgskolen i Sørøst-Norge  Fra høyre:  Alberto Sols (professor, NISE), Andrés Cabanillas (systems engineer, Isdefe), Ángel L. Sanz (strategi-direktør, Isdefe), Nils Kristian Bogen (pro-rektor, HSN), Jesús Alonso (direktør for forretningsutvikling, Isdefe), Leif Næss (instituttleder , NISE), Silja Sverreson (oppdragsleder, NISE), Rolf Qvenild (industri-professor, NISE) og Kristin Falk (førsteamanuensis subsea-teknologi,  NISE).

En milepel for NISE

For NISE er denne samarbeidsavtalen er en milepel – det er deres første internasjonale forretningsavtale siden oppstart for 10 år siden.

- Dette er en veldig spesiell hendelse for oss, sier professor Alberto Sols ved NISE. Sols har god kjennskap til disiplinene Isdefe ser etter, og han ble spurt om han kunne hjelpe dem. Sols svarte at han ville hjelpe gjennom NISE.

- Vi er spesielt stolte av NISEs oppnåelse i master programmet i systems engineering. Studentene blir skreddersydd til industrien gjennom studiet, sier prorektor ved HSN Nils Kristian Bogen, som signerte avtalen med direktør for forretningsutvikling, Jesús Alonso fra Isdefe

Etter at avtalen var signert, besøkte ledelsen fra Isdefe GKN Aerospace og Kongsberg Defense & Aerospace.