Karrieredag: Mennesker for mennesker

Aleksandra Piotrowska, Helen Jensen og Inger-Mari Nomme
Førsteårsstudentene Aleksandra Piotrowska og Helen Jensen får innblikk i arbeidsdagen som sykepleier av Inger-Mari Nomme

Dette var det gjennomgående temaet på onsdagens store karrieredag for de rundt 1000 studentene innen helsefag-, sosialfag- og lærerutdanningene på campus Porsgrunn.

Tekst og foto: Per Magnus Holtung

En lang rekke kommuner, helseinstitusjoner, foretak, organisasjoner og fagforeninger stilte med hver sin lokkende stand og presentasjoner.

Innblikk i sykepleierhverdagen

Aleksandra Piotrowska og Helen Jensen, begge fra Drammen, og førsteårsstudenter på deltidsstudiet i sykepleie, er blant de som ivrig orienterte seg om mulighetene etter studiet.

- Flott å treffe og snakke med mennesker som til daglig er i de jobbene vi nå utdanner oss til.  Vi får mye bedre innblikk i hvordan det virkelig er å jobbe som sykepleier, hvordan hverdagen er og hvilke videre muligheter vi har, sier de.

Sykepleier Inger-Mari Nomme ved det relativt nyetablerte kommunale Skien Helsehus forsikrer at de er svært velkomne til å holde kontakten videre framover.

- Det er inspirerende også for oss å møte studentene som nå er i starten på en yrkeskarriere, sier hun.

Bidra i samfunnsdebatten

I tillegg til å møte framtidige arbeidsgivere, satte studentene - som hadde hovedansvaret for karrieredagen – også søkelyset på sin rolle og ansvar som kommende fagpersoner og hvordan bidra i samfunnsdebatten.

- Hvorfor er vi ikke der?

- Hvorfor er det slik at vi sitter her inne i klasserommene med så mye fagkunnskap, mens Facebooks kommentarfelt er så full av usaklige, sjikanerende, personangripende og faktaløse ytringer? Hvorfor er ikke fagpersonene ute i disse debattene, spør Steinar Vikholt, studentrådsleder for helse- og sosialstudentene i Porsgrunn.

- Vi som profesjonsutøvere skal bidra med vår kompetanse ut i samfunnet, mener han.

Dette hjertesukket i ble ikke minst belyst av Amal Aden. I halvannen time holdt hun studentene i ånde med foredrag om sin egen dramatiske oppvekst, vanskelige ungdomstid og sin kamp for å kunne være et helt menneske. Men det koster.

Foreldreløs- Åpenhet får verden framover, appellerte Amal Aden til de lydhøre studentene.

Hun kom til Norge som foreldreløst gatebarn i Somalia da hun var 13, og som analfabet. Noen rotløse ungdomsår fulgte.  Nå er hun norsk forfatter og modig, aktiv samfunnsdebattant.

Men at hun som kvinne og muslim er lesbisk, med kort hår og vanlige vestlige klær vekker sterke reaksjoner fra sitt opprinnelige miljø.

Grov sjikane og dødstrusler er nesten dagligdags, og hun må ha politibeskyttelse. Også under karrieredagen i Porsgrunn.

- Ta et oppgjør med sosial kontroll. Åpenhet får verden til å gå framover, understreket hun.