Smart å studere språk

Studieveileder Kristin Midtbø. Foto.

Kristin Midtbø jobber som studieveileder for språkstudier ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Hun har gode tips til deg som lurer på hva du kan bruke språkstudier til.

Tekst: Helle Friis Knutzen

- Språk er helt avgjørende for å kommunisere. Å kommunisere godt er viktig i nesten alle sammenhenger. Språkferdigheter etterspørres både i offentlig og privat sektor, i skoleverket, i media, i kulturlivet og i næringslivet.

Engelsk

Engelsk er for eksempel det mest brukte språket i global kommunikasjon. Å kunne vise på din cv at du har solide engelskkunnskaper gir en stor fordel i arbeidslivet innenfor alle yrker.

Spansk

Spansk snakkes av 400 millioner mennesker over hele verden. Med spansk i bagasjen, er du godt rustet for internasjonalt arbeid - for eksempel innenfor turisme, markedsføring, oversettelse eller internasjonalt samarbeid. Det er også behov for lærere med gode spanskkunnskaper i Norge.

Norsk

Norsk er kanskje det viktigste språket å beherske godt. I nesten alle jobber er det viktig å kunne snakke eller skrive godt. Med solid utdanning i norsk språk kan du få jobb innenfor områder der språk, kommunikasjon, kultur og alle typer tekst- og informasjonsarbeid står sentralt.

Årsstudium, bachelor eller master?

Hvis du vil jobbe med språk som ditt hovedfelt bør du ta en bachelor- og masterutdanning her ved HSN. Typiske jobber du da kan få er innenfor skole, media og kommunikasjon, forlag og oversetting.

Hvis du har en annen hovedutdanning vil et årsstudium med norsk, engelsk eller spansk gi deg en tilleggskompetanse som gjør deg ekstra attraktiv på jobbmarkedet. Det kan være lurt å ha noe som skiller deg ut fra mengden når arbeidsgivere blar gjennom store søknadsbunker. Språkkunnskaper kan være det lille ekstra som gjør at du blir valgt.