120 besøkte X-mas Lecture og Åpen dag i Bø

Andreas Zedrosser under X-mas Lecture foredrag USN Bø
Forskning på om egenskaper til bjørn i dvale kan redusere sykdom og skader hos mennesker vakte interesse hos elevene.

Truer teknologi tilværelsen? Kan du som videregåendeelev bruke samme teknikker som håndballjentene? Bør du la genene bestemme hvordan du skal trene?


Dette var noen av spørsmålene som 120 elever fra Bø videregående skole fikk svar på når de deltok på X-mas Lecture på Universitetet i Sørøst-Norge, campus Bø. Her holdt  sju dedikerte USN-forskere og -forelesere korte foredrag med tema fra egen forskning eller forelesninger. 

Flinke forelesere 

Arthur Andersen, Ingrid k. Johnsrud og Beathe Seltveit var blant elevene som hørte foredragene. Dette sa de i pausen:   

  • Veldig flinke forelesere, de fikk kontakt med oss. Mye forskjellig, fikk innblikk i hva man kan lære her.
  • Jeg synes det er veldig bra at det er så mange ulike tema. Det gikk fra historie til bjørner i verdensrommet liksom.
  • Det var veldig fint med litt avkobling fra videregående og få prøve noe nytt, se hva vi kan gjøre i framtiden.

Bilde av Arthur , Ingrid og Beathe

X-mas Lecture-foredragene

Hensikten med Christmas Lecture er å gi unge folk innsikt i viktige vitenskapelig felt.  Det er tradisjonelt noen av de fremste forskere og forelesere som blir bedt om å holde slike foredrag. Også universitetet lette blant sine beste kvinner og menn når foredragsholdere skulle finnes.  Det resulterte i følgende sju foredrag:

  • Bestemmer dine gener hvor stor effekt du har av trening? Stipendiat i økologi, Sannija Goleva-Fjellet
  • Prestasjoner i verdensklasse. Et glimt inn i håndballjentenes lagjobbing. Olympiatoppcoach og førsteamanuensis på idrettstudier Liv Hemmestad
  • Big Bang Bear Theory.  Hva kan vi lære av hvordan en bjørn fungerer i verdensrommet? Professor på natur, helse og miljø, Andreas Zedrosser
  • Om opprettelsen av en hemmelig hær for 100 år siden. Professor i historie, Nils Ivar Agøy
  • Er det markedsførere som bestemmer hva vi liker? Universitetslektor på bachelor i økonomi og ledelse, Terje Andersen
  • Truer teknologi  tilværelsen? Universitetslektor i IT, Øystein Wendelborg
  • 1700 år med juleskikker på 17 minutter. Herleik Baklid, førsteamanuensis på studier i kulturledelse i Bø

Åpen dag

I forbindelse med arrangementet X-mas Lecture holdt USN også åpen dag på campus. Elever og andre kunne prate med studieveileder fra alle studiene i Bø og studieveiledere fra de store profesjonsstudiene ved USN, ingeniørstudiene, lærerstudier og studier inne helse- og sosialfag

Anne Blichfeldt er studieveileder fra Porsgrunn og hun fikk besøk på sin stand av elever fra innovasjon- og entreprenørskapslinja ved Bø videregående. De ble oppriktig imponert over prosjektene og prestasjonen til studentene ved USN i studentbedriftmesterskap. 

Bilde av studieveileder Anne Blichfeldt i samtale med to elever ved Bø videregående skole.

Og studieveileder Bjørg Megrund var glad for å kunne fortelle hva en vernepleier gjør til en liten gruppe elever som akkurat hadde sittet og lurt litt på det. 

Det var i hovedsak elever fra Bø videregående skole som besøkte Åpen dag på campus Bø. Noen få andre kom i tillegg - for å høre foredragene. Universitetet vil gjøre en evaluering av Åpen dag for å vurdere hvilke konsepter som passer best for hvilke campuser. 

Streamet

De fleste foredragene ble i år streamet. Du finner lenke til noen av foredragene her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christmas Lecture

De første Christmas Lecture-forelesingene ble holdt i England i 1825, ved Royal Institute. Forelesingene presenterte vitenskapelige tema til «vanlige folk» og kanskje helst til de unge.

Siden 1936 har X-mas Lecture vært sendt på BBC og det har vært verdens fremste vitenskapsmenn som har holdt forelesingene – gjerne på en lettfattelig og underholdende måte. 

USN arrangere sin X-mas Lecture for annet år på rad. Ideen kom fra Olaf Hallan Graven, instituttleder for ingeniør- og realfagstudier i Kongsberg. Som doktorgradsstudent ved Abartay University i Skottland ble han kjent med Christmas Lecture-tradisjonen og foreslo å arrangere tilsvarende i Norge.