5000,- for å flytte til Bø

Bilde av de to fornøyde studenter foran sykkelparkering

Studenter i Bø har i høst fått tilbud om et sykkelgavekort verdt 5000,- hvis de melder flytting til Bø.


Tekst og foto: Helle Friis Knutzen

Det er Bø kommune som tilbyr studentene gavekortet hvis de melder flytting. Så langt har over 100 studenter søkt om å bli med på denne ordningen. 

Føler oss velkomne

To av studentene som har meldt flytting til Bø er Henriette Karlsen og Viviann Berthelsen, bachelorstudenter på eiendomsmeglingsstudiet ved HSN. De valgte å flytte fra henholdsvis Larvik og Tvedestrand:

 - Vi synes ordningen til Bø kommune er veldig bra. Den gjør at vi føler oss ekstra velkomne hit. Det var fint at vi fikk gavekort på sykkel, så vi kunne velge oss den sykkelen vi hadde mest lyst på. Vi fikk fem billetter til kino også, og de har vi  begynt å bruke begge to.  

Studentene satte også pris på at saksbehandlingen var kort:  

- Bare omtrent ti dager etter at vi hadde levert inn søknad med flyttemelding og studentbevis så fikk vi beskjed om at vi kunne hente gavekortene på kommunehuset. Der møtte vi en veldig hyggelig dame og gavekortene lå klare til henting.

Fornøyd ordfører

Ordfører Olav Kasland i Bø kommune er storfornøyd med responsen fra studentene i Bø:

Bilde av ordfører Kasland- Jeg er helt overveldet og veldig glad for at så mange studenter har valgt å melde flytting. I Bø er vi glade for alle som studerer her uansett. Når studentene i tillegg melder flytting betyr det at kommunen får økte økonomiske rammer og kan tilby bedre kommunale tjenester, også til studenter.

Kommunen er opptatt av at studentene skal ha det bra i Bø og lager som en av de første kommunene i landet en egen studentmelding for å finne ut hva de kan gjøre for å sikre at studentene trives.

Noe riktig gjør de allerede, for Bø kommune har en av landets største prosentvise vekst i innbyggertall, delvis på grunn av at studenter velger å bosette seg i Bø etter studier.

Bakgrunn for ordningen

Det bor over 2000 studenter i Bø som ikke er registrert som innbyggere i kommunen. Det er omlag 1/4 av det samlede antall innbyggere i Bø. Kommunen får ikke innbyggertilskudd for disse studentene, selv om studentene har rett på velferds- og helsetjenester og barnehageplass på lik linje med andre innbyggere. Etter et forslag fra Miljøpartiet vedtok derfor kommunestyret i Bø å etablere en ordning som gjorde at studenter ønsket å melde flytting til Bø.  Et liknende tiltak er gjort i Ås kommune, der Norges miljø- og biovitenskapelige universitet ligger. 

Saksutredningen fra kommunestyret viser at kommunen håpet at 25 studenter ville melde flytting i 2017 og 25 flere i 2018.  Når 100 studenter allerede har meldt flytting betyr det at over dobbelt så mange studenter som antatt har flyttet til Bø på bare ett semester. 

Frist 1. oktober

Frist for å ha meldt flytting og å søke om gavekort fra kommunen er 1. oktober nå i høst. De studentene som ikke rekker det i høst kan søke på nytt i vårsemesteret, mellom 1. januar til 1. mars.    

 

 

Fakta om ordningen

Studenter med studentbevis som har meldt flytting til skatteetaten får et gavekort fra Bø kommune. Gavekortet skal brukes på sykkel eller sykkeltilbehør ved en av de forretninger som selger sykkel i Bø.

Ordningen forutsetter at du er registrert som bosatt i Bø hele studietiden og gelder bare de som melder/har meldt flytting til Bø etter 8. mai 2017. 

Du mister ikke noen rettigheter fra Lånekassa dersom du melder flytting. Ordningen med reisestipend opphørte våren 2017.

Du kan lese mer om ordningen på kommunens nettsider. 

Oppdatering

Registreringsperiode for tilskudd i 2017 er avsluttet. Det kommer en ny kampanjeperiode 01. mai - 01. oktober 2018