Radiograf Miriam: - Nå vil jeg gi noe tilbake

Radiograf Miriam Belay Sbhatu på scenen.  Foto
Miriam Belay Sbhatu rørte alle, med sin personlige tale, om den lange veien fra Eritrea til livet som ferdig utdannet norsk radiograf.

For seks år siden kom Miriam fra Eritrea uten å kunne et ord norsk. - En drøm har blitt oppfylt. Nå er jeg ferdig radiograf og klar til å gi noe tilbake til samfunnet, sa hun på vitnemålsutdelingen i Drammen.


Tekst og foto: Jan-Henrik Kulberg

150 ferske sykepleiere og 15 radiografer ble feiret på Union Scene, sammen med familie, venner og ansatte ved Fakultet for helsevitenskap i Drammen. 

Applaus og hurrarop

Miriam Belay Sbhatu rørte alle med sin personlige tale på vegne av de ferske radiografene. 

 - Nå er vi radiografer, kan dere tro det?  Disse tre årene har forandret oss.  Flere av oss har vært gjennom mye, for å kunne stå her i dag.  De siste dagene har vært veldig personlig for meg.   Dette er en markering av en oppfylt drøm, og en fullføring av en seks år lang reise.  Først måtte jeg lære norsk.  Så måtte jeg få generell studiekompetanse, og nå har jeg fullført tre års studier.  Jeg har alltid drømt om å oppleve denne dagen, sa Miriam til publikum som svarte med raus applaus og hurrarop. 

Allerede fått jobb

- Jeg er stolt over det jeg har oppnådd, og håper alle studenter er like stolte som meg.  Hittil har vi tatt i mot det vi har fått, men nå er vi klare til å gi noe tilbake, sa Miriam som allerede er på vei til radiograf-jobb i Stavanger.  

Holdt taler på vegne av studentene.  F.v: Andrea Thormodsen Trovi, Isabelle Moland Trudeau og Miriam Belay Sbhatu.  Gruppebilde

Inspirert av farmor

 - Dette er farmors bunad.  Hun var sykepleier.   Hun er 89 nå, forteller Andrea Andrea Thormodsen Trovi når vi møter henne, Isabelle Moland Trudeau og Miriam før seremonien på Union. 

Andrea og Isabelle holdt tale på vegne av de ferske sykepleierne, og har vært tillitsvalgte i kullet sitt. 

- Farmors yrkesvalg var viktig for meg.  Hun har vært en inspirasjon gjennom hele studiet.  Farmor (Rachel Trovi, red. anm.) har også drevet frivillig hjelpearbeid på Filipinene i mange år, gjennom stiftelsen Ma’Ma Children’s Center of Norway.  Den siste praksisperioden var jeg der nede og jobbet på sykehjemmet og barnehjemmet.   Så alt dette har vært en drivkraft for å begynne på studiet, sier Andrea.  Hun har lyst til å undervise på høyskolenivå etter hver, og planlegger å ta en master i avansert klinisk sykepleie. 

Aldri ferdig utlært

Isabelle har en mor som er radiograf, og en tante som er sykepleier.  

- Jeg hadde lyst til å hjelpe mennesker, det var derfor jeg valgte sykepleie.  Du har så mange muligheter etter studiet.  Det har vært tre fine år.  Jeg har vokst mye og lært å kommunisere med mennesker på en helt annen måte.  Fortsatt er det mye å lære, men jeg føler jeg har et godt grunnlag.  Vi blir jo aldri ferdig utlært. 

- Og historien bak bunaden din da?

- Den er sydd av mormor.  Hun har sydd til alle i familien, sier Isabelle med et smil.

Dekan Heidi Kapstad på scenen på Union. Foto

- Dere må være modige

Dekan Heidi Kapstad oppfordret de nye radiografene og sykepleierne til å vise mot og omtanke, når de nå skal ut i yrkeslivet.

- Dere har rett og slett valgt et yrke som alle i hele verden bryr seg om.  Alle ønsker god helse.  Det er også oppdraget deres.  Å bidra til god helse.  Behovene i den fattige verden når ikke oss i debatten her hjemme, dessverre. Dere likevel kan gjøre en forskjell når det gjelder menneskers livskvalitet.  Både her hjemme og ute i verden.  Dere har kunnskap som kan påvirke helsetilbudet til befolkningen der dere jobber. 

Kapstad sa at det er lett å tenke at hver og en ikke kan gjøre en forskjell. 

- Men det er nettopp det du kan.   Du må aldri slutte med å stille spørsmål.  Også de kritiske spørsmålene. Husk at det er dine valg, bevisste eller ubevisste som blir din livsfortelling.  Benytt dere av mulighetene.  Det er en never ending story - i møte mellom mennesker og situasjoner. 

Dere må være modige, og møte hele mennesket.  Vis toleranse og raushet og husk at mangfold er et gode. Vær stolt hver dag over å være radiograf og sykepleier.   Gratulerer med dagen, sa dekan Heidi Kapstad.

 

Se flere bilder på Flickr

Helsefag-avslutning Drammen

Dette skjedde:

Tale fra instituttlederne Aud Mette Myklebust (radiografi) og Lise Gladhus (sykepleie)

Utdeling av vitnemål til 15 radiografer og 150 sykepleiere

Rikke Nordmann med band underholdt

Hilsen fra kull 2013, radiografi ved Miriam Belay Sbhatu

Hilsen fra kull 2013, sykepleie ved Isabelle Moland Trudeau og Andrea
Thormodsen Trovi

Hilsen fra Hans Flaata, fagutviklingsleder i Norsk Radiografforbund

Hilsen fra Linda Lavik, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund

Studer helsefag på HSN

HSN har helsefag-utdanninger i alle tre fylkene, og mange bachelor-studenter får vitnemålene sine i disse dager.

I tillegg til 150 sykepleiere og 15 radiografer i Drammen, er 100 ferske sykepleiere ferdige i Vestfold.  I Telemark uteksamineres 146 sykepleiere, 44 vernepleiere og 44 barnevernspedagoger.

Er du interessert i helse- og sosialfaglig utdanning ved HSN?  Her er en oversikt over studietilbudene.