Slik blir studentene raskt kjent

Ferske sykepleierstudenter hilser på hverandre for første gang.
Ferske sykepleierstudenter hilser på hverandre for første gang.

220 sykepleierstudenter startet studiet med bli-kjent øvelser utenfor campus Drammen.


Tekst og foto: Jan-Henrik Kulberg

Anført av instituttleder Lise Gladhus har de ferske sykepleierstudentene byttet grupper flere ganger på på plassen utenfor campus, og hver gang har de fått i oppdrag å hilse på personen ved siden av og fortelle litt om seg selv. 

- Nå skal dere stille dere opp ut fra når dere bestemte dere for å bli sykepleier.  De som bestemte seg tidlig går bort dit, mens de som bestemte seg for ikke så lenge siden går bort dit,  sier Gladhus, for anledningen stående på en benk med høyttaleranlegget til IT-avdelingen i Drammen. 

- Jeg har nok hilst på ti-femten stykker, og husker ikke navnene.  Men jeg kjenner dem jo igjen og kan hilse på dem, sier Agnes fra Flå i Hallingdal.  

Hun har nettopp blitt kjent med Anette fra Kamerun/Spydeberg.  

F.v: Anette og Agnes gleder seg til å studere sykepleie, og har nettopp blitt kjent. Foto

 

Lise Gladhus ber studentene danne nye grupper basert på:

- hvilken årstid liker du best?

- hadde du regn eller godvær i ferien?

- liker du best sport, teater eller musikk?

- hvor bor du?

- er du mann eller kvinne?

- hvilken bokstav begynner fornavnet ditt med?

Lang rekke over Ypsilon

Til slutt tar Gladhus med seg alle de ferske studentene på en rusletur over Ypsilon-broen og tilbake igjen.  Og mens vi rusler blant studentene, hører vi samtalene komme i gang. 

- Har du fått deg hybel eller?   - Hvor kommer du fra?  - Kjenner du mange her?

Anette og Agnes likte opplegget og sier de har flere å hilse på nå, selv om det nok tar litt tid før de husker navnene. 

På vei over Ypsilon: Over 200 sykepleierstudenter anført av instituttleder Lise Gladhus.Foto

Dempe angst og usikkerhet

Instituttleder Lise Gladhus på Institutt for sykepleievitenskap sier dette er første gang de prøver dette.  Hun har utdanning som psykodrama-gruppeleder og har brukt det i undervisningen tidligere, blant annet til å hjelpe studenter med matte-angst.

- Gjennom øvelsene i dag, hilser hver student på ti andre studenter.  Dette er jo personer som de kanskje ikke hadde hilst på ellers.  Når de møtes igjen i auditorier etterpå, vil det være flere som de har sett og kanskje snakket med.  Da blir det enklere å ta kontakt, og målet er at studiestarten skal bli litt mindre skummel og anspent.  Vi vet at mange føler usikkerhet og spenning i forbindelse med studiestart, og særlig i en så stor studentgruppe.  

Bestemte seg sent

Gladhus var særlig overrasket over hvor mange studenter som stilte seg i gruppen «bestemte meg sent for å bli sykepleier».  

- Jeg hadde trodd at det ville være en større gruppe som hadde hatt dette som drøm fra tidlig av, og ble overrasket der ja.  Det er også spennende med denne måten å gjøre det på, at vi veldig raskt får et inntrykk av studentbruppen vår.  Jeg tror dette er noe vi vil gjøre til et fast innslag i studiestarten, sier Gladhus som også hadde med seg 15 av de ansatte på instituttet.