Finne eller skape drømmejobben?

Smart Start på Campus Ringerike. Foto fra åpningen.
God stemning da Smart Start åpnet på Campus Ringerike høsten 2015.

«Smart Start» tilbyr ideer og gründere ved Campus Ringerike et sted å starte.

Tekst og foto: Solveig Stormo Johansen

– Selskaper som Facebook, Google og Microsoft er skapt av studenter. Studenter er enestående som gründere. De har eventyrlyst, vil oppleve og de er allerede vant til å leve på liten inntekt, sa Jørgen Moe med et lurt smil, da Smart Start åpnet høsten 2015.

Han er daglig leder i Ringerike Utvikling, og en av initiativtakerne til Smart Start.

– Jeg vet at hadde det vært et lignende tilbud da jeg var student, hadde jeg vært en gründer i dag.

Han forklarer at Smart Start kan være et alternativ til å finne drømmejobben – nemlig å skape den.

Smart Start tilbyr et co-working-space, et delt, felles arbeidsmiljø, hvor det er trygt å utvikle ideer.

– Her er det kurs for etablerere, hvor man setter opp en plan for etableringen. Sammen med veiledning, og mange engasjerte og kreative mennesker har jeg tro på at det kan komme mye spennende ut fra Smart Start.

Fra spire til tre

– Smart Start bringer høyskolen nærmere regionen, sa dekan ved , Hans Anton Stubberud.

– Det gis rom for innovativ og kreativ tenking, og til å utveksle ideer og erfaringer. Jeg er glad for at høyskolen er bidragsyter i Smart Start, og håper mange spirer kan vokse til store trær.

Nettopp dette med spirer og trær var et gjennomgangstema under åpningen. Kunstner Thomas Klevjer fortalte om symbolikken rundt treet i kristendommen, antikken, buddhismen, hinduismen, norrøn mytologi og indianerkulturen.

– I moderne tid står treet for skapelse, vekst, stamtavle og miljø. Derfor skal det i dag ikke klippes en snor, men lages et verk basert på et tre, forklarte Klevjer.

Den lange veien til suksess

Klevjer satte i gang med pensel og lerret, mens «den neste store stjerna fra Ringerike» ble presentert og entret scenen. Mads Veslelia gav en intimkonsert med trøkk for alle de fremmøtte. Denne rapperen vet alt om å begynne i det små.

– Jeg startet min karriere med å legge ut en video hver søndag på Facebook. Ettersom jeg begynte å få tilbakemeldinger gav det en slags rus, så jeg fortsatte. Hjemme, for meg selv, med mormor ropende i bakgrunnen.

Etter søndag nr. 10 hadde Veslelia plutselig fått 100 000 visninger i løpet av 24 timer. Videoene hans gikk viralt i Norge, og så i verden. De ble blant annet delt av MTV og Chris Brown, og nå har Veslelia platekontrakt med Sony.

De sier at det tar rundt 10 år før du ser resultater. Jeg begynte å rappe som 11-åring, så det stemmer ganske godt for meg, sa 24-åringen.