Go´nok-dag og gule ballonger

Innovasjonscamp-vinnerne

Vinnerne av prisen for beste problemløsning på Innovasjonscamp Vestfold kom opp med ideen om en årlig Go´nok-dag for alle elever i barneskolen.


Tekst og foto, unntatt vinnerbildene: Jan-Henrik Kulberg

Vinnerne av prisen for beste problemløsning kom opp med ideen om en årlig Go´nok-dag for alle elever i barneskolen (PDF-presentasjon av konseptet)

Hør intervju på NRK Vestfold

- Vi tenker dette som forebyggende  i barneskolen, som en obligatorisk dag en gang i året, litt som Operasjon Dagsverk.  Del to vil være at barna som har deltatt går ut med gule ballonger og gule t-skjorter som og blir synlige i by-bildet.  På et tidspunkt i livet vil alle kunne kjenne på følelsen av å ikke være god nok, så vi ville lage en løsning med påminnelser om at du er god nok, sa Reidun Thorn Akre og Tarjej Opsahl fra vinnergruppen i et intervju med NRK-Vestfold. (Gruppen bestod også av Amber Victoria Iversen og John Thomas Lauchenauer

- De sjarmerte oss i senk med den gule ballongen.  Dette er akkurat det vi er på jakt etter, og vi skal jobbe videre med konseptet sammen med studentene, sa Helene Nygård fra Go´nok.

Tre hundre Vestfold-studenter fikk en oppgave som handlet om noe de fleste har opplevd:  Følelsen av å ikke være god nok. 

F.v: Sykepleierstudent Caroline, ingeniørstudentene Slobodanka og Lars havnet på samme gruppe og likte temaet.
 

- Jeg tenker på barna mine, og vi har snakket sammen i gruppen om hvordan barn faktisk kan oppleve utfrysing allerede i barnehagen. Det er kjempeviktig å motvirke det perfekte samfunnet vi har skapt, hvor alt skal være så flott, og jobbe mer med å få mennesker til å føle at de er gode nok, sier sykepleierstudent Caroline.

Hvordan være god nok?

Årets oppdragsgiver under Innovasjonscamp Vestfold var prosjektet Go´nok.   Det skal fremme en holdningsskapende endring hos barn og ungdom, ved å sette fokus på følelsen av å være Go´nok som den du er.

Oppgaven som studentene fikk var : "Diskuter og ta utgangspunkt i en tenkt målgruppe.  Hvordan kan dere kommunisere det å være god nok til denne tenkte målgruppen?"

Også datateknikkstudent Lars og mikro-nanosystemstudent Slobodanka liker temaet:

- Det er et stort tema, og i Norge er psykisk helse en stor utfordring for mange, så det er mye vi kan ta tak i.  Livet går jo opp og ned for oss alle, men vi er skapt forskjellig som personer og takler det forskjellig, sier Slobodanka.

- Et relevant og viktig tema, og det er spennende at vi kan sette oss mer inn i det og kanskje komme opp med noen gode ideer og løsninger, sier Lars.

F.v: Trine Øfsti Bråten og Helene Nygård fra Go´nok, rektor Petter Aasen og førstelektor Thomas Brekke. Foto

Rektor: - Viktig satsing for HSN

Rektor Petter Aasen åpnet campen, og likte at årets oppgave handler om sosialt entreprenørskap.  Han understreket at denne typen arrangementer er viktig for HSN, som ønsker å være tett på samfunnet og arbeidslivet og de problemstillingene som finnes der. 

- Vi har slike camper på flere campuser, og de støtter godt opp under studieprogrammenes mål om å være tett på praksis og tett på yrkeslivet.  Vi vil ikke bare utdanne dere så dere er kvalifisert for arbeidsoppgavene dere går til.  Vi vil gi en utdanning så dere kan fornye yrkene dere går inn i.  Derfor er det viktig å trene dere i å tenke entreprenørskap og innovasjon.  Når vi blir universitet kommer entreprenørskaps-tankegang og innovasjon gjennom tverrfaglighet til å bli en viktig del av identiteten vår, sa rektor. 

Treningsleir i innovasjon

Og sjelden ser man tverrfaglighet illustrert så tydelig som når studenter fra forskjellige fakulteter setter seg ned sammen for første gang, tar hverandre i hånden og hilser, før de gyver løs på en to dagers maraton.

- Dere skal skape noe sammen på kort tid.  Dere må tenke nytt og kreativt og finne nye ideer.   For å lykkes må dere åpne opp for egne ideer,  og lytte til andres ideer.  Det vil være krevende i perioder, men det går over.  Samtidig møter dere mange nye fjes, som dere kan ha et godt studieliv sammen med.  Velkommen til en treningsleir i innovasjon.  Vi skal veilede dere, hilste prosjektleder Stig Wahlstrøm ved Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag før det hele braket løs.

Prosjektleder Stig Wahlstrøm ønsket velkommen.  Foto

- Fantastisk for oss

Og hva synes så de to gründerne i firmaet Diameta, som står bak Go’nok - prosjektet?

- Det føles helt fantastisk at flere hundre studenter akkurat nå sitter og jobber med det vi brenner aller mest for, sier Trine Øfsti Bråten og Helene Nygård.  Det er så utrolig hyggelig at vi fikk komme hit, at førstelektor Thomas Brekke på Handelshøyskolen synes prosjektet er så bra at vi ble invitert til å levere årets oppgave.  At tre hundre studenter, som er midt i målgruppen får lov til å sitte i to dager og fordype seg i dette temaet, finne nye måter å kommunisere på og nye målgrupper, sånn at vi klarer å nå hele Norge, hele Skandinavia og kanskje hele verden, sier prosjektleder for Go´nok Helene Nygård. 

- Vi er alle forskjellige

- Jeg blir rett og slett rørt og veldig stolt. Og jeg tipper mange av studentene kan kjenne på tvilen selv også: Er jeg god nok i denne gruppen, sier gründer Trine Øfsti Bråten. 

Hun håper at de skal få kjenne på følelsen av at de faktisk er gode nok.  

- Bare det å jobbe med det, og bli bevisst på det er viktig.  Og det er noe av det vi vil sette på kartet.  Det er viktig at alle mennesker får kjenne på følelsen av at du er god nok, som den du er.  Vi er alle forskjellige, og det er noe vi jobber mye med i forhold til barn og ungdom, at du er unik på din måte, og du trenger ikke å sammenlikne deg med andre.  Gullet i hvert menneske er de interessene og talentene som du har, og som vi prøver å få frem.  Når vi holder kurs og er ute på andre oppdrag, får vi stor respons på akkurat dette, sier Øfsti Bråten.  

Go´nok for lærere

Hun har jobbet mange år i skolen, før hun etablerte Diameta, og sier at de nå snart har klart en egen Go´nok-pakke til lærere for bruk i skolen.  Den vil de gjøre gratis tilgjengelig for alle lærere som ønsker å ta det i bruk i klasserommet. 

Innovasjonscamp Vestfold

Innovasjonscamp Vestfold

En idékonkurranse, der studentene konkurrerer i kreativitet og nyskapning. Studentene jobber i sammensatte grupper, og løser et oppdrag som presenteres for publikum før en fagjury kårer vinnerne.

Arrangementet gjennomføres som et felles prosjekt mellom Ungt Entreprenørskap og HSN.

Det er sjette gang i år, og rundt tre hundre studenter fra tre fakulteter deltar.

Vinnergruppene kåres på ettermiddagen på dag to (onsdag 19. oktober).

En arbeidsgruppe på tretti personer har jobbet med arrangementet, under ledelse av Stig Wahlstrøm.

Oppgaven som studentene fikk var : "Diskuter og ta utgangspunkt i en tenkt målgruppe.  Hvordan kan dere kommunisere det å være god nok til denne tenkte målgruppen?"

Årets oppdragsgiver:

Go´nok er et prosjekt som er satt i gang av firmaet Diameta.

Go´nok skal fremme en holdningsskapende endring hos barn og ungdom, ved å sette fokus på følelsen av å være Go´nok som den du er.

Dette er forebyggende psykisk helsearbeid for barn og unge. "Vi ønsker at alle skal kjenne på følelsen av å være Go´nok – å tenke, føle og være Go´nok som den du er gir næring til god selvfølelse." skriver de på hjemmesiden.

De legger vekt på:

«Tørre å være seg sjøl»

«Tørre å ha egne meninger»

«Tørre å tro på egne egenskaper og talenter»

«TØR Å VÆR GO`NOK»

«Go´nok som den du er»

Les mer på hjemmesiden til Diameta og Go´nok på Facebook