Utover grenser og bygge broer – i barnehagelærerutdanningen

bro under bygging. foto

Målet med dette prosjektet er å få en betydelig og varig økning i antall barnehagelærerstudenter som tar utvekslingsopphold. 

Prosjektet skal utvikle og sikre forutsigbare og varige strukturer for studentmobilitet i barnehagelærerutdanningen. I samarbeid med internasjonale partnere og nettverk skal det også gjennom digitale muligheter, etableres nye møteplasser for erfaringsutveksling på tvers av landegrenser.

Å bygge kultur for mobilitet er viktig for å kunne øke antall studenter som tar deler av utdanningen sin i utlandet. Måten arbeidet i prosjektet er strukturert på – og de planlagte gjennomførte aktivitetene – vil til sammen bygger kulturendring for mobilitet og internasjonalisering i utdanningen, i institusjonen og i barnehagelærerutdanningen nasjonalt. 

Praksisopplæring og praksisopphold

Hovedmålet med prosjektet er å få en betydelig og varig økning i antall barnehagelærerstudenter som tar et utvekslingsopphold i løpet av studietiden. Gitt barnehagelærerutdanningens struktur med integrert praksisopplæring, er praksisopphold i utlandet inkludert i målsettingen. 

Prosjektet skal styrke og utvikle begge disse utvekslingsmulighetene og dermed bidra til samskaping og utvikling av en kultur for mobilitet i barnehagelærerutdanningen samt synliggjøre økt læringsutbytte ved internasjonalisering i studieprogrammet.

Nytt samarbeid

Barnehagelærerutdanningen har hatt og har eksisterende samarbeid i sammenheng til praksisutveksling i tre land, men pandemien og den politiske situasjonen har begrenset mulighetene for utveksling. 

Prosjektet vil utforske videre og etablere internasjonalt samarbeid med utdanningsinstitusjoner relevante for semesterutveksling, og utforske og etablere internasjonale samarbeid med barnehagepraksisfelt med relevans for praksisutveksling.

En målsetting er å utvikle og forankre internasjonale samarbeid knyttet til barnehagelærerutdanning på hver av de fire campusene (Drammen, Notodden, Porsgrunn og Vestfold) ved USN der utdanningen blir tilbudt. 

Delingskultur

Møteplasser for dialog og utveksling er gjennomgående i prosjektet. Dette vil bidra til å skape en delingskultur for mobilitet og internasjonalisering, både mellom studenter som har utvekslingserfaringer og mellom fagrelaterte nettverk som etableres i løpet av prosjektperioden. 

Om prosjektet

Navn: Utover grenser og bygge broer – i barnehagelærerutdanningen
Prosjektledere: Kristin Danielsen Wolf og Therese Breen Brudevoll
Fagfelt: utdanningsforskning, pedagogikk og didaktikk
Mål: en betydelig og varig økning i antall barnehagelærerstudenter som tar utvekslingsopphold i utlandet i løpet av studietiden på USN.
Finansiering: egenfinansiering + 3 millioner kroner fra direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) gjennom programmet «Økt studentmobilitet i 3-årige profesjonsutdanninger» 
Prosjektperiode: 2021-25