Kronikk: Utmattelse etter hjerneslag

Eldre dame med pleier. Foto: iStock/SanyaSM
Foto: iStock/SanyaSM

«- Kanskje hun bare må ta seg litt sammen» Både helsepersonell og familie har for liten forståelse for den overveldende utmattelsen som rammer mange etter hjerneslag.


Det er snart ett år siden «Astrid» på 72 år fikk et hjerneslag. Men hun er fremdeles så forferdelig trøtt og sliten. Hun er overbevist om at denne ubehagelig følelsen av utmattelse, som hun daglig kjenner på, kom etter hjerneslaget. Nå er alt et ork. 

Og så hun - som alltid hadde fylt opp agendaen, til tross for at hun er pensjonist. Hvor har det blitt av energien og initiativet -  lysten til å holde orden i eget hus og komme seg ut på daglige spaserturer, lysten til å komme sammen med venninner på kafeteriaen på kjøpesenteret? Nå orker hun ikke tanken engang.

Er utmattet i flere år etter hjerneslaget

Astrid er ikke en ekte person, men hun kunne like gjerne vært det. Det hun går gjennom er det samme slagpasienter forteller forskere når de blir spurt om sin egen hverdag. Opplevelsene hennes er virkelige for svært mange. Basert på forskning vet vi i dag at både utmattelse, såkalt fatigue, og depresjon er vanlige og belastende følgetilstander etter hjerneslag. En forskningsstudie har vist at hele 40 prosent av hjerneslagpasientene som var med i studien hadde symptomer på fatigue to år etter hjerneslaget.

Les hele denne kronikken hos forskning.no

Kronikk av