Tekst og foto: Per Magnus Holtung
En studentbedrift blir dannet av en gruppe studenter. Etablering, drift og til slutt styrt avvikling – alt i løpet av ett studieår - er alternativ til den avsluttende bacheloroppgaven.
I første omgang vil studentbedriftene nå møtes på Union scene i Drammen 3. mai til regional finale i regi av organisasjonen Ungt Entreprenørskaps avdelinger i Buskerud, Telemark og Vestfold. De beste derfra går videre til NM for studentbedrifter i Oslo i juni.
Allerede tidlig i høstsemesteret hadde studentbedriftene i Høgskolen i Sørøst-Norge etablert seg.
Bratt læringskurve
De fem studentene i Ixid SB er blant dem som nå har svært hektiske dager. Dette er èn av årets studentbedrifter i HSN.
- Det er virkelig en bratt læringskurve. Og vi lærer vanvittig mye. Det er ikke slik at vi her løser oppgaver vi får tildelt. I stedet må vi selv finne ut hva vi skal og må gjøre, forteller en av de fem i Ixid SB, Anita Nowbuth.
Alle de fem studentene i Ixid SB er tredjeårs ingeniørstudenter. To studerer informatikk og automatisering, mens elkraftteknikk er studiet for de tre andre.
Bli ingeniør ved HSN du også. Se vårt studietilbud.
Bore presise hull
Forretningsidéen til Ixid SB er å utvikle et posisjoneringsverktøy for boredriller.
- Flere av oss har erfart hvor vanskelig det er å bore gjennom en vegg og samtidig få hullet til å komme ut presist der det skal på den andre siden, særlig når det skal bores på skrå, forklarer daglig leder Vegar Bogen.
Deres løsning er å plassere en liten sender der hullet skal komme ut og med en retningssensitiv mottaker for senderens stråling montert på selve drillen.
- Heldigvis har vi lykkes i å knytte til oss en mentor fra et sensorfirma. Den kompetansen er svært verdifull for oss, sier den daglige lederen.
Han og kollegene i Ixid SB har som mål å ha en prototype klar til de studentbedrift-konkurransene som kommer fram mot sommeren.
Krevende arbeid
Selve forretningsidéen og den tekniske og praktiske løsningen er bare en del av arbeidet bak deres og de øvrige studentbedriftene.
Registrering i Brønnøysundregisteret er allerede gjort, de må sørge for å beholde den gode og effektive arbeidsformen i styret, forretningsplanen og kostnadskalkylene finpusses, finansiering må skaffes, nettverket til næringsliv og andre støttespillere utvides og det krevende markedsarbeidet er i gang.
Studentbedriftene er også ansvarlig for å rekruttere en mentor fra arbeidslivet utenom høgskolen.
To minutter på å overbevise
NM arrangeres i Næringslivets Hus i Oslo 6. – 7. juni. Her vil deltakerne også kjempe om en plass i EM for studentbedrifter, som i år arrangeres i Helsinki.
I NM får hver av studentbedriftene blant annet to minutter på seg i plenum til å overbevise juryene. I tillegg må bedriftene gjennom grundige intervjuer med juryene for de ulike prisene i det to-dagers mesterskapet.
Bedriftene blir også vurdert etter hvordan de presenterer seg på stand under mesterskapet.
I første rekke i landet
Tidligere Høgskolen i Telemark har i alle år etter at NM ble etablert for 12 år siden vært helt i toppsjiktet i landet i sin satsing studentbedrift og entreprenørskap. Nå er dette en felles satsing for HSN.
I fjor – og da som HSN-studentbedrift – vant Indago SB fra campus Porsgrunn både NM-tittelen og Ferd-prisen. Ferd-prisen går til den bedriften som en egen jury mener har størst internasjonalt potensial.
I tillegg til mange priser som «Beste studentbedrift» var dette niende gang en studentbedrift fra Telemarks-miljøet stakk av med den gjeve Ferd-prisen i NM-finalen. Disse to prisene gir deltakelse i EM.
Sammen med organisasjonen Ungt Entreprenørskap drar de nå med seg entusiasmen og erfaringene fra de tidligere suksessene til de øvrige miljøene i HSN.
Flere fortsetter som ordinære aksjeselskaper
Mange av studentbedriftene fra daværende Høgskolen i Telemark har etablert seg som ordinære aksjeselskaper etter perioden som studentbedrift.
Det mest kjente er biometriselskapet Zwipe AS som med sin unike fingeravtrykksteknologi for bankkort for Mastercard har gjort internasjonal suksess.
Av fjorårets studentbedrifter i HSN er hele fem nå reetablert som ordinære aksjeselskaper.
Økt konkurranse
- Nå må Høgskolen i Sørøst-Norge plante flagget, sier daglig leder Ann-Iren Haugen i Ungt Entreprenørskap Telemark om konkurransene og presentasjonene som HSN-bedriftene nå stiller opp i.
Hun har hvert år tett fulgt studentbedriftene fra Telemark og deres solide premie- og prishøst i mesterskapene.
- I år blir konkurransen enda mye hardere. I Oslo-området har interessen for studentbedrift-konseptet nærmest eksplodert, sier hun.
I Oslo er det nå i gang 47 studentbedrifter. Handelshøyskolen BI alene har 16 av disse.
Åpnet mange dører
- Studentbedrift har åpnet mange dører for meg og resten av gruppen. Jeg har fått beskjed om at jeg ikke hadde fått min jobb uten den erfaringen jeg nå besitter på grunn av studentbedriften, sier Per Egil Ekroll i fjorårets NM- og Ferdprisvinner, HSN-bedriften Indago SB.
Vestfold og Buskerud
Vestfold- og Buskerud-miljøene har hittil hatt mindre aktivitet innen studentbedrift-konseptet.
- Men vi kommer sterkere til høsten, forsikrer blant andre Kjetil Gjerdalen, høgskolelektor og lokal ildsjel i dette arbeidet ved HSN, campus Ringerike.
- Vi kan bygge på erfaringene og organiseringen fra Telemarks-miljøene, sier han.
Tette relasjoner til bedrifter
I Vestfold-delen av HSN er også innovasjon og entreprenørskap prioriterte områder, men med en annen innfallsvinkel enn det som er kjent fra studentbedriftkonseptet gjennom Ungt Entreprenørskap i Telemark.
- Blant annet har studiet Spesialisering i innovasjon og entreprenørskapsledelse tette relasjoner til bedrifter, offentlige virksomheter og virkemiddelapparatet, forteller høgskolerektor Thomas Brekke.