Supervrien forskning på 1-2-3

Finalistene i USNTEK: Utforsk 2018. Foto
Finalistene fra venstre: Ngoc Nguyen, Yelzhas Zhaksylyk, Oleksandr Dobroliubov, Andreas Larsson og Kenneth K. Andersen.

Vi kårer den råeste forskningsformidleren på vårt doktorgradsprogram i Anvendte mikro- og nanosystemer.

Stipendiatene på doktorgradsprogrammet i Anvendte mikro- og nanosystemer har fått en tøff utfordring:

De skal presentere sine kompliserte forskningsprosjekt på fire små minutter og samtidig gjøre det populærvitenskapelig, slik at folk utenfor fagmiljøet ikke bare forstår hva de snakker om, men samtidig lar seg henrive av det de formidler.

Slikt er ikke gjort i en håndvending, i alle fall ikke når man forsker på saker og ting som ligger langt unna rekkevidden til sanseapparatet vårt, og der lange, kryptiske forkortelser er rådende.

Konkurransen har fått navnet, og finalen holdes onsdag 26. september på campus Vestfold. Vinneren får med seg 10.000 kroner.

Deltakelse i konkurransen var obligatorisk for samtlige 22 stipendiater på ph.d.-programmet, og studentene har allerede vært gjennom en innledende runde, der en jury reduserte de 22 deltakerne til fem finalister:

Én nordmann

– Når man må forenkle så hardt som vi tvinges til her, ser man forskningsarbeidet sitt i et annet lysskjær; Det har vært noen artige erkjennelser underveis. Det føles også godt og riktig å kunne innlemme flere enn bare fagfeller i arbeidet, sier Kenneth K. Andersen, som er eneste nordmann i finalen.

Finalistene innnrømmer at populærvitenskapelig formidling kan være en tøff øvelse:

– Det har ikke vært lett, men det har vært veldig givende. Å kunne holde presentasjoner er en naturlig del av en forskers arbeid, og lærdommen fra dette opplegget vil jeg dra stor nytte av i min senere karriere, sier finalist Ngoc Nguyen.

– Formidling som går rett hjem

Finalistene har fått hjelp fra skuespiller og regissør Anne-Sophie Erichsen i Grenland Friteater til å lære presentasjonsteknikk fram mot finalen.

– Det er en fornøyelse å jobbe med denne gjengen. De er sylskarpe, dyktige og uredde. De blir tente av dette, og fireminutters-formatet tvinger dem til å forenkle stoffet, og det er fantastisk å se hvor utrolig spennende ting det er de faktisk jobber med bak alle forkortelsene og fagterminologien, sier Erichsen.

Hun har tidligere coachet USN-forskere som har deltatt på Forsker Grand Prix.

– At universitet satser på formidling er en stor styrke fordi det får fram forskere som skjønner at de ikke beveger noen ved å se ned i bakken og lese av en tekst som flimrer på en powerpoint i bakgrunnen. Dette, derimot, er forskningsformidling som går rett hjem, sier hun.

Møt finalistene i USNTEK: Utforsk 2018