Fast jobb i Atea etter IT-studiet

F.v.: Patrick Ingebretsen og Odd Daniel Taasaasen stortrives med IT-jobber hos Atea i Stokke. Foto
F.v.: Patrick Ingebretsen og Odd Daniel Taasaasen stortrives med IT-jobber hos Atea i Stokke.

- Her er det gøy å være flink, sier Patrick og Odd Daniel, som mener gode IT-medarbeidere må kunne mer enn programmering.

Tekst og foto: Jan-Henrik Kulberg

- Prosjektledelse, markedsføring, organisasjonspsykologi, kommunikasjon, management, strategi, ledelses-metodikk.   Patrick Ingebretsen (Mjøndalen) og Odd Daniel Taasaasen (Askim) sitter i sofaen på pauserommet hos Atea i Stokke. 

Her er dartspill, fotballspill, saccosekker og en egen bar.   Avslappende omgivelser til tross.  Det har handlet mest om hard jobbing for de to tidligere HSN-studentene, som nettopp har listet opp noe av det har lært, som har hjulpet dem til å takle kravene de har møtt i arbeidslivet etter eksamen våren 2016.

Fag som forbereder for arbeidslivet

- Jeg jobber som prosjektleder og bruker mye fra de administrative fagene jeg hadde i studiet.  Du kan lære deg mange programmeringsspråk, men møter kanskje noe helt annet i jobben.  Derfor er det viktig med alle de andre fagene også.  Jeg er helt avhengig av å kunne noe om ledelses-metodikk, om risikoanalyser og ikke minst det å kunne jobbe i team med forskjellige mennesker, og få det til å fungere.  Det var grunnen til at jeg valgte HSN, da jeg lette etter IT-utdanninger over hele landet. At studiet inneholdt fag som kunne kvalifisere meg til en jobb som prosjektleder, forteller Odd Daniel.

Bratt læringskurve

Som prosjektleder har han alltid flere kunder og prosjekter gående og er kundens kontaktpunkt.  Akkurat nå har han et prosjekt med en kunde som skal fase ut serverne i kjelleren og flytte alt «opp i skyen» med blant annet en Office 365-løsning.

- Det har vært en bratt læringskurve, men veldig spennende, sier Odd.

Patrick nikker.  Han jobber som konsulent innen sky-tjenester, men får også rollen som prosjektleder, dersom kunden ikke ønsker en egen prosjektleder i tillegg.

- Det var overveldende i starten, nesten som å starte på skolen på nytt igjen.  Jeg var god på koding, men er veldig glad for de andre fagene også, som organisasjonsledelse, prosjektledelse og analyse.  Jeg har hatt god nytte av de fagene. Hvis du først kan et programmeringsspråk, er det lettere å lære seg nye, sier han.

Patrick og Odd Daniel sier det har vært en bratt læringskurve hos Atea.   Foto
Var ærlig i jobbintervjuet

Verken Patrick eller Odd var opptatt av nettverksbygging da de studerte på campus Vestfold, men det er noe de snakker om nå.  De vil gjerne fortelle om jobbene sine til nåværende studenter, og har snakket internt om at Atea skal prøve å være enda mer aktiv i kontakten mot IT-studentene.

Alle fra bachelor-gruppen deres er enten i jobb, eller på vei inn i jobb.  Selv måtte de gjennom flere krevende intervjuer før de fikk fast jobb.

-  I alle intervjuene jeg har vært på, har det gått veldig mye på personlighet.  I den første fasen så de på skole-karakteren min, men så handlet det om person.  Jeg var åpen om det jeg ikke kunne så mye om på intervjuet.  Jeg tror det er lurt å ikke skryte seg selv opp, men heller være ærlig om sterke og svake sider, forteller Patrick.

Odd er enig.  - Vi kan bygge kompetanse, men personligheten må du ha med deg.  Derfor er det viktig å lære seg å kunne kommunisere og fungere sammen med andre i studietiden.

Nye ideer kan oppstå gjennom å spille fotballspill på pauserommet.  Foto
Prosjektarbeid motiverte

Begge to nevner prosjektarbeidet, som noe av det mest motiverende i studietiden.

- Studentsamfunnet trengte ny webside.  Vi måtte gjennom hele prosessen, der vi startet med en analyse.  Alle gruppene jobbet med samme prosjektet.  Den beste løsningen ble brukt til slutt.  Det var kjempe-motiverende.  Alle jobbet hardt, fordi det var så engasjerende, og det var et høyt karaktersnitt i klassen.  Da oppdaget vi at det å kunne jobbe med mennesker er noe av det viktigste, avslutter Odd og Patrick.

Får støtte fra sjefen

Esben Mastberg er tjenesteleder for Atea, Region Buskerud, Telemark og Vestfold. Han bekrefter at de ser etter IT-utdannede som kan kommunisere når de skal ansette nye i firmaet.

 - Mange har samme faglige basis, men vi er veldig avhengig av at folk funker ute i felten.  De er jo vårt ansikt utad.  De må kunne snakke med folk.  Samtidig må de ha en «drive» til å utvikle seg.  IT-bransjen utvikler seg raskere enn noen gang.  Du må være innstilt på å bruke noe av din egen tid på å holde deg oppdatert.

- Viktig å kunne kommunisere, sier tjenesteleder Esben Mastberg i Atea.   Foto
Mastberg sier en bachelor er en god basis.   

- Så handler det mye om at du er skrudd sammen på en fornuftig måte og kan snakke med folk.  Jeg ville aldri rekruttert de som sitter innerst i kroken på «The Gathering».   Patrick og Odd Daniel kan nok underskrive på at de ble kastet rett ut i kunde-møter. Vi kan følge dem et stykke på veien, men veldig mye av kompetanseutviklingen her skjer i samarbeid med kundene.  Å utvikle den tekniske kompetansen er selvsagt viktig, men vi er også opptatt av alt det andre som er viktig for god kundebehandling.  Temaer som tydelighet og oppfølging.

Patrick og Odd Daniels beste råd til IT-studenter:

  • Prioriter også de fagene som ikke er rene IT-fag.  De vil du få bruk for i arbeidslivet.
     
  • Tren på teamarbeid og kommunikasjon. Ikke ha nok med deg selv.
     
  • Ta kontakt med bedrifter som er på campus på f.eks. karrieredag. Orienter deg om behovene deres.  (Selv fikk de kontakt med Atea, da en ansatt derfra holdt et kurs på campus Vestfold)
     
  • Kontakt gode bransjefolk når du jobber med bachelor-prosjektet (Gruppen deres fikk bidrag fra Microsoft-rådgiver Troy Hunt, da de jobbet med bachelor-oppgave om sky-sikkerhet)

Esben Mastbergs beste råd til IT-studenter:

  • Forhør deg om hva markedet trenger.  Mange vil lage vellykkede apper, men jeg trenger ofte andre folk.  Folk som kan bygge infrastruktur og få prosjekter til å gå.  Orienter deg litt om markedet i studietiden, så du kommer best mulig ut av startgropen når du er ferdig.
     
  • Vær nysgjerrig på alt som har med IT-sikkerhet å gjøre.  Jeg tror det kommer til å bli et stort satsingsområde fremover.
     
  • Bli god på å sette sammen løsninger som fungerer.  Det finnes mye hyllevare, og du kan kjøpe løsninger i skyen, men jeg trenger gode rådgivere. Ha fokus på rådgivning og kommunikasjon.   
     
  • Tren på være analytisk, vær også opptatt av de fagene som ikke har noe med IT å gjøre.  
     
  • Når jeg er ute hos kunder snakker jeg ofte om IT-arkitektur.  Vit hva du skal bygge - og vær opptatt av løsninger som kan fungere i fremtiden.  Det beste du kan gjøre for kundene, er å få dem til å skjønne at de må ha en masterplan, også når det gjelder IT-investeringer.

Atea: 

Atea finnes i syv land i Norden og Baltikum, har ca. 6 800 medarbeidere, er markedsleder i Norden og Baltikum og er den tredje største IT-infrastrukturleverandøren i Europa. 

Konsernet hadde en omsetning på drøye 31,2 mrd. NOK i 2016 og er notert på Oslo Børs.

I Norge er det ca 1 650 medarbeidere på et tyvetalls steder fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør.