Sebastian: - Fantastisk å bli lyttet til

Studentene Mathilde Itier, Léa Sandre, Kjell Andreas Næsvold og Martin Jacobsen viser her utdrag av forretningsplanen til innvandrer Sebastian Miron Doda (ytterst til høyre). Foto. Arnt Farbu

Sebastian Miron Doda (Romania) er en av fjorten innvandrere som har fått hjelp av USN-studenter til å lage en forretningsplan for ideen sin. - Fra det første møtet med studentene følte jeg en positiv vibrasjon.

Fjorten team med studenter på campus Kongsberg har hjulpet innvandrere som Sebastian denne våren. Bacheloremnet "Entreprenørskap og innovasjonsledelse" er så populært blant studentene på Kongsberg, at kapasiteten ble sprengt dette semesteret. Andelen internasjonale studenter som deltar har heller aldri vært høyere enn i år.

Immigrant blir immigranør

- Tilbudet startet i 2015, og har blitt svært internasjonalt og flerkulturelt med tiden. Utvekslingsstudenter fra mange land deltar, og sammen med norske studenter «foredler» de forretningsideer fra innvandrere – bosatt i Drammen og Kongsberg, sier førstelektor Arnt Farbu som er USNs fagansvarlig for dette tilbudet

Han forteller om et helt nytt ord, som har blitt skapt:

- Vi har valgt å kalle innvandrere som starter egen bedrift for immigranører. USN og våre partnere støtter opp under immigranørskap.

Farbu forteller at mange studenter måtte overtales til å ta andre emner i år, på grunn av den store pågangen.

- Emnet er heller ikke lett. I og med at dette også er et tilbud til innkomne utvekslingsstudenter, foregår all kommunikasjon – skriftlig og muntlig – på engelsk. Avsluttende eksamen er også engelskspråklig – en forretningsplan på mellom 40 og 50 sider. Den mest iderike student-gruppen klarte i en ideutviklingskonkurranse å komme opp med i overkant av 80 ideer, sier Farbu fra USN Handelshøyskolen.

Fv: Studentene Ario Iranmanesh, Poja Ghassemi og Mergim Osmani forklarer Sebastian Miron Doda hvordan forretningsideen med et mobilt besøksverksted kan gjennomføres. Foto: Arnt Farbu

Var flott fra begynnelsen

- Da jeg først ble spurt om jeg ønsket å delta i dette mentorprogrammet, visste jeg ikke hva jeg kunne forvente, men nå kan jeg si at det var flott fra begynnelsen. Fra det første møtet med alle studentene følte jeg en positiv vibrasjon - som å gjenoppleve egne studieår. Jeg møtte positive mennesker, og studenter med ideer. Det faktum at noen sitter og hører på, og vil diskutere og videreutvikle dine personlige ideer, virker fantastisk for meg. Det var en god opplevelse på alle vis. Jeg vil også gratulere utdanningssystemet, og måten det hjelper studentene på, sier Sebastian Miron Doda.

Student: - Veldig relevant for arbeidslivet

Sebastian Miron Doda hadde en idé om et mobilt besøksverksted for personbilbransjen.

Han fikk også hjelp av de internasjonale studentene Ario Iranmanesh, Poja Ghassemi og Mergim Osmani.

- Jeg vil si dette var meget lærerikt og veldig relevant for arbeidslivet. Hvis jeg skulle starte for meg selv en gang i fremtiden etter studiet, så er jeg absolutt mye bedre rustet etter dette kurset! Det å følge en business-plan hele semesteret, får deg virkelig til å tenke på alle utfordringene som kan dukke opp for en nystartet bedrift, sier student Mergim Osmani.

Studentene Laetitia Tajouri, Paloma Ramain, Saleh Mohammed, Khalid Al-Hajg, Eirik Grønlie Olsen Netteland og Monica Hagen overleverer forretningsplanen til Efosa Akenbor - opprinnelig fra Nigeria. Foto: Arnt Farbu

Fv: Natia Chkhetiani kommer opprinnelig fra Georgia, men er nå bosatt i Drammen. Hennes idé er «Urban Farming» På bildet forklarer studentene Stine Marie Hole og Karolina Simonaviciute hvordan Natia kan lage miljøvennlige blomsterpotter – av avispapir

Fakta:

USN har førti norske studenter og tretti utvekslingsstudenter fra andre land i Europa, som tar kurset "Entrepreneurship and Innovation Management" ved campus Kongsberg.

Utfordringen studentene har fått, er å skape nye forretningsvirksomheter for, og sammen med en innvandrer.

Innvandrerne er bosatt i Drammen og Kongsberg.

Viktige samarbeidspartnere i prosjektet er Etablererkontoret, Norsksenteret og Integreringsseksjonen i Kongsberg kommune, samt Norsk senter for flerkulturell verdiskaping i Drammen. Utvelgelsen av hvem som skal være med, er først gjort av partnerne, der innvandrerne har vært gjennom en søknadsprosess hvor de har måttet selge inn ideen sin.

Etterpå har USN-studentene valgt hvilke ideer, og hvilken innvandrer de ønsker å jobbe med.

De fjorten deltakerne kommer fra tolv forskjellige land. USN-studentene kommer fra sju forskjellige land. Tilsammen var altså tjueen nasjonaliteter i sving på entreprenørskapskurset.

4. mai presenterte USN-studentene og gründerne konseptene sine for et panel, og fikk overrakt en innbundet forretningsplan under en liten seremoni.