– Studiene gjør meg bedre i fotball

Fotballspiller William Sell er i gang med bachelor i økonomi og ledelse ved campus Kongsberg. Foto
KOMBINERER TOPPIDRETT OG STUDIER: Fotballspiller William Sell er i gang med bachelor i økonomi og ledelse ved campus Kongsberg. (Foto: Jan-Henrik Kulberg)

William Sell tar alltid med bøkene når han er på samling med U21-landslaget eller Mjøndalen. – Jeg tror jeg presterer bedre som spiller når jeg har noe annet å fokusere på i tillegg.

20-åringen fra Hvittingfoss har spilt seg inn på A-laget til Mjøndalen.  Dermed blir det eliteserie-spill fra neste sesong. I tillegg er han i gang med en bachelor i økonomi og ledelse ved campus Kongsberg. Den tar han på fulltid.

William er vant til å jobbe strukturert helt fra han gikk på idrettslinjen på Drammen videregående. Han var ofte ikke hjemme før langt på kveld, etter skole og trening.

– Det var veldig lange dager. Studentlivet på Kongsberg er behagelig sammenliknet med det. Når jeg velger meg ut noe som jeg vil drive med, så klarer jeg å prioritere det. Jeg tenkte det var viktig på starte med studier tidlig, og bli ferdig tidlig. Så kan jeg heller fokusere litt mer på fotballen igjen, og kanskje ta en master senere.

Fra landslagssamling til eksamen

 Nå har han bestemt seg for å satse både på studier og fotballen. Han gjorde seg ferdig med de fire første eksamenene før jul, etter første halvår som USN-student.

– Jeg hadde eksamen dagen etter at vi kom hjem fra tolv dagers U21-samling i Spania. Derfor hadde jeg med meg bøkene og leste. Lagkompisene er veldig forståelsesfulle, og hvis jeg trenger rommet til lesing, går de ut og finner på noe annet.

USN har et samarbeid med Olympiatoppen, som handler om tilpasning av studiene for toppidrettsutøvere.

Høsten 2018 signerte universitetet også en egen avtale med Mjøndalen Fotball (MIF), som skal sørge for at fotballtalentene i Mjøndalen får muligheten for tilrettelagte studier ved siden av fotballkarrieren.

LES OGSÅ: Mjøndalen fotball og USN med studie-samarbeid

William Sells romkamerat Mads Gundersen har allerede tatt en bachelor hos USN, og Christian Gauseth har både tatt bachelor og master her.

– Det er stor forståelse i laget, både blant spillere og trenere. Hvis jeg har obligatoriske eksamener, flyttes treningene. Og sånn er det andre veien også. Jeg får tilrettelegging hos USN, og trenger ikke å være i de timene hvor det egentlig er obligatorisk oppmøte, så lenge MIF skriver under på at jeg har en gyldig grunn til fravær. Det har fungert veldig bra i høst, med en kamp i uken og en i helgen. Det har jeg bare avklart med faglærerne underveis. I vårsesongen blir det kanskje litt mer, med treningsleir og doble økter, men jeg har også noen i klassen som jeg kan låne notater av og spørre, dersom jeg går glipp av forelesninger.

Fotballspiller William Sell er i gang med bachelor i økonomi og ledelse ved campus Kongsberg. Foto
Presterer bedre på banen som student

William synes ikke studiene stjeler oppmerksomhet fra fotballen. Det er heller slik at de to aktivitetene utfyller hverandre, mener han.

– Det er veldig ålreit å ha noe annet å fokusere på enn bare fotball. Det er veldig gøy når alt går bra med fotballen, men når det er tungt er det fint å ha noe annet ved siden av. Jeg tror jeg presterer bedre som spiller ved å studere også.

– Har du noen favorittfag?

– Jeg har alltid likt matte, men merket at nivået her er mye høyere enn på videregående. Markedsføring er også veldig interessant, og jeg synes regnskap er morsomt. Jeg prøver å være litt på skolen utenom forelesningene også, og har noen faste kompiser som jeg jobber i gruppe med. I faddertiden var jeg med på flere arrangementer, men du ser meg nok ikke så ofte på studentkroa. Mye av tiden utenom studiene går til fotballen. Sånn har det alltid vært.

– Hvordan har du jobbet for å bli god i fotball?

– Mange vil bli fotballspillere, men du må ville stå i det, også når det er tungt. Du må ville dra den ekstra halvtimen for å trene. Jeg stod ofte for meg selv og sparket ball mot veggen i hallen i Hvittingfoss. Du er nødt til å bruke mye tid på egentrening, og det tror jeg bare du klarer hvis du synes det er gøy. Jeg startet med fotball siste året i barnehagen, og spilte på barnetrinnet i Hvittingfoss. Senere ble Hvittingfoss slått sammen med Hof og Svarstad da vi spilte 11-lag, og jeg spilte mye i Vestfold og på kretslaget. Vi flyttet til Kongsberg da jeg begynte i tiende klasse. Det klaffet veldig bra, fordi det plutselig var kort vei til Mjøndalen og Drammen.

– Flere fra Kongsberg hadde lyst til å prøve seg i Mjøndalen, og vi var tre stykker som alle fikk muligheten i MIF. De var interessert i la unge spillere få prøve seg, og jeg var en av dem som fikk kontrakt etter hvert. Da var det bare å satse videre og kombinere toppidrettslinja i Drammen med treninger i Mjøndalen. Jeg hadde aldri blitt fotballspiller, hvis ikke det hadde vært for foreldrene mine. De har alltid stilt opp og kjørt meg til treninger og kamper.

Sergio Ramos er forbildet

William har også en far og en eldre bror som begge har spilt for KIF (Kongsberg Idrettsforening). Hans eget forbilde er Sergio Ramos på Real Madrid og det spanske landslaget.

–  Jeg ønsker å være en som går foran i krigen og viser vei for laget. Jeg vil kunne bidra både med og uten ball, ikke bare forsvare meg men også ha ballen mye, og jeg ønsker å gå foran med en god innstilling.

– Og der vil vel mange diskutere nettopp Ramos, som har hatt rekorden for antall røde kort i spanske La Liga?

– Ja, Ramos er omdiskutert, uten tvil. Men han går i hvert fall foran, og trekker lagkompisene opp. Jeg synes dommerne må bli bedre til å straffe åpenbare overtramp og filming, men de må bruke litt skjønn også. Det er forskjell på de situasjonene hvor du er bevisst drittsekk, og der hvor instinktet tar over i kampens hete og du blir litt for ivrig i kampen om ballen. Jeg synes det er veldig bra når spillere gjør andre spillere bedre. Det å kunne bidra når andre har en dårlig dag. Å kunne skrike dem opp, og få laget bedre. I MIF har vi spillere som allerede er veldig gode på det, og jeg ønsker å være en sånn spiller også. De fleste har jo lyst til å bli kaptein. For meg er det det samme om jeg har bind rundt armen. Det viktigste for meg er å være en som treneren og spillerne ser til, og at de vet hva de kan forvente av meg.

– Hva er ambisjonene dine fremover?

– Jeg fylte tjue år før jul, og har ingen hast med å skulle til utlandet. Det blir veldig kult å spille i eliteserien med MIF neste sesong, og vi har et veldig bra lag som kan bite fra oss. Det er sinnssykt bra i Mjøndalen, med masse støtte og oppfølging både fra trenere, støtteapparat og alle de frivillige. Jeg lærer også veldig mye av å spille på U21-landslaget. På sikt er ambisjonen å komme til en av de store ligaene i Tyskland, Frankrike Spania eller England og bli proff, og med bakgrunn fra eliteserien og U21 er det absolutt mulig. Men jeg har fortsatt mye å lære.

– Og favorittlaget?

– Det har alltid vært Arsenal.

Student og toppidrettsutøver ved USN

Gjennom et samarbeid med Olympiatoppen legger Universitetet i Sørøst-Norge (USN) til rette for at toppidrettsutøvere skal kunne studere samtidig som de satser på idrett.

Frist for å søke om toppidrettsstatus er 1. september.

Prestasjonsmessig skal du være på et nivå som tilsier nødvendig reise og fravær på grunn av treningssamlinger og konkurranser nasjonalt og/eller internasjonalt. Dette nivået vil normalt tilsvare landslagsnivå/internasjonalt representasjonsnivå og eliteseriespill i lagidretter.

Tilretteleggingen kan være i form av:

•  Forlengelse av studieløpet.

•  Tilrettelegging av eksamen.

•  Fleksibilitet ved obligatorisk aktivitet.

Les mer om tilbudet på vår nettside «toppidrettstutøver og student».