Visuell kommunikasjon ved Salzburg University, høsten 2016

Otto

Otto studerer visuell kommunikasjon, og reiste som Erasmusstudent til Salzburg i Østerrike i sitt femte semester.


Oppstart

Otto valgte å dra på utveksling først og fremst fordi han ønsket å utfordre seg selv. -Jeg har jo ikke bodd i utlandet tidligere, så derfor var det både spennende og utfordrende med tanke på at man er i nye omgivelser med nye mennesker fra ulike land. Jeg ønsket blant annet å utvikle mine engelskkunnskaper, knytte nye kontakter, utforske nye byer og områder.
 
Otto forteller at studieløpet i Norge og Østerrike er ulikt. I Norge starter semesteret rundt 15. august, mens det i Østerrike først startet rundt én måned senere, med oppstart omkring 10. september. Han forteller videre at dette var en uvanlig situasjon, hvor han plutselig fikk en ekstra måned sommerferie.  

- Jeg ankom Østerrike allerede 30. august, siden jeg hadde hybel fra 1. september. Første natta brukte jeg Airbnb, noe som var veldig billig og bra før jeg dagen etter flyttet inn på kollektivet nær skolen i Salzburg. 

I de to første ukene minnet det om å gå på høgskolen hjemme: Man møttes på skolen, fikk treffe de andre studentene, da først og fremst andre utvekslingsstudenter, fikk omvisning i byen og skolen. Men, det var ingen fadderuke slik som i Norge. 

Systemet ved universitetet i Salzburg var at alle fikk en fadder hver som er behjelpelig dersom man lurer på noe. Selv så møtte jeg kun min fadder én gang, og egentlig vil jeg ikke si det var veldig nødvendig.

otto

Ellers hadde vi mange sosiale aktiviteter,

som vi arrangerte selv og i regi av skolen.

Det var mange kvelder med grilling, bålkos, fjellturer, bading i innsjøer, fester, og mye mer.

 

Faglig innhold

Tittel på fagene Otto tok i Salzburg var: 
 
  • Visual Communication (Course) - 2,5 ECTS
  • Visual Communication & Project - 5 ECTS
  • Brand Design Development (Project) - 7,5 ECTS
  • Effective Communication in Multicultural Teams - 4 ECTS
  • Design Awareness 3 (Workshop) - 2 ECTS
  • Anthropology and Design - 2 ECTS
  • Design Leadership 2 ECTS
Otto anbefaler andre viskom-studenter som skal til Salzburg i fremtiden å ta fag som inngår i MultiMedia Art.For eksempel Photography in Context (Mediacube) og Graphic Design Project (Mediacube). Fagene Otto tok tilhørte Product Design Management, og disse fagene hadde mer fokus på product design/industrial design enn grafisk design.
 

Når det gjelder fagene så er de lagt opp på en annen måte enn ved HSN. I Norge er jo fagene oftest fast bestemt fra skolens ansatte, i Østerrike kan man bestemme mye selv. Dette har både sine foredler og ulemper. Fordelen er at det er større frihet, men ulempen er at man fort blir forvirret og vet ikke helt vet hva som er de beste alternativene. I tillegg til dette så gir ofte fagene mye mindre poeng enn i Norge, jeg har vært nødt til å ta fag som bare gir 2-3 ECTS. Så på den måten kan man ende opp i rundt 7-8 fag på et semester. Dette høres kanskje mye ut, men ofte er de små fagene enkle og varer ofte bare i én uke før det avsluttes. Ulempen er at man fort kan ende opp med kollisjon av dager og timer, så her må man planlegge en del. Det er også helt vanlig med undervisning sent på kvelden eller på lørdager, dette kan variere mye fra uke til uke også.

Undervisningen på skolen har også foregått på engelsk, og jeg vil si at lærerne behersker engelsk godt. Man har også mulighet til å lære tysk, jeg valgte å stå over dette selv om jeg fikk tilbud om det. Jeg ønsket heller å ha fokus på designfagene og utvikle mine engelsk ferdigheter. 

Salzburg University har med to bygg som ligger i hver sin by: Urstein og Kucl. Selv om jeg har hatt hybel ved «hoveddelen» som ligger ved Urstein, samtidig som mange av fagene har vært organisert i Kuchl. For å komme til Kuchl  så må man ta tog i ca. 15 min. Dette er kanskje en liten ulempe, særlig når togene bare går to ganger per time til dette stedet. Så jeg vil anbefale til andre å ta fag ved Campus Urstein og ikke Campus Kucl. 

Internasjonalt studentmiljø

Det er mange grunner til å trives. Du møter først og fremst folk med mange ulike bakgrunner, her er nesten alle verdensdeler representert. Jeg har jo vært eneste nordmann, så mye norsk har det ikke blitt. Vi har dog hatt en fra Sverige, tre fra Danmark, og tre fra Finland. Så det har blitt noen "skandinaviske samtaler" med disse, men det har ofte endt opp med engelsk fordi man ikke helt forstår hverandre og dersom man er i gruppe med andre utenfor Norden så vil de også være med på samtalen. Fordelen er jo at man utvikler engelsken på denne måten, når man nærmest blir tvunget til å snakke engelsk med alle man møter i hverdagen. 

Erasmusstudent i hjertet av Europa

Når det gjelder den økonomiske biten, så oppdaget Otto at Østerrike er billigere på alle dagligvarer i butikken. Også buss, tog og kommunikasjon er betydelig billigere.

-Jeg kan tenke meg at prisnivået gjennomsnittelig er ca. 75-80% i forhold til Norge. Erasmusstipendet gjør også at man har mer å rutte med. 

Fordelen med Østerrike er at det ligger i hjertet av Europa, så det vil si at man har mange muligheter til å reise og oppleve mange spennende steder. Så er man lei av fjellturer i Salzburg, kan man for eksempel ta en helg i Italia som bare ligger 4-5 timer unna med tog. Jeg valgte på min side å reise til Praha, Budapest, München og Wien,  for å nevne noen. Det er ofte billige togbilletter, og særlig billig blir det om man drar sammen med en gruppe. Jeg vil si at det var spennende å kunne dra til nye byer og oppleve kulturliv, arkitektur og ikke minst mange trivelige kvelder med andre utvekslingsstudenter. 

Østerrike har også mange flotte naturopplevelser, den første tiden dro vi på hiking i fjellene, turer langs Salzach (største elven i Salzburg), jeg badet også i innsjøene 

otto

langt ut på høsten siden været var såpass varmt i været. Et minus med Østerrike er at været snur veldig fort, fra å være 20 grader i én uke kan det plutselig bli under 10 grader neste uke. Så vinteren kom veldig fort, man merket ikke at det var høst før sommer ble til vinter. 

Så jeg kan anbefale andre å dra dersom de ønsker å oppleve Sentral-Europa, flotte naturopplevelser og møte nye mennesker fra alle verdenshjørner.