EU støtter Vestfoldbedrift med 25 millioner.

Future Technology
Future Technology

Like før sommerferien signerte Sandefjordsbedriften Future Technology avtalen med EU som sikrer nesten 25 millioner kroner (2,5 millioner euro) i støtte til videreutvikling og kommersialisering av produktet deres for et europeisk og globalt marked.

Future Technology får tildelingen fra European Innovation Councils (EIC) pilot for små- og mellomstore bedrifter. Pengene skal gå til å videreutvikle en løsning for å forbedre kjølekapasitet og vedlikehold av offshoreanlegg for vindkraft.

Løsningen bedriften har utviklet betyr lavere vedlikeholdskostnader for operatørene, mindre nedetid, lavere klimautslipp og mindre utslipp av skadelige kjemikalier til vann. Dette bidrar også indirekte til å gjøre offshore vindkraft mer konkurransedyktig.

«Med støtten vi får igjennom EIC er det mulig for oss å ta en nyutviklet teknologi og teste i fullskala, for på den måten å kunne komme inn i en konservativ næring», sier daglig leder Heidi M. Petersen i Future Technology.

I tillegg til den økonomiske støtten, vil Future Technology få tilgang på rådgivingstjenester fra europeiske eksperter i inntil 12 dager, noe som erfaringsmessig gir stor tilleggsverdi.

Bedriftenes Champions League

Over 1700 søknader kom inn til denne søknadsfristen fra bedrifter i hele EU- og EØS-området. Den endelige suksessraten lå på mellom 4 og 5%. Kun tre av 66 norske bedrifter endte opp med å få støtte, deriblant Future Technology.

De som vurderer søknadene i EU er drevne investorer og eksperter innen finans, industri og teknologi som har høy kompetanse og lang erfaring med å identifisere hvilke produkter og tjenester de tror vil ha mulighet til å lykkes.

Selv for bedriftene som får støtte, er det ikke uvanlig å ha søkt flere ganger før de lykkes, selv om de har svært innovative produkter eller tjenester og gode søknader. Future Technology lyktes på første forsøk, noe som er svært imponerende. Det viser at man kan nå opp i konkurransen selv om man er en relativt liten bedrift, dersom man har et innovativt produkt, en god forretningsplan og et sterkt team.

Det europeiske byrået for små og mellomstore bedrifter (EASME) har selv kalt denne søknadstypen for en europeisk Champions League for innovasjon.

Et virkemiddelapparat som samarbeider

Når man skal nå opp i hard konkurranse som dette er det viktig med gode hjelpere. Future Technology fikk bistand i prosessen fra kompetansemegler i Vestfold Fylkeskommune, EU-nettverk Sørøst-Norge og Innovasjon Norge.

Kompetansemegler Ole Henrik Gusland var en viktig bidragsyter til søknadsutviklingen.

«Som kompetansemegler var min oppgave hovedsakelig å påse at søknaden ble utformet i tråd med hva som etterspørres fra Horisont 2020, med forståelige formuleringer og bruk av figurer og tidsplaner som forklarer hva man virkelig skal gjøre i prosjektet. I dette tilfellet hadde Future Technology en liten, men meget sterk, arbeidsgruppe som utarbeidet søknaden på en særdeles god måte. Samarbeidet mellom bedrift, kompetansemegler, EU-nettverk og Innovasjon Norge fungerte perfekt», sier Ole Henrik Gusland.

EU-nettverk Sørøst-Norge og Innovasjon Norge bidro med kritisk gjennomlesning og forbedringer av søknaden underveis:

«Innovasjon Norge og EU-nettverk Sørøst-Norge bidro i søknadskriveprosessen med å komme med konstruktive tilbakemeldinger på søknaden igjennom flere revisjoner, sier Heidi M. Petersen fra Future Technology. - Etter at vi ble invitert til pitchingen hadde vi daglig kontakt for å sikre at vi stilte best mulig forberedt i Brussel. Hjelpen vi mottok gjennom hele prosessen var helt essensiell for at vi skulle lykkes», tilføyer hun.

Prosjektleder for EU-nettverket Siri Svanemyr Eriksen er sikker på at EU-nettverket, Innovasjon Norge og kompetansemeglere vil fortsette å jobbe tett sammen for å hjelpe bedrifter om fremtidige søknader «Vi har alle som ambisjon å øke deltakelsen fra Buskerud, Vestfold og Telemark i det europeiske forsknings- og innovasjonsprogrammet, Horisont 2020. Når virkemiddelapparatet jobber tett sammen som i dette eksempelet kan vi sikre at bedrifter får den beste hjelpen tilgjengelig, noe som igjen øker sjansene for suksess».

Er dette noe for din bedrift eller organisasjon?

Det er en lang rekke finansieringsmuligheter i EU-systemet som kan være av interesse for bedrifter og offentlige aktører. 

EU-nettverket tar gjerne en prat med bedrifter for å finne den rette finansieringsordningen for dem.

Våre tjenester er gratis å bruke.

Vi kan bidra med:

  • å finne rett finansieringstype
  • bistå med søknadsskriving
  • hjelpe med formaliteter og administrative krav
  • finne relevante policyreferanser
  • å søke prosjektetableringsstøtte fra Forskningsrådet
  • finne nettverk og partnere
  • pitchetrening gjennom Innovasjon Norges tilbud for dem som blir invitert til å presentere i Brussel.

 

Kompetansemegling skal fremme økt forskning og utvikling hos bedrifter som har potensiale for å drive/delta i forskningsbaserte innovasjonsprosesser.
Kompetansemegleren har god bedriftskompetanse og kjennskap til ulike forskningsmiljøers kompetanse. Sammen med bedriften identifiseres utfordringer hvor ekstern FoU-kompetanse kan bistå bedriften.