Statsvitenskap ved Nelson Mandela Metropolitan University, høsten 2016

Det er spennende å høre fra studenter som er på utveksling, og nå har vi fått et reisebrev fra Andrea. Andrea studerer statsvitenskap ved campus Drammen, og er for øyeblikket på utveksling til 'Nelson Mandela Metropolitan University' i Sør-Afrika. En spent politisk situasjon preger hennes reisebrev!

Hei!

«Fees must fall» og stengte skoler

For det første så vil jeg si at Sør-Afrika er et fantastisk land å studere i, men kan ha en del utfordringer. Vi har nå vært uten forelesninger i nærmere 4 uker på grunn av den nasjonale protesten for gratis høyere utdanning for fattige «Fees Must Fall», som dere kanskje har hørt om. Det begynte først med et par dager med protester i starten av semestret. Senere blusset det opp til å bli en nasjonal debatt, og eskalerte så til at hele universitet måtte stenge. I flere deler av Sør-Afrika har politiet brukt gevær mot bevegelser, demonstranter har blitt arrestert, og dette sprer seg rundt om i landet. Heldigvis har det vært en nokså fredelig protest her på Summerstrand, men likevel har skolen stengt. Til sammen så har vi kanskje hatt rundt 1 ½ - 2 måneder med skole, hvor kvaliteten på forelesninger kommer an på hvilke moduler/fag man tar.

Apartheid - en spent situasjon

Vi merker veldig godt at apartheid henger igjen. «White priviliges» er blitt nevnt opptil flere ganger i «Fees Must Fall». Flere steder har protesten blitt en kamp mellom 'hvite og svarte'. Det er også blitt sendt ut «voice messenges» til studenter, der demonstrantene sier at hvis regjeringen skal ta protesten på alvor, må de ta livet av en hvit student. Dette er blant en av flere ting som forteller oss at det kanskje ikke bare er gratis utdanning til fattige denne protesten handler om.

Fantastisk opplevelse likevel

Nå har vi bare litt over en måned igjen av oppholdet her nede, og jeg gruer meg allerede til å reise herfra. Summerstrand er en veldig fin by og alt ligger i nærheten. Selv om hele denne «Fees Must Fall» protesten har vært en stor frustrasjon for oss internasjonale studenter, så har vi hatt det veldig bra her nede. Det er utrolig mye å se og gjøre her, anbefaler å reise hit for å få opplevelsen av fantastiske Sør-Afrika. Men, det er en risiko å ta da man ikke vet med sikkerhet om dette kan skje igjen.

Men igjen, en fantastisk opplevelse, utveksling anbefales!!

Anbefaler å lese denne artikkelen får å få en bedre forståelse av «Fees Must Fall»-protesten.

Hilsen Andrea

Drammensstudentene