Sykepleierpraksis i Sør-Afrika

studentene med representant fra NMU

Vi er åtte sykepleiestudenter(Marie (21), Cecilia (21), Amalie (21), Stine (21), Ragnhild (22), Marita (23), Karoline (23) og Guro (25)) fra Høgskolen i Sørøst Norge, campus Vestfold, som er på utveksling i kystbyen Port Elizabeth i Sør-Afrika. Her skal vi være i tre måneder og ha praksis i både kommunehelsetjeneste og psykiatri. Vi har allerede hatt tre uker av praksisen i kommunehelsetjeneste/community health, og storkoser oss.

Alle åtte har fått bo sammen i et stort hus, og til helgen kommer det femten studenter til fra andre steder i Norge, som skal bo sammen med oss.

Missionvale Care Centre

dafI praksis er vi delt i to grupper. Den første uken var begge gruppene sammen på Missionvale Care Centre. Her har vi både fått vært med på å klargjøre og dele ut matrasjoner, hatt hjemmebesøk, møtt stedets «julenisse» som året rundt jobber med å lage julegaver til barna, vært med på legetimer, analysert urinprøver, sett på når sykepleier har tatt celleprøver fra livmorhalsen til kvinner, og Guro fikk også prøve seg som operasjonssykepleier.

I løpet av denne uken har vi opplevd rutiner som er ulikt fra Norge, spesielt når det gjelder hygiene. Under operasjonen vi var med på sto legen og sykepleieren i sivile klær med store skjerf som hang over operasjonsstedet. Beskyttelse de brukte var sterile hansker, og legen brukte også vernebriller. Noe annet som var ulikt var når vi var hjemme hos en pasient med diabetes og målte blodsukker på 21 mmol/l, som er langt over normalverdiene, og tiltaket deres var å anbefale pasienten å holde seg unna sukker og å drikke vann. I Norge ville sykepleierne satt hurtigvirkende insulin og observert virkningene av denne, enten ved å blitt værende hos pasienten, komme tilbake kort tid etter, eller fraktet pasienten til institusjon til tilstanden stabiliserte seg. Årsaken til disse ulikhetene kan være ulik tilgang på ressurser og overbelastning på klinikker og sykehus. Vi spurte om de skulle frakte pasienten til klinikken for å gi insulin, men sykepleierne forklarte at dette var normalt for pasienten, og at hun kan ha blodsukker på opptil 32 mmol/l, og at de i slike tilfeller frakter pasienten til klinikken for injeksjon med insulin.

Jose Pearson TB Hospital

I uke to har vi vært to dager ved tuberkulosesykehuset Jose Pearson, hvor vi har lært mye om sykdommen og hvordan den behandles. Vi ble overrasket over at de fleste tuberkulosepasientene må ta rundt 20 tabletter daglig. Vi fikk være med på å klargjøre og dele ut medisiner, og vi fikk være med på legetimer.

Laetita Bam Community Health Centre

I uke to fikk vi også to dager på en klinikk kalt Laetitia Bam. Her fikk vi oppleve mye spennende. Deriblant fødsler, hjerteinfarkt, sår etter hundebitt, tuberkulose og vaksinasjon av barn. Stine og Marie fikk også prøve seg på hjerte- og lungeredning.

Malabar Home for the Aged

Den tredje uken har gruppe A vært på eldresenteret Malabar, hvor vi har fått se hvordan de eldre bor her i landet. Vi ble positivt overrasket over standarden på dette eldresenteret i forhold til våre forventninger.

Zanempilo

zabDen tredje uken har gruppe B vært ved en mobil klinikk kalt Zanempilo. Dette er et gratis helsetilbud til de som ikke har råd til å ta en hel dag fri fra jobb for å reise langt for helsesjekk. Her er det ikke noe som kalles velferdspermisjon, så er de borte fra jobb en dag for å dra på helsesjekk mister de en hel dags lønn. Ved dette tilbudet kommer klinikken nærmere pasientene, og de får muligheten til å ta helsesjekken i lunsjpausen.

Studentene med veileder Zandile Cakwebe.

Fritiden

På fritiden har det gått litt tid til shopping og soling i hagen, hvor vi også har basseng. Dessverre har vi ikke fått bruke dette da det er vannmangel i byen. Vi håper på at vannmengdene snart skal stabilisere seg, slik at vi kan ta i bruk bassenget.

Ellers har vi vært på strandvandring i Sacramento og safari i Addo Elephant Park og Schotia Safari Private Game Reserve, hvor vi blant annet kom omtrent tre meter fra ville løver, mens vi satt i åpen bil.

Vi har også vært på stranden og badet i store bølger. Vi spiser mye ute på restauranter, da det er veldig billig her nede, og vi har lite oppbevaringsplass til mat i huset. Middager her nede kommer ofte på pluss/minus 100 rand, noe som tilsvarer ca 60 NOK.

Her er det enda vinter og går nå mot vår, så vi er spente på hvordan vi kommer til å takle varmen når det er ca 20 grader nå på vinteren.

Følg studentene på utveksling her

Les mer om: