– Jeg skal bli vernepleier

Bettina Huun. Foto

Bettina Huun (21) tar Bachelor i vernepleie ved USN. Hun vil jobbe med mennesker for å gjøre hverdagen deres bedre.

Hva er det beste med Bachelor i vernepleie?

– Det er all den gode og nyttige kunnskapen man tilegner seg, og alle de knaggene man skaffer seg gjennom teorien, erfaringene og praksisen vi har. Jo mer kunnskap jeg tilegner meg, desto flere og mer solide blir knaggene.

Hvorfor vil du jobbe som vernepleier?

– På grunn av min interesse for mennesker. Jeg vil være med på å gi glede i hverdagen og gjøre den meningsfull og innholdsrik for den enkelte.

Hvorfor valgte du å studere vernepleie ved USN?

– Jeg ville studere ved USN siden jeg er en familiekjær person og ikke ønsket å flytte langt vekk. Valget mitt falt på campus Porsgrunn siden jeg har flere bekjente som går og har gått her og som er fornøyde med vernepleierutdanningen.

Hvordan opplever du studietiden? 

– Studiemiljøet er godt: Det er mye samhold og samarbeid: Vi er mange som møtes for å jobbe sammen på biblioteket og andre steder. Det er ikke uten grunn man blir fortalt at man ikke kommer gjennom utdanningen alene, men i samarbeid med andre.

Hvordan er kontakten med arbeidslivet?

– Hvis du er heldig, så er praksisplassen din neste arbeidsplass. Kontakten med arbeidslivet utover praksisen, er liten for min del, siden jeg allerede har en jobb jeg trives svært godt i.

Hvordan opplever du tiden i praksis?

– Jeg har hatt en praksisperiode så langt, og opplevde den som svært positiv. I praksisen får du prøve deg på forskjellige arbeidsoppgaver en vernepleier har: Du får delta på kontorarbeid og ser det som skjer «bak teppet» samt hvordan en vernepleier jobber i praksis.

Hva er drømmejobben etter studiet?

– Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Jeg sitter med tre års jobberfaring, hvor jeg har prøvd ulike jobber innenfor utdanningen min og har ikke funnet meg en klar favoritt enda. I løpet av studietiden skal jeg innom flere arbeidsplasser, så vi får se. En ting er jeg helt sikker på: jeg skal jobbe med mennesker!

Hvem vil du anbefale å studere vernepleie?

– Jeg vil anbefale alle som har en lidenskap for å jobbe med mennesker med sammensatte behov til å studere vernepleie. Du får god kunnskap, ikke bare om mennesker generelt, men mer om hvorfor mennesker oppfører seg som de gjør. I tillegg er det gode muligheter for en trygg og fast arbeidsplass. Menn virker til å være svært ettertraktet innen vernepleieryrket: det trengs rett og slett flere.

Hvilke tips har du til kommende studenter?​​

– Vær forberedt på at skolen tar mye av fritiden: Det kan bli lange dager med mye lesing. Vær åpen og ta imot all kunnskap du kan få, og husk at det er utrolig mye du kan lære av både av underviserne og av klassekameratene. Vær nysgjerrig: bruk tid på å forberede deg før undervisningen og still spørsmål. En aktivt deltakende klasse gjør at det kan danne seg dialoger – ikke kun monologer. Et annet godt tips kan være å skaffe seg litt erfaring fra arbeidslivet før praksisperioden starter, fordi du kommer fort i situasjoner du kanskje ikke er helt er forberedt på.

Navn: Bettina Huun

Alder: 21

Bosted: Holmestrand

Studiet jeg tar: Bachelor i vernepleie

Jobber som: Vikar på omsorgsbolig