Bachelor i natur, miljø og friluftsliv

Ta en utdanning som kombinerer naturfag med friluftslivsfag. Du får kunnskap om naturen, du lærer hvordan du veileder andre, og du lærer praktiske ferdigheter innenfor friluftsliv, i forskjellige typer natur og landskap.

Legg varsel i kalenderen min
Studienivå
15.04.2019
Studiepoeng
Høst 2019

Hvorfor studere natur, miljø og friluftsliv?

Vi mennesker er ikke skapt for å sitte foran en datamaskin hele dagen. Vi er skapt for å være ute, og i bevegelse. Dessverre er det ikke like enkelt eller naturlig for alle.

Dette studiet gir deg kunnskap og ferdigheter som gjør at du kan inspirere og veilede andre. Både studiet, og jobbene du kan få etterpå, gir deg mulighet til å være fysisk aktiv selv, ute i naturen og sammen med andre mennesker.

Bachelorstudiet i natur, miljø og friluftsliv er for deg som trives ute, trives med andre, og som har et engasjement for naturen og alt som lever der.

Se video om det å studere friluftsliv i Bø.

Hva slags jobb får du?

Studiet har en del friluftsfag og en del naturfag.

Friluftslivsdelen gjør deg kvalifisert til meningsfulle jobber knyttet til formidling av friluftsliv, til ulike grupper og i ulike typer natur.

Den naturfaglige delen gir deg verdifull innsikt i viktige problemstillinger, som klima og miljø. Du lærer om biologi og hvordan landskapene har blitt til i de områdene du ferdes ved friluftslivsaktivitetene.

Studiet i natur, miljø og friluftsliv kan gi mange ulike typer jobber:

• på friluftslivslinjer på folkehøgskoler og leirskoler
  • som friluftslivsguide eller naturformidler på fjell, elv og sjø
  • som friluftslivsveileder innen helse og rehabilitering
  • innen friluftslivsforvaltning i offentlig sektor
  • med friluftslivsformidling i frivillige organisasjoner som Turistforeningen.

Kontakt med arbeidslivet

Alle studentene har obligatorisk praksis i de to siste studieårene. Det gir deg et godt nettverk til framtidige arbeidsgivere og det gir deg referanser som hjelper deg når du søker jobb. Til sammen er det 12-16 dagers praksis. Praksisen gjør at det er krav til å levere politiattest ved studiestart.

Dette lærer du på bachelor i natur, miljø og friluftsliv

Studiet er satt sammen av årsstudium i natur og miljø, og de to første årene av bachelor i friluftsliv, kultur- og naturveiledning.

Første året består av naturfaglige tema som biologi, klima, energi, geologi og friluftsliv, jakt og fiske. Du lærer å forstå forholdet mellom levende organismer og miljøforhold og spesielt menneskets plass i naturen. Problemstillinger knyttet til  konflikter knyttet til arealbruk i lokalmiljøet står også sentralt.

De to neste årene er friluftslivsfaglige og gir:

• solide basisferdigheter innenfor det enkle friluftslivet i ulike naturtyper
  • solid kunnskap om pedagogikk og formidling
  • Innsikt i temaer knyttet til friluftsliv, samfunn, kultur, natur og miljø.

Du får solid veilederkompetanse i en valgt gren av friluftslivet, og et grunnlag for refleksjon rundt holdninger og erfaringer i tilknytning til friluftsliv, samfunn, kultur og natur. I andre og tredje studieår er det tilsammen ca 85 utedøgn/utedager med veileder og 15 / 20 utedøgn/utedager på egenferder.

Studenter som ønsker det kan gå over på 2. året til bachelor i natur og miljø.

Skaff deg internasjonal erfaring

Du kan ta deler av bachelor i natur, miljø og friluftsliv i utlandet.  Å studere eller ta praksis i utlandet kan gi deg mulighet til å utvide din internasjonale kompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Det kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Vi har avtaler med utenlandske universiteter, høyskoler og praksisinstitusjoner tilpasset ditt studium.

Videre utdanning

Studiet kvalifiserer for masterstudier i kroppsøving, idrett og friluftsliv og natur-, helse og miljøvern. Etter masterstudiet har du grunnlag for å søke deg på universitetets Ph.d.utdanninger innen enten kulturstudier eller økologi.

Opptakskrav

Studiet krever politiattest, og har krav til medisinsk testing hvis du har vært sammenhengende i 3 måneder i spesielle land. Dette dokumenteres ved studiestart.

Legg varsel i kalenderen min

Studieinformasjon

Heltid – Bø

• Undervisningsspråk: Norsk
  • Antall semester: 6
  • Antall studieplasser 15
  • Søkekode: 222 447
  • Opptakskrav Les mer om opptakskrav
Poenggrenser ved forrige opptak

Bli student
BLI STUDENT
Vi gir deg kunnskap for fremtiden!
studentbolig
STUDENTBOLIG
Studentsamskipnaden tilbyr boliger på alle våre campus
Våre campus