Vant internasjonal pris med søppelrobot

Ingeniørstudentene og veileder oppstilt på rekke med tomlene opp i været.
FØRSTEPLASS: Yasin Yari (til venstre), Mohanned Hadi, Halvor Nybø Risto og Julian Breivold Nilsen vant internasjonal konkurranse for ingeniørstudenter med søppelroboten Trashinator. Her med veileder professor Aurilla Aurelie Arntzen.

Julian, Halvor, Yasin og Mohanned har funnet en effektiv metode for fjerning av søppel på havoverflaten. Med roboten Trashinator hentet de hjem internasjonal pris for ingeniørstudenter.

– Løsningen vår er en liten båt med et belte som kan dra søppel opp av vannet. Den kan styres med en bluetoothkontroller eller programmeres til å gå automatisk, forklarer Julian Breivold Nilsen, Halvor Nybø Risto, Yasin Yari og Mohanned Hadi.

De studerer master i Systems Engineering with Embedded Systems ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) på Kongsberg.

I en internasjonal konkurranse i Madrid for ingeniørstudenter fikk de demonstrert løsningen de har utviklet – roboten Trashinator – og vant!

– Forsøpling i elver og hav er et stort problem, spesielt plastikk og mikroplast som bygger seg opp i næringskjeden og kan skade helsen til dyr og mennesker. Vi ville vise at det går an å produsere et billig system som kan samle inn søppel i elver uten å trenge store, dyre, rengjøringsanlegg, forteller Halvor.

LES OGSÅ: 5 grunner til å studere ingeniørfag

Ingeniørstudenene fra USN og det spanse laget står oppstilt foran et plastbasseng hvor roboten skal testes.

Ingeniørstudentenes løsning med en autonom robotbåt skal være en effektiv metode for å takle forsøpling på vannoverflater. Embedded systems, eller innbakte systemer, handler om å tilføre den datakraften som en rekke produkter krever, og som sikrer at utstyr fungerer som det skal.

– Roboten er fullt utviklet av studentene, og prisen er med på å synliggjøre USN og våre dyktige studenter. Jeg tror også førsteplassen kan være en inspirasjon for andre studenter til å jobbe sammen med innovasjon og idéutvikling, sier veileder og professor Aurilla Aurelie Arntzen.