5 tips til å få barn til å spise variert

lager mat i barnehage.foto
Når barna får være med på å lage maten er det mer spennende. Aneja viser Adrian dagens lunsj.

Å få barn til å spise variert og smake på nye retter kan være utfordrende for flere foreldre. Bachelorstudentene i barnehagelærer ved HSN synes det er moro å lage mat til barna. Flere har nå praksis i Danvik Barnehage i Drammen.

Aneja er førsteårsstudent og studerer bachelor i barnehagelærer ved HSN. Hun har laget kylling curry til de minste, noe som var veldig populært. Og i dag står vegetarisk afrikansk gryte på menyen. Brødmat er fortsatt veldig populært, men hun erfarer at selv de minste er glad i nye smaker og retter. Så hvordan får man egentlig barna til å spise variert og sunn mat? HSN studenten har noen tips å komme med.

1. Server det du har laget og la barna få utforske

Når det er tid for lunsj så er det viktig at du serverer maten og ta det som en selvfølge at barna skal spise den, sier Aneja. Hun serverer maten på vanlig måte og lar barna få tid til å smake. Om man fokuserer for mye på at det er not nytt, blir barnet skeptisk. Er barnet sulten nok så vil det spise. Ser man at de andre barna spiser, så vil barnet prøve etterhvert.

2. Snakk pent om maten

Har du noen ganger hørt barnet sier «æææsj, det liker ikke jeg»? Aneja og barnehagelærer Ingvild sier det er veldig viktig å snakke positivt om maten. «Nam» og «det ser godt ut» kan være nok til at barnet har lyst til å prøve.

Sist uke lagde HSN studentene «kjøttfres»; kjøttdeig med ris og masse grønnsaker. Det var nytt for de fleste, men alle smakte og samtlige av barna likte det. Flere av de ansatte ble overrasket over hvor mye de faktisk spiste. Til og med de litt skeptiske barna spiste opp alt, sier Ingvild.

3. Prøv noe nytt

Barn liker å utforske nye leker og steder. Det samme gjelder faktisk med maten. La barnet få utforske ny mat. Aneja ønsket å lage noe alle barn liker, men med en ny vri for at barna kunne få utforske nye smaker. Hun ønsket å lage noe små barn ville like. Derfor valgte hun kylling og ris, med en indisk vri. Alle liker jo kylling, så sånn sett er det kjent for barnet, tenkte Aneja. Og sausen var visst overraskende god, så ikke rart samtlige småbarn syntes dette var en favoritt!

barnehagebarn spiser kylling og ris

4. Barn lærer av hverandre

Når det serveres mat i barnehagen, kan det være ukjent mat for flere. Barn lærer derimot av andre barn, så ser man at den ene smaker på maten og liker det, så er det stor sjanse for at man selv prøver. Plutselig så smaker maten faktisk godt.

Så om du ikke får ditt barn til å spise din middag, kanskje et tips er å invitere andre barn på middag en dag?

barna spiser brødmat i barnehagen.foto

Det er ikke bare barna som synes det er stas med nye smaker. Denne uken er det internasjonal uke i barnehagen og barna og de ansatte har fått smake på sushi og i dag afrikansk gryte. De voksne smiler og prater om den gode lukta. Det blir en mer spennende lunch i dag, mener Ingvild.

5. La barna får være med på matlagingen.

Når barna får være med å kutte grønnsaker, er det mer spennende å spise maten også. De kjenner igjen maten de har kuttet opp og det er morsommere å spise. La barna få være med eller se på at det kuttes opp frukt og grønnsaker. Kanskje det da smaker bedre?

I dag er det afrikansk gryte til lunsj, det kommer til å bli en kjempesuksess!

afrikanskgrye.foto

Bachelor i barnehagelærer

Ved HSN kan du studere barnehagelærer som treårig studium ved

Bachelor i barnehagelærer tilbys også som et fireårig samlings- og nettbasert studium ved campus Notodden og som fireårig deltidsstudium ved campus Vestfold