Lærerspesialistutdanning i Profesjonsfaglig digital kompetanse (PfDK)
Drammen - Deltid
Studieinformasjon
- Progresjon: Deltid
- Studiested: Drammen
- Studieopplegg: Samlingsbasert
- Studienivå: Videreutdanning
- Kostnader: Studieavgiften dekkes av Utdanningsdirektoratet via lærerspesialistordningen. Pensumlitteratur, evt. annet materiell, reise og evt. opphold må deltaker eller skoleeier dekke selv.
- Studiepoeng: 60
- Søknadsfrist: 01.03.2020
- Oppstart: Høst 2020
- Undervisningsspråk: Norsk
- Antall semester: 4
- Antall studieplasser: 40
Studieopplegg og undervisning
Utdanningen er samlingsbasert med samlinger på HVL Stord første og siste semester. Andre og tredje semester er ved USN Drammen.
Studiet er en del av ordningen "Lærerspesialisten" og er et tilbud for alle lærere som er ansatt i offentlige og private skoler. Ordningen er et samarbeid mellom statlige utdanningsmyndigheter, universiteter og høgskoler. Les spørsmål og svar om ordningen på Utdanningsdirektoratets nettsider.
Samlingsdatoer for høsten 2020 kommer.
Lærerspesialistutdanning i Profesjonsfaglig digital kompetanse (PfDK)
Studietilbudet er en del av Utdanningsdirektoratets strategi Lærerspesialist.
Å undervise i en digitalisert skole krever en ny og annen kompetanse både for lærere og andre som jobber i og med opplæringen. En lærerspesialist innen PfDK skal bidra til faglig utvikling hos lærere, og sikre høy kvalitet på integrering og bruk av digitale læringsressurser i undervisningen.
Når du søker velger du profilen Lærerspesialist PfDK 1.-10. Gjennom studiet vil du få problemstillinger og arbeidskrav knytt til undervisning på 1.-10.trinn.
Profesjons- og yrkesmål
Studenten skal utvikle kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse for integrering av digitale læringsressurser og læremidler i undervisning, samt kompetanse i veiledning av kolleger knyttet til PfDK. Faginnholdet er hovedsakelig hentet fra nasjonal og internasjonal forskning, og erfaringsbasert kunnskap gjennom aksjonsforskning og -læring.
Viktige tema: bruk av digitale læringsressurser, dialogbasert undervisning, aksjonsforskning, -læring og veiledning, koding og algoritmisk tankegang for utvikling av læringsressurser, og undervisningsplanlegging i digitale læringsmiljø.
Emner som inngår
- Profesjonsfaglig digital kompetanse og vitenskapelig arbeid (15 stp.)
- Didaktikk og digitale læringsressurser, aksjonslæring og –forskning (15 stp.)
- Veiledningspedagogikk for læreres læring og PfDK (15 stp.)
- Skapende arbeid med IKT (15 stp.)
Emner på HVL; kommer.
Lærings- og undervisningsformer
Deltakelse på to obligatoriske samlinger (á tre dager) pr semester.
Vurdering vil være mappevurdering, muntlig eksamen og prosjekt (individuelt og/eller i grupper).
Arbeidskrav må være bestått før avlegging av eksamen.
Det vil bli behov for utstyr for å delta på synkron nettundervisning, samt noe programvare. Dette vil bli spesifisert ved oppstart av de ulike emnene.
Studieplan
En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene, her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.
Lenke til sist publiserte studieplanStudiemodell
Opptakskrav
- Godkjent lærerutdanning (grunnskole-/allmennlærer, faglærer eller praktisk-pedagogisk utdanning).
- 30 studiepoeng fordypning i spesialiseringsfaget (IKT), eller tilsvarende dokumentert kompetanse
- 60 studiepoeng fordypning i skolefag
- Minimum tre års undervisningspraksis
Anbefalte forkunnskaper
Det er en fordel at kandidaten har forkunnskap om og kompetanse i bruk av digital teknologi, som PC/MAC, nettbrett, smarttelefoner og interaktive tavler. Kjennskap til, og kunnskap om bruk av sosiale teknologier for undervisning og faglige emner er også en fordel.