Optometristudenter kan dra til Berkeley

University California Berkeley
Foto: UC-Berkeley

Gjennom et samarbeid med University California Berkeley får dyktige HSN-studenter anledning til å delta på sommerskole på USAs solkyst.

Med midler fra Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) har Institutt for optometri, radiografi og lysdesign ved HSN opprettet et utvekslingsprogram sammen med School of Optometry ved University California Berkley (UCB).

Sommerskolen har fått navnet «MyOpIA: My Optometry Internship Abroad, A USN-UCB Vision Research Collaboration».

Her får studentene anledning til å vinne dypere innsikt i optometrifaget og erverve dyrekjøpte erfaringer gjennom spesielt tilrettelagte undervisningsopplegg ved hverandres utdanningsinstitusjoner.

Forskningsfokus

Sommerskolen retter seg mot studenter som har fullført første år av sin bachelorgrad innen optometri og første år av sin mastergrad i optometri.

Målsettingen er å utvikle studentenes bevissthet om og entusiasme for forskning.

– Vi håper at sommerskolen vil være en døråpner for motivere og talentfulle studenter som ønsker å satse på forskning etter fullført utdanning innen optometri, sier professor Rigmor Baraas, som leder Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved HSN.

Eksklusivt

Det er få plasser på sommerskolen: kun to studenter fra hver institusjon får delta. De som kommer gjennom nåløyet får imidlertid unike muligheter:

Studentene får tildelt mentorer som skal lede dem gjennom et eget forskningsarbeid, og de får blant annet jobbe tett på forskningsmiljøer innen både grunnleggende synsvitenskap og klinisk optometri. I tillegg vanker det spennende seminarer og verksted.

Det er et uttalt mål at sommerskolen skal utvides, slik at flere studenter på sikt kan delta.

Rigmor Baraas

MyOpIA

My Optometry Internship Abroad: A USN-UCB Vision Research Collaboration

Kongsberg Optometry invites current 1st year Bachelor and Master students to apply to MyOpIA, a new summer research training program, which represents a collaboration between the Berkeley Optometry Program in UC Berkeley (UCB) School of Optometry and University College of Southeast Norway (USN).

The goal of this program is to introduce students to clinical and/or translational research. Through an 8-week research internship, students can expect to be engaged in hands-on research related to myopia and refractive error development, backed by research-related training through face-to-face and on-line seminars/workshops, as well as to be exposed to the similarities and differences in the scope of optometric training and practice, and cultural differences between Norway and their host country of the US.

The longer term goal is to encourage students to pursue advanced research training and/or involvement in research as a career goal after completing their professional training. Some participants may also have opportunity to co-author publications or present their work at the Kongsberg Vision Meeting and/or American Academy of Optometry or other scientific meetings.

Funding

Funding is available for 2 students undergoing training towards their optometry Bachelor and Master degrees. The program requires a full-time 8 week commitment during the summer (June 4th–July 27th 2018), 2 of which will be spent at USN Kongsberg and 6 weeks of which will be spent with our UC Berkeley partner program in Berkeley, California. Successful applicants will receive 10,000 Norwegian Kroner (NOK) towards travel costs (economy), NOK 5,000 towards accommodation and NOK 7,500 as a stipend.

Should You Apply?

If you are first year Bachelor or Master Optometry student, with a potential interest in research (especially myopia-related), and an urge to travel, you are strongly encouraged to apply. This summer research exchange program is an ideal opportunity for you to determine whether research is for you and if you have never travelled to the US, it is your opportunity to experience what it is like to be a foreigner/minority and develop, at a personal level, cultural awareness and sensitivities. This program also represents an opportunity to gain an international perspective on Optometric practice and to establish long lasting international connections to potential future colleagues.

How to Apply

Deadline is February 1st. 2018. Applications will be available soon.

The MyOpIA Summer Research Program Application Form is available for downloading. Complete the form, save the form with your last name included in the file name (e.g., Smith_MyOpIA_applic.doc) and email it as an attachment to Prof. Rigmor C. Baraas. Please note that you should include your resume (500 words or less) within the resume field on the form (i.e., do not mail a separate resume).