Arbeid med bøker og datamaskin

Forfatterstudium

Bø - Heltid

Det skapende forfatterarbeidet står sentralt i forfatterstudiet i Bø, hvor du også får innsikt i litteraturteori og forfatteryrkets praktiske sider.

  • Søknadsfrist: 15.04.2024
Søk opptak nå

Studieinformasjon

  • Studiested:
  • Studienivå: Års- og halvårsstudier
  • Progresjon: Heltid
  • Oppstart: Høst 2024
  • Studieopplegg: På campus
  • Studiepoeng: 60
  • Søknadsfrist: 15.04.2024
  • Søkekode: 6525
  • Antall semester: 2
  • Undervisningsspråk: Norsk
  • Antall studieplasser: 16
Vis flere keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Hvorfor forfatterstudiet?

På forfatterstudiet får du en fantastisk mulighet til å utvikle dine litterære evner. Mange av de mest anerkjente forfatterne i Norge foreleser på studiet, og flere av dem har selv vært studenter ved forfatterutdanninga. Den prisbelønte dikteren og romanforfatteren Rune Christiansen har faglig hovedansvar for studiet.

Hva slags jobb får du?

Mange studenter blir forfattere. Tidligere studenter jobber også som forlagsredaktører, i litterære tidsskrifter, som kunstneriske ledere for litteraturfestivaler eller i andre deler av kulturlivet. Siden studiets oppstart i 1982 har langt over hundre studenter debutert som forfattere på de viktige norske forlagene. I tillegg arbeider flere som forlagsredaktører. 

En av de viktigste redaktørene i norsk samtidslitteratur er Geir Gulliksen. Gulliksen er både forfatter og redaktør. Om Forfatterstudiet i Bø sier han:

- Å gå på forfatterstudiet er det viktigste jeg har gjort. Alt siden relaterer seg på en eller annen måte til noe jeg har lært der.

Geir Gulliksen, prisbelønnet forfatter og redaktør.

Av andre tidligere studenter kan vi nevne Simon Stranger, Dag Johan Haugerud, Gaute Heivoll, Hanne Ørstavik, Gro Dahle, Heidi Linde, Tone Hødnebø, Trude Marstein, Kristine Næss, Lars Ramslie, Rebecca Kjelland, Sigmund Løvåsen, Inghill Johansen, Kjersti Halvorsen og Bjørn Esben Almaas.
 

Kontakt med forlag og tidsskrifter

Forfatterstudiet i Bø bruker forfattere som gjestelærere. Vi nærleser og arbeider redaksjonelt med studenttekstene. Vi har god kontakt med alle de viktige norske forlagene. Under studieforløpet blir studentene invitert til innsending av tekster til flere relevante tidsskrifter.

Dette lærer du hos oss

Forfatterutdanningen i Bø er en kunstfaglig utdanning hvor vi arbeider med studentenes skjønnlitterære tekster og ved nærlesing av klassisk og moderne skjønnlitteratur.
Studiet er satt sammen av tre deler som går parallelt gjennom hele studiet:

  • Skriveverksted med praktiske skriveøvelser, tekstanalyse og arbeid med egne litterære prosjekt innenfor ulike sjangere.
  • Litteraturteori: Forelesinger, litterær analyse, innføring i sentrale litterære verk.
  • Seminardel: seminar av varierende lengde med opplegg for prosa, poesi, dramatikk, essayistikk mm.

Det skapende arbeidet, med drøftinger og analyse av egne og andres tekster, har en sentral plass i studiet. Seminar- og teoridelen skal gi perspektiv til dette arbeidet. I studiet får du også kunnskap om de mer praktiske sidene av forfatteryrket.
Studieåret skal være en tid for prøving, refleksjon og innhenting av kunnskap fra ulike fagdisipliner innen humaniora. Ved forfatterstudiet vil vi føre disse sammen og la dette være styrende for det bevisste tekstarbeidet og den skapende prosessen.

Portrett av Martine med langt lyst hår

Et drømmeår på forfatterstudiet i Bø

I over 40 år har forfatterstudiet i Bø samlet skrivende mennesker til et års dypdykk i litteratur og skrivekunst. – Et drømmeår, sier tidligere forfatterstudent Martine Jonsrud.

Oppsummering

Forfatterstudiet i Bø skal bidra med å utvikle studentens viten om og erfaring med skjønnlitteraturen gjennom skapende praksis og teori. Studenten skal øve opp sin analytiske evne ved lesning av ulike litterære arbeider. Gjennom forelesning, diskusjon og øvelse skal studenten utvikle sitt talent og sitt forhold til skriftkulturen. 

Gjennom praktiske oppgaver og kontinuerlig arbeid skal studenten øke sin kjennskap til og kyndighet med den skjønnlitterære tekstens stilistiske, sjangermessige og håndverksmessige nivåer og muligheter. Studenten skal ved kritisk og konstruktiv lesning utvikle evnen til å arbeide med egne og andres tekster. 

Etter de to semestrene ved Forfatterstudiet i Bø, vil studenten i stor grad være rustet til å utvikle talentet sitt både på egen hånd og i et miljø av lesende og skrivende. Studenten vil etter fullført studieår, ha kommet videre i arbeidet med sitt eget litterære prosjekt. Studenten vil gjennom året med både praktiske og teoretiske tilnærming til skjønnlitteraturen, ha økt sin estetiske forståelse og kompetanse relatert til litteraturkritikk, konsulentarbeid og redaksjonelt arbeid i tidsskrift og i forlag.

Videre utdanning

Studiet kan, etter søknad, gå inn som en del av en bachelorgrad ved universitet og høyskoler.

Deler av årsstudiet kan innpasses i lærerutdanningene ved USN. Du må oppfylle opptakskravet til våre lærerutdanninger.

Studieplan

En studieplan beskriver innhold, oppbygging og organisering av et studieprogram. Til hver studieplan er det knyttet emneplaner som beskriver de enkelte emnene. Her finner du også pensumlister. Nedenfor ser du en studiemodell som viser deg hvilke emner som går i de ulike semestrene. Fra studiemodellen finner du også lenker til de ulike emneplanene.

Studieplan for 2024 høst

Opptakskrav

  • Generell studiekompetanse

    Generell studiekompetanse

Opplastede skjønnlitterære tekstprøver (15 sider på norsk, svensk eller dansk). Teksten eller tekstene kan være i en eller flere skjønnlitterære sjangre: novelle, utdrag fra roman, dikt, essay, skuespill.

Poenggrenser ved forrige opptak:

Finnes ingen poenggrense for dette studieprogrammet

Har du spørsmål?