Alina skal løse problemer i oppdrettsnæringen

Alina Litovchenko - foto
Foto: Askvik Aqua

Alina Litovchenko skal finne nye løsninger i oppdrettsnæringen. – Jeg er glad for at jeg valgte et studium som jeg var interessert i og syntes var gøy.

Hva går jobben din ut på?

– Jeg har nettopp begynt som prosjektleder / fagansvarlig elektro hos Askvik Aqua, en ung bedrift som utvikler nye innovative systemløsninger for problemområder i oppdrettsnæringen. Tidligere jobbet jeg som systemingeniør i oljebransjen og marin sektor. I hovedsak har jeg ansvar for alle faser i prosjekt fra start til slutt, kommunikasjon med kunde, underleverandører og alle involverte. Samtidig er jeg ansvarlig for elektro-delen i Askvik Aqua sine utviklingsprosjekter. Min arbeidsdag er på hovedkontoret i Hjelmeland, med noe reising av og til.

Kan du beskrive en typisk arbeidsdag?

– Ingen dag er lik. Det kommer helt an på hvilket prosjekt jobber jeg med, om det er i design-fasen eller kanskje igangkjøring og hva slags kunde det er. Det er alltid mye koordinasjon mellom alle parter i prosjektet, for å oppnå et godt resultat. Selv om det kan bli mange dager på kontoret, reiser jeg også ut til kunder og underleverandører, og de dagene er unike.

Hva er det beste med jobben din?

– Jeg tror det beste er en variert hverdag, og muligheter til å jobbe ikke bare med tekniske oppgaver, men også å ha litt ledelses-ansvar.

Hvordan opplevde du studietiden?

– Jeg er glad for at jeg valgte et studium som jeg var interessert i og syntes var gøy. Også var jeg heldig og fikk en plass i studentbolig i Porsgrunn. Der traff jeg noen utrolig fine folk, og fikk nye venner som jeg fortsatt holder kontakten med. Studietiden var veldig spennende, lærerik og ikke minst gøy.

Hvordan gikk du frem for å få jobb etter studiet?

– I mitt tilfelle var det ingen snarvei til den første jobben. Jeg begynte å søke på jobb, samtidig som jeg begynte på masteroppgaven. Rett før endt masterstudium fikk jeg fast jobb hos Wärtsila Norge på Stord. Det var det første steget i karrieren.

Hvilke tips har du til kommende studenter?

– Det kan være veldig utfordrende med tekniske studier, men hvis det er noe du brenner for, da klarer du alt uansett. Tenk godt når du velger studieretning. Invester tiden din i å lære, i å utvikle deg selv og i å skape et godt nettverk. Prøv å finne en balanse mellom studiet og livet, da blir studieårene uforglemmelige.

Fakultet: Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag

Navn: Alina Litovchenko

Alder: 29

Kommer fra: Ukraina

Bosted: Stavanger

Studiet du tok:

Når studerte du: 2011 – 2013

Jobber som: Prosjektleder/fagansvarlig elektro hos Askvik Aqua.