Da guttens mage lyste opp innså Kirsty at radiografi var studiet for henne

Kirsty Børnes Radiografi Klinisk helse USN. foto.
Nettverk: Børnes sier hun har god kontakt og god nytte av nettverket hun fikk under studiene. Foto: Stian Kristoffer Sande.

Etter endt utdanning ved USN fikk Kirsty Børnes jobb som seksjonsleder på sykehus. – Masterstudiet ga meg selvtillit og faglig tyngde til å søke stillingen da den ble ledig.

Merk: Saken ble skrevet da Universitetet i Sørøst-Norge het Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

Hvorfor valgte du yrket som radiograf?

– Jeg alltid vært veldig interessert i anatomi og teknologi. I tillegg fikk jeg fikk høre at det var mangel på radiografer og at man etter endt utdanning ville få mange jobbmuligheter.

Hvorfor valgte du masterstudiet innen klinisk helsearbeid og radiografi?

– I begynnelsen av radiografistudiet var jeg på observasjonspraksis på en røntgenavdeling. Der fikk jeg se en gjennomlysningsundersøkelse, der en liten gutt måtte svelge kontrastmiddel og vi kunne se svelgefunksjonen ved å følge kontrasten fra munn til magesekk. Det var noe av det råeste jeg noen gang hadde sett. Så fra den dagen skjønte jeg at jeg var på rett sted og hadde valgt riktig utdanning. Senere tok jeg en master ved HSN. Statens strålevern pålegger nemlig alle sykehus å ha en strålevernskoordinator som skal være kontaktperson for strålevernet og sørge for at sykehuset oppfyller kravene i strålevernsforskriften. Fra 2009-2015 jobbet jeg som 60% strålevernskoordinator og 40% radiograf. Det var i forbindelse med strålevernskoordinatorjobben at jeg oppdaget masterstudiet. Jeg tok Master i klinisk helsearbeid – Tjenesteutvikling innen medisinsk strålebruk fra 2011-2014. Dette var rett før samhandlingsreformen skulle innføres og jeg var involvert i et prosjekt der vi skulle være med å etablere et desentralisert røntgentilbud i Telemark. Masteren min handlet derfor om en kartlegging av desentraliserte røntgentjenester i Norge.

Hvordan opplevde du studietiden?

– Studietiden var veldig spennende, interessant, lærerikt og nyttig, til tross for at det kunne være krevende å sjonglere jobb, skole og familie. Lærerne våre hadde mye kunnskap og erfaring. Vi var en liten gruppe studenter og det ble mange gode, faglige diskusjoner og tett samarbeid. Min datter ble født i begynnelsen av første semester og 14 dager gammel var hun med på den første samlingen. Fantastisk fin gjeng alle sammen. I dag har jeg god nytte av nettverket jeg fikk da jeg gikk på masterstudiet.

Hvordan gikk du frem for å få jobb etter studiene?

– En stund etter masterstudiet fikk jeg jobb som seksjonsleder for radiografer og nukleærmedisin på avdelingen vår. Masterstudiet ga meg selvtillit og faglig tyngde til å søke stillingen da den ble ledig.

• Er du interessert i radiograf? USN tilbyr både bachelor og master innen faget.

Hva går jobben din ut på?

– I jobben som radiograf har jeg hatt mye fokus på strålevern. I hverdagen som radiograf må man balansere mellom stråledose til pasient og riktig bildekvalitet. Etter å ha jobbet noen år som «vanlig» turnusradiograf fikk jeg muligheten til å jobbe som strålvernskontakt for avdelingen. Jeg jobbet da med kvalitetsarbeid innen strålevern som f.eks lage retningslinjer, prosedyrer osv. Senere, etter to år som seksjonsleder, fikk jeg jobb som avdelingsleder og startet i denne november 2017. I jobben som avdelingsleder må jeg ofte gjøre research, behandle og tolke informasjon, samt være involvert i prosjekter og utviklingsarbeid.

Hva er det beste med jobben din?

– Det beste ved jobben min er at jeg får være med å utvikle et godt radiologisk tilbud ved sykehuset Telemark. Det er en utfordrende og variert jobb som inneholder teknologi i rask utvikling og omsorg. Man får være med på å kontinuerlig utvikle kvaliteten og tilbudet innen radiologi for at pasienter skal få en riktig diagnose så tidlig som mulig og kanskje være med på å forandre pasientenes hverdag og liv.

Hvilke tips har du til kommende studenter innen klinisk helsearbeid?​​

– Senk skuldrene og fordyp deg i en problemstilling du ønsker å finne ut av. Ikke bli stresset av kravene til en master. Husk at det er kunnskapen og erfaringen som du bygger opp underveis i prosessen du har med deg videre etter at har levert oppgaven.​

Ønsker du en yrkeskarriere som radiograf?

Radiograf

Navn: Kirsty Børnes

Alder: 46

Kommer fra: Porsgrunn

Studiet du tok: Bachelor i radiografi og en master i klinisk helsearbeid ved campus Drammen.

Jobber som: Avdelingsleder for Radiologi på Sykehuset Telemark HF