Elise gikk rett ut i jobb som webutvikler

GODE RÅD: – Tør å spørre om hjelp, dra på alle forelesninger, ta gode notater, forbered deg til leksjonene og ha det morsomt med det! råder Elise Kristiansen nye USN-studenter.

– Å jobbe i timevis for et resultat, og så få det til, er verdens beste følelse, sier Elise Kristiansen. Hun gikk rett ut i jobb som webutvikler etter studietiden ved USN.

Hvorfor valgte du å bli webutvikler?

– Det er faktisk helt tilfeldig. Webutvikling var egentlig aldri et alternativ for meg, mye fordi det aldri ble presentert som et alternativ. De som snakket om det, hadde store drømmer om å lage dataspill eller flytte til Silicon Valley. Det var aldri noen som fortalte hva slags normalt, enkelt, trygt, morsomt og stabilt yrke det faktisk er. I Bø forelsket jeg meg fort i webpublisering og andre kodefag. Jeg tok bachelor i informatikk. Først søkte jeg meg inn på bachelor i informasjonsbehandling, men hoppet over på informatikk etter første året. Det å skape og å få ting til å skje ved enkle kodelinjer ga mersmak og er grunnen til at jeg er her jeg er i dag.

Hva går jobben din ut på?

– Jobben min nå er variert. Jeg har vært borti absolutt alt bedriften driver med, fra å legge inn designendringer, fikse feil i koder, legge inn videresendringer, sette opp server, domeneadministrasjon og mye mer. Ved siden av supportjobben er jeg frontendutvikler, som betyr at jeg er med i små og store prosjekter hvor jeg virkelig får utfordret meg selv. En frontendutvikler koder det du kan se på en hjemmeside, noe jeg synes er morsomst å drive med.

Kan du beskrive en typisk arbeidsdag?

– En typisk arbeidsdag for meg varierer ut i fra hva slags prosjekter jeg er involvert i. Noen dager kan jeg sitte en hel dag med frontendarbeid, da flyr gjerne dagene fort, mens andre dager er det mye møter og lignende. Noen ganger gjør jeg også backendjobb og andre ganger support. Jeg blir aldri lei, det er det eneste som er sikkert.

Hva er det beste med jobben din?

– Det aller beste med jobben min er at jeg hele tiden får utvikle meg og skape. Å jobbe i timevis for et resultat, og så få det til, er verdens beste følelse. Hver dag er ulik, men jeg får alltid rom for å prøve og feile. Jeg får jobbe selvstendig, legge opp min egen arbeidsdag, men også jobbe i team med dyktige mennesker.

Hvorfor valgte du studiet ved USN?

– Opprinnelig er jeg fra Lørenskog og hadde et behov for å flytte vekk for å studere. I tillegg fantes få steder som hadde den perfekte kombinasjonen mellom økonomifag og datafag, som jeg på den tiden mente Informasjonssystemer hadde. Jeg hørte også fra tidligere studenter som skrøt av USN og sa det et bra sted å studere, og jeg angrer ikke et sekund selv!

Hvordan opplevde du studietiden?

– Jeg studerte i Bø, et sted jeg aldri før hadde besøkt, og det var virkelig verdens fineste sted å være student. Med den store andelen studenter som bodde der, var hele tettstedet lagt opp for en perfekt studietid. Det var drøssevis med studentaktiviteter og vi hadde alle muligheter i verden til å engasjere oss i ting under studietiden. Det skjedde noe sosialt hele tiden og forelesningene var veldig bra lagt opp. Jeg elsket foreleserne mine, vi hadde mange utrolig dyktige og engasjerte som gjorde det lett å lære seg selv de vanskeligste emner. Jeg hadde rett og slett en veldig fin studietid.

Hvordan var koblingen mot arbeidslivet under studiet?

– I mitt studie kunne vi velge mellom å skrive bacheloroppgave og å være i praksis. Alle som valgte praksis, fikk prøve seg i arbeidslivet før endt studietid. Det var slik jeg endte opp med den jobben jeg har nå.

Hvordan gikk du frem for å få jobb etter studiene?

– Jeg søkte praksisplass der jeg er i dag, og fikk vist hva jeg kunne. Det gjorde at jeg fikk jobb rett etter endt studietid.

Hvilken nytte har du av studiet i den jobben du har nå?

– I studietiden fikk jeg den nødvendige forståelsen for koding som trengs for å lære seg nye kodespråk, og jeg hadde i tillegg innføring i webutvikling og webdesign. Jeg har fått mest nytte av utviking/programmering i HTML, CSS, JavaScript, PHP og SQL, men de fleste andre fagene har også bidratt til en større forståelse for data og web.

Hvilke tips har du til kommende studenter?

– Ikke gi opp, selv om ting er vanskelig, tør å spørre om hjelp, dra på alle forelesninger, ta gode notater, forbered deg til leksjonene og ha det morsomt med det! Vær sosial i studietiden og engasjer deg. Veldig mange arbeidsgivere setter pris på engasjement
ved siden av studiene, og det gir deg mange gode kontakter. Finn ut hva du selv synes er gøy å jobbe med, og fokuser på det. Og ellers må du bare gi deg selv albuerom og ikke miste motet om det blir tøft, for det ordner seg til slutt uansett.

Elise Kristiansen

Alder: 23 år

Kommer fra: Lørenskog

Bosted: Skien

Studiet du tok: Bachelor i informatikk ved USN i Bø.
(USNs IT-studier er lagt om etter at Elise var ferdig som student. Webutvikler er et av mange yrker som Bachelor i IT og informasjonssystemer kvalifiserer til).

Når studerte du: 2014-2017

Jobber som: Webutvikler i Aplia.