• Studier»
  • Karriereintervju»

Etter faglærerutdanningen har Linda fått jobbe med det hun brenner for – kunst og håndverk

Linda Nordseth, faglærer i design, kunst og håndverk. foto.
Faglærer: Etter utdanningen som faglærer ved HSN har Linda Nordseth (t.h) blant annet fått jobb som kunstlærer på Jevnaker kulturskole. Foto: Ina Winther.

Samtidig som Linda Nordseth nyter jobben med å inspirere skolebarn gjennom kunst og håndverk, savner hun den gode studietiden på USN og campus Notodden.

Merk: Saken ble skrevet da Universitetet i Sørøst-Norge het Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

Hvorfor valgte du yrke som faglærer?

– Jeg har alltid vært interessert i kunstfag, men alltid tenkt at det ville bli vanskelig å finne et yrke der jeg kunne bruke kunstinteressen min og samtidig få en trygg og fast jobb. Jeg hadde nettopp flyttet fra den andre siden av landet, og var opprinnelig litt sent ute da jeg skulle foreta et studievalg, men jeg falt pladask for studiet da jeg kom over det. Jeg søkte så plass via resttorget og var en av de heldige som kom inn.

Hvorfor valgte du dette studiet?

– Etter å ha lest om studiet var det ingen tvil om at dette var midt i blinken for meg, for her får jeg arbeide med flere forskjellige kunstformer og arbeide med barn i ulike aldere. Jeg husker også spesielt godt lærerne i kunstfagene fra grunnskolen som flinke og inspirerende, så jeg tenkte at nå hadde jeg muligheten til å bli en slik lærer for andre barn.

Hvordan opplevde du studietiden?

– Studietiden kunne ikke vært bedre. Jeg skjønte veldig raskt at jeg hadde valgt riktig studie, og i tillegg møtte jeg mange fine mennesker på de fire årene jeg bodde i Telemark. Notodden er en fantastisk inspirerende by med mange spennende og ulike personligheter som inspirerer, og naturen rundt er jo helt fantastisk.

Hvordan gikk du frem for å få jobb etter studiene?

– Mens jeg studerte jobbet jeg på Telemarksgalleriet. Det er en veldig fin arbeidsplass som jeg gjerne skulle tilbragt mer tid ved, men på grunn av praktiske årsaker måtte jeg flytte tilbake til hjemtraktene etter studiene, og fikk meg først jobb som omviser på Kistefos-museet. Deretter fikk jeg en deltidsstilling som kunstlærer på den lokale kulturskolen, og ettersom omvisningsjobben bare var sesongrelatert, søkte jeg videre til grunnskolen og fikk et vikariat som kunstlærer. Nå har jeg fast stilling på den samme grunnskolen som kunst- og musikklærer, og jobber også fast som kunstlærer på kulturskolen. Alt i alt jobber jeg trives veldig godt med.

Hva går jobben din ut på?

– Både i grunnskolen og på kulturskolen arbeider jeg daglig med praktiske situasjoner i ulikt kunstmateriale, og dette er materialer jeg ble kjent med på HSN. På grunnskolen jobber jeg med kunst og håndverk på 2. til 4.trinnet, mens på kulturskolen underviser jeg to grupper fra 3. til 5.trinn og 5. til 8.trinn. Vi jobber med alt fra bamsedesign til fotografering, så ingen dager er like. Jeg elsker friheten jeg har som lærer til å bestemme hvordan man kan nå ulike kompetansemål ved hjelp av ulikt materiale. Kunst og håndverk er også et fag som egner seg veldig godt til tverrfaglig undervisning og som et hjelpemiddel i spesialundervisning.

Hva er det beste med jobben din?

– Det er så mye bra med denne jobben, men det beste er nok kanskje at jeg får holde på med det jeg brenner for, og samtidige oppleve mestrings- og skaperglede. Jeg tror alle elever lett merker om de har en lærer som trives og brenner for faget sitt. Norsk skole trenger lærere med interesse for fagene sine, spesielt i estetiske fag.

Hvorfor vil du anbefale andre å bli faglærer i design, kunst og håndverk?

– Fordi det er verdens beste jobb. Muligens litt klisjé å si det, men jeg mener at de som oppriktig er interessert i kunst, kreativitet, barn og liker en variert arbeidsdag har drømmeyrket rett fremfor seg hvis de velger et slikt studie og får seg jobb i etterkant.

Hvilke tips har du til kommende faglærerstudenter?

– Ha det gøy, gå inn i materialene, vær leken og still spørsmål. Vær ivrig, søk jobb på plasser som du kan tenke deg å jobbe, men som kanskje ikke lyser ut stillinger når du er i en søkeprosess. Plutselig en dag trenger de en vikar, og veien derfra til fast stilling kan være kort hvis du gjør en god jobb. Det kan nok være lurt å ha litt arbeidserfaring ved siden av studiene. Og ikke minst, nyt tiden. Savner studietiden, læreprosessen og folkene på HSN den dag i dag.

Faglærer

Navn: Linda Nordseth

Jobber som: Kunst- og musikklærer på grunnskole og som kunstlærer på kulturskole

Studium ved HSN: Faglærerutdanning i design, kunst og håndverk ved campus Notodden.