Gjør flyreiser mer miljøvennlig

Øyvind på gangbanen
Øyvind på gangbanen i hallen der den vaske- og avisningsmaskinen testes ut.

Øyvind Jørgedal Førstøyl ble headhuntet til jobben som Project Manager etter maskiningeniørstudiet. Det satte han stor pris på. Han stortrives i jobben med å utvikle og teste en revolusjonerende og miljøvennlig metode for å vaske og fjerne is fra fly.

Vaske- og avisningsmaskinen har vakt internasjonal oppsikt og sjefen til Øyvind mottar daglig forespørsler fra hele verden om når maskinen er produksjonsklar. Det er dette Øyvind skal bidra til at skjer raskt og sikkert.

Hvorfor valgte du ingeniørutdanning i maskinteknisk design?

- Jeg hadde lyst til å jobbe med noe fysisk, noe håndfast. Det får jeg etter ingeniørutdanningen i maskinteknisk design. Som maskiningeniør har du også et godt fundament i yrkeslivet. Vi får mye forståelse for fysikk og mekanikk som kan brukes på veldig mange fagfelt og i ulike yrker. Studiet ga god forståelse for bygg også – det er en bred basisdanning som favner veldig vidt.

Hva synes du om maskiningeniørstudiet?

- Jeg synes det var bra. Det var lærerikt. Det inneholder en god miks av fag. Jeg kunne selvsag ønske meg mer an noen fag og mindre av andre, men de følger jo en nasjonal plan så det sal vel være slik. Jeg har snakket med andre som har tatt ingeniørutdanning andre steder og det virker som om det har et veldig bra opplegg her i Porsgrunn. Alt er veldig ryddig og på stell.

Hva var mest interessant og matnyttig ved studiet?

- Det var de maskintekniske fagene. Der vi lærte om materialegenskaper, mekaniske forbindelser og slikt. Og det vil lærte om krefter, beregninger av konstruksjoner og slik. Jeg kunne kanskje ønsket meg å gå dypere i enkelte fag, men vi fikk god basiskunnskap.

Bacheloroppgave var moro. Vi samarbeidet med to bedrifter som var veldig engasjert i det vi gjorde for dem. Bacheloroppgavegruppa var bindeleddet mellom en lastebilpåbyggsprodusent i Polen og en kunde med spesielle behov i Grenland. Vi hadde mye kontakt med kunden for å avklare behovet hans først, og så brukte vi ingeniørkunnskapene våre for å konstruere en lastebiltilhenger for maskintransport. Her fikk jeg brukt både erfaring fra yrkeslivet og det jeg lærte gjennom studiet.

Var det noe som overrasket deg ved studiet?

- Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så ok å studere. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å slutte å jobbe og gå på skole i såpass voksen alder. Det kan jeg varmt anbefale.

Hvordan var det sosiale miljøet på studiet?

- Det var veldig bra. Jeg ble kjent med veldig mange og jeg merker nå at vi knyttet kontakter for lang tid framover. Jeg bodde i Porsgrunn når jeg studerte, og det var en alright plass å bo. Fint sentrum og nært til skolen. Gåavstand til det meste, fine turområder og mange muligheter i sentrumsnære strøk.

Hvordan var koblingen mot arbeidslivet under studiet?

- Vi hadde veldig tett kontakt med arbeidslivet i vårt bachelorprosjekt, og det var veldig lærerikt.

Hvordan var forholdet til lærerne / foreleserne?

Det var stort sett veldig bra. Det var mange gode lærere med høy kompetanse. Hyggelige var de også, og veldig åpne for at vi kontaktet dem utenom forelesinger også. Det virker som om de er glad i jobben sin.  Det hender jeg ringer til noen av dem fortsatt.

Kan du si litt om hva du gjør i jobben din nå?

Etter maskiningeniørstudiet er jeg med på å bygge verdens første helautomatiske vaske- og avisingsmaskin for store fly. Vi bygger nå en prototype i full størrelse på Geiteryggen, en nedlagt flyplass i Skien. Vi har akkurat landet vår egen Boing 737 som skal brukes til testing og demonstrasjon for kunder. Vi jobber for at Geiteryggen skal bli en HUB for luftsfartsindustrien, det vi si et forsknings- og utviklingssenter for våre egne produkter og et sted som også andre leverandører kan bruke for å teste ut nye produkter.

Jeg er prosjektleder og min oppgave er å være bindeledd mellom ulike fagdisipliner som jobber her. Jeg leder de som har ansvar for automasjonsutviklingen, piping, verksted og de som skal gjøre selve byggingen. Vi er 15 mann ansatt i bedriften og vi leier inn en del flere. Før studiene jobbet jeg innen salg og ledelse, så det er en ny og spennende karriere jeg nå får.

Hva er det beste med jobben din?

- Det er jo at ingen dag er lik. Det er utfordrende hele tida. Så er det veldig kult å være en del av det grønne skiftet.  Vår vaskehall vil gi drivstoffbesparelse på fly og en sikker og forutsigbar avisning. Vaskehallen gjør det også mye enklere å samle opp og gjenbruke vaskemidler og avisningsstoffer. Hele verden som er markedet her. Mulighetene er enorme og vi får daglig henvendelser om når produktet vårt er klar for produksjon og salg.

Hvilken nytte har du av studiet i den jobben du har nå?

- Jeg har veldig stor nytte av bachelor i maskiningeniør. Jeg bruker kunnskapen jeg har fått gjennom studiet daglig. Særlig de linjespesifikke fagene ser jeg at jeg har bruk for, det vil si de maskintekniske faga.

Navn: Øyvind Jørgedal Førstøyl

Alder: 37

Kommer fra:

Bosted:

Studiet du tok: Maskinteknisk design, ingeniørutdanning.

Når studerte du: 2014-2017

Stillingsbetegnelse: Project Manager