Hilde gjør det hun aller helst vil på jobb - er ute i det fri!

Hilde Grannes. Foto.
Hilde Grannes valgte en utdannelse utifra det hun liker aller best: Friluftsliv.

Da jeg valgte utdannelse bestemte jeg meg for å velge det jeg liker aller best: Friluftsliv. Det sier Hilde Grannes. - Nå er fjellet kontoret mitt, og jeg er ikke langt fra drømmen!

Hvorfor valgte du dette studiet?

Da jeg skulle velge hvilken utdannelse jeg skulle ta, og velge veien videre, tenkte jeg på hva jeg likte å gjøre. Det jeg liker aller best er å være ute, så hvorfor ikke velge en utdannelse som lar meg gjøre det! Da var friluftsliv i Bø det beste alternativet.

Hva hadde du gjort før du begynte på høyskolen?

Hadde diverse jobber som mest bare var for å tjene penger.

Hva synes du om studiet?

Friluftsstudiet er unikt, viktig og sammensatt. Det gir muligheter for spennende og givende arbeid. Foreleserne og veilederne er engasjerte i studentene og i hva de formidler.

Hva var mest interessant og matnyttig ved studiet?

Kombinasjonen av det naturfaglige og det friluftslivsfaglige. For meg ga det friluftslivet enda mer glede og dybde da jeg forstod prosessene i naturen og hva naturen gjør med mennesket. Du får en solid innføring i ulike former for friluftsutøvelse både sommer og vinter.

Noe som overrasket deg ved studiet?

Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle gå ut av studiet med så mange muligheter. Jeg får stadig spørsmål om hva en friluftspedagog kan arbeide med. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser.

Hvordan var sosiale miljøet på studiet?

Det var naturligvis veldig godt. Vi ble godt kjent, vi delte mange døgn i telt, vi hadde mange utfordringer og mye mestring sammen. Det var også godt samhold mellom første-, andre- og tredjeårsstudentene. Etter skoledagen fortet vi oss gjerne opp på fjellet for å stå på ski, klatre eller padle.

Hvordan var koblingen mot arbeidslivet under studiet?

Det var en fin kobling mot arbeidslivet blant annet gjennom praksisperiodene. Da fikk jeg testet ulike måter å jobbe med natur og friluftsliv, og fikk en fot inn i arbeidsmarkedet. Min første jobb etter studiet var der jeg hadde første praksis.

Hvordan var forholdet til lærerne / foreleserne?

Veilederne våre hadde alltid åpen kontordør. Vi var mye ute på tur sammen og ble godt kjent. De lærte oss mye, og vi lærte nok dem litt også.

Hvem tror du dette studiet passer for?

Alle som trives ute, liker å utfordre seg selv og som ønsker å formidle den fantastiske naturen vi har i Norge.

Hvordan var overgangen fra studier til jobb?

For meg var det viktig at jeg fikk bruk for studiet i arbeidet, det var jo dette jeg ville jobbe med. Jeg hadde en jobb som ventet meg etter studiene. Jeg syntes det var gøy å sette det jeg hadde lært ut i praksis.

Jobbet du målbevisst mot å kvalifisere deg for jobben du nå har fått, eller var det mer tilfeldig at du endte i denne jobben?

Jeg hadde første praksisperiode på samme arbeidsplass. Det var egentlig full klaff fra begge kanter. Så, det var ingen tvil om at jeg skulle søke på vikariatet som åpnet seg da jeg var ferdig med studiene.

Hvilken nytte har du av studiet i den jobben du har nå?

Meget stor og helt avgjørende. Jeg har vært heldig å få en veldig variert jobb. Jeg har hatt tre forskjellige ansvarsområder:

• Naturveileder som tar seg av all natur og friluftsformidling
  • Tiltaksleder for et arbeidstreningstiltak.
  • Prosjektleder hvor jeg kartlegger og verdsetter alle friluftsområdene i kommunen.

Så - jeg bidrar helt klart til å sikre et variert friluftsliv for kommende generasjoner i min egen hjemby. Det synes jeg er fantastisk!

Har du fått drømmejobben, eller ser du for deg en videre utvikling og karriere?

Jeg håper jeg aldri slutter å utvikle meg. Jeg tar for tiden etterutdanning på Universitetet i Stavanger innen psykisk helsepedagogikk. Men friluftsliv og naturformidling er mitt yrke. Det er jeg fast bestemt på at det skal være. Når dette leses har jeg startet i ny jobb i Outdoorlife Norway AS. Jeg tar med meg små grupper på tur i Ryfylkeheiane, og fjellet blir kontoret mitt.

Da er jeg ikke langt fra drømmen!

Fakultet: Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag

Navn: Hilde Grannes

Alder: 28

Kommer fra: Stavanger