Joakim fikk jobb i Dagens Næringsliv

DRØMMEJOBB: Joakim Nilsen gleder seg til jobb hver dag i Dagens Næringsliv. Her jobber han som visuell kommunikatør og UX-designer i avisens utviklingsavdeling.
100 PROSENT: – Du må gi hundre prosent i årene du studerer. Har du en tung dag, sett på «Carry On» med Manowar og alt blir bedre, råder Joakim Nilsen som fikk jobb i Dagens Næringsliv etter bachelorgraden i visuell kommunikasjon.

– Jeg får lov til å jobbe med alt jeg har drømt om, pluss litt til, sier Joakim Nilsen. Med en bachelorgrad i visuell kommunikasjon i lomma, fikk han jobb i Dagens Næringsliv for å skape gode brukeropplevelser for leserne.


Hvorfor valgte du å bli visuell kommunikatør og UX-designer?

– Siden jeg var en liten unge, har jeg vært opptatt av det visuelle og kreative. Film, musikk og særlig tegning har alltid vært store interessefelt hos meg. Etter tegning, form og farge på videregående og to år på Granum kunstfagskole var jeg klar for å utvide horisonten litt. Jeg ønsket å kombinere det jeg kunne fra den kunstneriske siden med noe mer håndfast og strukturert som grafisk design. Drømmen var å få en jobb hvor jeg kunne kombinere begge fagfelt.

Hva går jobben din ut på?

– Min jobb går i hovedsak ut på å skape gode brukeropplevelser for leserne våre. Jeg jobber tett med dyktige utviklere, og ulike avdelinger i Dagens Næringsliv kommer med forskjellige oppdrag til meg. Det kan være å lage prototyper for ulike undersider på dn.no, utvikle visuell identitet for nyskapninger, illustrere saker, animere annonser, klippe og supre film, redigere bilder. Jeg har til og med vært med å skape et spill.

Kan du beskrive en typisk arbeidsdag?

– En typisk arbeidsdag for meg er at den stort sett er forskjellig fra den dagen før med varierte arbeidsopgaver. Likevel har jeg noen faste rutiner. Det første jeg gjør når jeg ankommer kontoret, er å sjekke mailen mens jeg drikker en dåven tår kaffe og et stort glass med vann. Da finner jeg ut hvilke oppgaver som skal utføres og om det er noen møter jeg skal i. Klokken kvart på elleve spiser jeg lunsj med mine knallbra kolleger.

Hva er det beste med jobben din?

– Det er mange ting som er det beste med jobben min. Jeg får lov til å jobbe med alt jeg har drømt om, pluss litt til. Her er det rom for å prøve noe nytt for å løse ulike utfordringer og på den måten utvikler jeg kompetansen min. Den store variasjonen i arbeidsoppgavene sørger for at arbeidsdagen alltid er spennende og morsom. Enda viktigere for at jeg trives så godt i DN, er det kollegiale. Alle smiler, hilser og slår av en prat. Folk er inkluderende, inviterer til sosiale sammenkomster og gjør stas på de som gjør en ekstra innsats eller har bursdag. Jeg gleder meg til jobb hver dag.

Hvordan opplevde du studietiden?

– Studietiden var knallbra! Jeg føler meg utrolig heldig med klassen jeg havnet i. Den var ikke så stor, alle var inkluderende og det var lett å bli kjent. Svært dyktige forelesere som var på fornavn med alle og stilte opp når vi trengte hjelp. I dag møter jeg fortsatt både forelesere og medstudenter på faglige arrangementer eller bare over en pils i Oslo. De er blitt gode venner, samtidig som de nå er en viktig del av nettverket mitt i denne bransjen.

Hvordan var koblingen mot arbeidslivet under studiet?

– Foreleserne våre hadde mye bra og relevant opplegg med blant annet studiebesøk til flere design-, medie- og kommunikasjonsbyråer i Norge og utlandet. Bacheloroppgaven i siste semester var å utvikle strategi og visuell identitet for en bedrift. Vi ble inndelt i grupper på tre-fire personer og fikk hver vår kunde. En av de siste dagene under bransjedagen på skolen, hvor relevante bedrifter inviteres, var det ganske kult å kunne vise til arbeid som var utført for reelle kunder og et bachelorprosjekt som nådde helt til topps.

Hvordan gikk du frem for å få jobb etter studiene?

– Siste studieår søkte jeg jobber uten hell. Under bransjedagen som ble arrangert på skolen en av de siste dagene, var jeg så heldig å få et tilbud fra Dagens
Næringsliv som hadde sett arbeidene mine. De ønsket meg som trainee gjennom Opplæringssenteret. I utgangspunktet ønsket jeg ikke å være en trainee etter at jeg var ferdig med bachelorgraden. Samtidig var dette en gyllen mulighet som jeg ikke kunne la gå fra meg. Det skulle vise seg å være det lureste jeg har gjort. Jeg fikk fast ansettelse i drømmejobben selv om jeg egentlig hadde et år igjen av traineekontrakten. Jeg føler meg veldig heldig.

Hvilken nytte har du av studiet i den jobben du har nå?

– Jeg har hatt stor nytte av alt jeg lærte ved USN i Drammen. Jeg jobber tett med utviklere og da er det essensielt å ha forståelse for HTML og CSS. Fordypningsoppgaven min om UX/UI har gjort at jeg tenker annerledes om funksjonalitet og brukervennlighet i et grensesnitt. Storytelling, strategisk design og merkevarebygging har jeg mer eller mindre bruk for i alt jeg gjør på jobb. Fra kursene på Opplæringssentret har jeg lært mye animasjon av en fra bachelorgruppa mi, som jeg setter stor pris på. Dette kommer godt med i flere oppgaver på jobb.

Hvilke tips har du til kommende studenter?

– For mange betyr studietiden mer fritid, men ikke for meg. Jeg ofret mye tid til fagene jeg brant for sammen med medstudentene jeg jobbet med, og det ga resultater. Du må gi hundre prosent i årene du studerer. Møt opp på forelesninger, team opp med folk som har andre styrker enn deg selv og sikt alltid mot toppkarakter. Hardt arbeid blir lagt merke til. Har du en tung dag under studietiden, sett på «Carry On» med Manowar og alt blir bedre. Bli kjent med de andre i klassen og hjelp hverandre. De kan tross alt bli dine fremtidige referanser i arbeidslivet, men også gode venner for livet! Jobb mye med portfolio og skap en unik personal branding. Det vil hjelpe når du skal søke jobb. 

LES OGSÅ: Slik velger du riktig økonommiutdanning 

 

Joakim Nilsen

Alder: 29 år

Kommer fra: Hakadal

Bosted: Oslo

Studiet du tok: Bachelor i visuell kommunikasjon ved USN i Drammen

Når studerte du: 2014-2017

Jobber som: Visuell kommunikatør og UX-designer i utviklingsavdelingen til Dagens Næringsliv.