Kristoffer leder sitt eget meglerkontor etter eiendomsmeglerstudiet

Kristoffer Munksgaard er daglig leder og eiendomsmeglerfullmektig etter å ha tatt bachelor i eiendomsmegling på USN. Studer eiendomsmegling på USN. Foto.
Foto: Exbo Lyngdal

Kristoffer har det best når han har solgt et hus, og både kjøper og selger er fornøyd. – Jeg liker også at det er varierte dager, og at jeg får møte mange forskjellige mennesker.

Hva går jobben din ut på?

– Min jobb går ut på å hjelpe andre med å selge deres bolig eller hytte. I tillegg har jeg fått lov til å starte opp et eget kontor som jeg leder. Så det går selvfølgelig også litt tid på det administrative

Hvorfor valgte du å bli eiendomsmegler?

– Jeg har alltid vært interessert i hus og salg av hus, og snakket allerede om eiendomsmegling på ungdomskolen. Da jeg skulle velge studieretning, snakket jeg med flere eiendomsmeglere. Jeg syntes jobben virket interessant, i tillegg til at jeg ble fortalt at arbeidsdagene var varierte.

Kan du beskrive en typisk arbeidsdag?

– Mine dager er veldig varierte. Ingen dager og uker er helt like. Man skal ut på befaring til forskjellige hus uke etter uke, og har ulike kunder/selgere å forholde seg til. Derfor er det viktig å ha en god struktur. En typisk dag for meg er at jeg tar befaringer fra morgenen av, eller på ettermiddagen slik at jeg har sammenhengende tid på kontoret til å skrive salgsannonser. Videre har jeg en stor jobb med å følge opp selgere og potensielle kjøpere. Jeg ønsker jo å få husene solgt, og å få fornøyde boligselgere. I tillegg har jeg visninger en kveld eller to i uka. Kort oppsummert kan man si at min arbeidsdag består av befaringer, oppfølging, skrive salgsannonser, visninger og sist men ikke minst bud og budrunder.

Hva er det beste med jobben din?

– Det beste med å jobbe som eiendomsmegler er at jeg har varierte dager, og møter mange mennesker. I tillegg får jeg lov til å komme inn og se mange fine hus. Det som likevel gir best følelse, er når jeg har solgt et hus og både selger og kjøper er fornøyde.

Hvordan opplevde du studietiden?

– Studietiden var helt fantastisk. Man er på en måte i sin egen studieboble. Vi som valgte å studere ved USN i Bø er veldig heldige. Vi opplevde at skolen ønsket det beste for sine studenter. Foreleserne stilte opp for oss når vi trengte hjelp. I tillegg ble vi som studenter kjent igjen. De visste hvem vi var. Det må være en av fordelene med å studere på et litt mindre sted. I tillegg så opplevde jeg at studiemiljøet og det sosiale var veldig bra. Når det er så mange studenter samlet på et litt mindre sted, er det veldig lett å få til et godt miljø, også på tvers av studieretningene. Selv om jeg trives veldig godt i min jobb, så kan jeg drømme meg bort og savne studietiden.

Hvordan gikk du frem for å få jobb etter studiet?

– Jeg var først og fremst på jakt etter en bedrift å ha praksis i. Jeg fikk tips fra en bekjent om å ta kontakt med Exbo, et eiendomsmeglerfirma med 10 kontorer på Sørlandet. Han hadde allerede snakket om meg til dem. Jeg sendte en e-post til salgsleder og ble kalt inn til et intervju, og fikk jobb på dagen.

Hvilken nytte har du av studiet i den jobben du har nå?

– Som en del av eiendomsmeglingsstudiet hadde vi en del økonomiske fag også, som ikke er direkte rettet mot eiendomsmegling. Dette er jeg veldig glad for. Det å ha en bred utdannelse gjør at man vil være mer attraktiv i jobbmarkedet, og også ha muligheten til å jobbe med noe annet i fremtiden, om man ikke vil være eiendomsmegler resten av livet. Vi har i løpet av utdannelsen også flere eiendomsmeglingsfag. Det er disse som blant annet skal være med på å forberede oss til å komme ut i jobbmarkedet. Det er en del juss-fag. Eiendomsmeglere er strengt regulert i forhold til eiendomsmeglingsloven, om hva vi har lov til å gjøre og hva vi plikter å gjøre. Her er det bra å ha god kjennskap til loven. Ellers lærer vi om de forskjellige grener av eiendomsmegling, fasene av et hussalg, hvordan man bør opptre som megler. Jeg husker spesielt godt da vi var med takstmann ut for å se hvordan de går igjennom en eiendom, for å lage en takstrapport. Som med alle andre jobber lærer man seg først selve jobben når man kommer ut i arbeidssituasjon, men det å ha utdannelsen i bakgrunn er viktig. Da forstår man hvorfor man gjør som man gjør, og man har fagkunnskap i bakhånd i samtlige faser.

Hvordan var koblingen mot arbeidslivet under studiet?

– Vi som studerer eiendomsmegling via det offentlige er veldig heldige. I motsetning til private utdanninger har vi praksis som en del av vår utdannelse. Vi har fire fulle arbeidsuker. Da har vi mulighet til å være med i et eiendomsmeglingsforetak for å lære, observere og prøve oss litt før vi skal ut å jobbe selv. I tillegg har vi hatt flere gjesteforelesere, fagkvelder og dager som viser oss hvordan det er i den «virkelige» verden og ikke bare på skolebenken. I tillegg har eiendomsmeglingsstudiet en bred økonomisk linje, som gjør at man får en solid utdannelse i bakgrunnen.

Hvorfor valgte du eiendomsmeglerstudiet ved USN?

– Jeg valgte å studere i Bø fordi det var både nærmest og billigst. Alternativet var BI, men jeg ønsket ikke å betale mye for en utdanning som tilbys like bra av en offentlig utdanningsinstitusjon. I dag er jeg kjempeglad for at jeg valgte USN og Bø.

Hvilke tips har du til kommende studenter?

– Ønsker du å gjennomføre studiet bra, er det viktig å ha struktur. Men litt struktur klarer du både å gjøre det bra på skolen, samtidig som du har masse tid til å nyte å være student. Det er ingen tvil om at det å være student er en fin periode i livet, hvor du har mye fritid. Jeg tror likevel at det er viktig å huske på at det er her du legger grunnlaget for resten av livet. Det å gjøre en ekstra liten innsats her er viktig.

– Gå på forelesninger. Jeg vet at man hører det flere ganger, men det er der grunnlaget blir lagt.

Fakultet: Handelshøyskolen

Navn: Kristoffer Munksgaard

Alder: 27

Kommer fra: Flekkefjord