Linn Sigrid lærte å smi på Rauland - nå selges smykkene hennes i USA

Linn Sigrid Bratland veileder en student.
Læremester: Tidligere Rauland-student Linn Sigrid Bratland jobber nå også deltid som underviser ved HSN campus Rauland. Foto: Stian Kristoffer Sande.

Planen var å bli veterinær, men etter at en ny verden åpenbarte seg på folkekunststudiet i Rauland har Linn Sigrid Bratland fra Vinje aldri sett seg tilbake.

Hvorfor valgte du yrke som sølvsmed?

- Fordi jeg synes det er fantastisk å kunne utfolde seg kreativt, særlig ved at jeg får bruke mine egne hender til å skape noe. Jeg får gå hele veien fra idé til ferdig produkt. Det gir en god mestringsfølelse å sitte igjen med et smykke man har laget helt selv.

Hvorfor valgte du studiet ved HSN?

- Det var litt tilfeldig at jeg havnet på folkekunststudiet på Rauland. Planen etter videregående var å bli veterinær, men som person er jeg nok litt for utålmodig til å bli sittende på skolebenken. Samtidig har jeg alltid hatt litt skapertrang i meg, så jeg valgte derfor å forsøke meg på årstudiet i folkekunst. Det var full klaff, nesten som en åpenbaring. Jeg oppdaget at det ga ro i sjelen å jobbe med hendene, så da bestemte jeg meg for at jeg skulle satse fullt på sølvsmedyrket. Etter hvert tok jeg også master i tradisjonskunst her.

Hvordan opplevde du studietiden?

- Det var veldig moro. Jeg husker vi tidlig ble en sammensveiset gjeng på studiet. Samtidig ble vi nesten like fort kjent med dem på 2. og 3. året, og med dem som gikk folkemusikk. Her kommer det studenter fra mange ulike steder i landet, og i tillegg er det mange utenlandske studenter her. Det skaper et miljø hvor det er naturlig å søke mot nye bekjentskaper, så det sosiale utenfor studiene var helt topp.

Fikk du jobb raskt etter studiene?

- Det siste året på masteren arbeidet jeg mye hos en gullsmed. Der fikk jeg godt innsyn i hvordan man driver egen bedrift. Jeg tok med meg ideene, og like etter studiene startet jeg opp et eget verksted som jeg fortsatt driver i dag.

Hva går jobben din ut på?

- Når vi arbeider utvikler og produserer vi både dame- og herresmykker gjennom bruk av gamle håndverksteknikker. Vi driver med noe direktesalg til kunder, men hovedsakelig selges smykkene våre inn til forhandlere og butikker som selger det videre. Vi har både standardkolleksjoner vi produserer, men produserer også smykker på bestilling. På verkstedet har jeg to ansatte. De deler på arbeidsoppgavene, som foruten produksjon og verkstedarbeid, består av administrative oppgaver som drift av nettsider og salg.

Hva er det beste med jobben din?

- Det jeg liker best er at det er praktisk og konkret. Også er det veldig variert ettersom vi utvikler nye modeller hele tiden. Etter hvert har jeg også fått øynene opp for det å drive butikk. Salg og markedsføring er spennende, og kanskje særlig når du reklamerer for egne produkter. Ganske nylig fikk vi i havn en avtale med en forhandler i Minnesota i USA som nå tar inn varene våre. Å få til slike avtaler gir også en form for mestringsfølelse, så det er mye som er bra med jobben jeg har.

Hvorfor vil du anbefale andre å bli sølvsmed?

- Er du nysgjerrig på yrket anbefaler jeg å prøve det ut. Jeg merker at interessen for smykker med historisk rot er økende, så jeg tror det er en god tid å satse på yrker som har rot i tradisjon og håndverk. Og samtidig bør det legges til at jeg har masse albuerom innenfor den historiske stilen, så dette er et yrke som passer dem som liker å utfolde seg kreativt.

Hvilke tips har du til kommende folkekunststudenter?

- Du må forberede deg på at det kan komme perioder hvor du er i tvil om du har valgt riktig utdanningsløp. I de periodene gjelder det å ikke la tvilen komme til gode, men å stå på ekstra hardt. Vær sta. Dette er ikke en A4-utdanning, men innsatsen vil betale seg til slutt. Samtidig kan det være smart å forberede seg på at Rauland er en lite plass. Jeg har selv studert på Blindern i Oslo, og vet at kontrastene er store. Det er likevel ingen tvil om at jeg trivdes best på Rauland.

Se og les mer om Linn Sigrid:

Sølvsmed

Linn Sigrid Bratland ble sølvsmed etter å ha tatt en bachelor i folkekunst: tre – metall – tekstil og deretter en master i tradisjonskunst ved HSN campus Rauland.