Madeleine fant fort ut at å studere jus var det riktige!

Madeleine Engh. Foto
Madeleine Engh fortsetter jus-studiene i tillegg til å jobbe hos Advokatfirmaet Schjødt.

Den juridiske metoden gjør at man finner løsninger på fagfelt som ellers er helt ukjente for en. Det mener Madeleine Engh som fortsetter jus-studiene i tillegg til å jobbe hos Advokatfirmaet Schjødt.


Hvorfor valgte du å studere jus på HSN? 

For å være ærlig ble jeg ikke interessert i jus før jeg tilfeldigvis hadde rettslære som valgfag på videregående. Da fant jeg ut at jus var det eneste jeg kunne se for meg å jobbe med i fremtiden. Jeg hadde imidlertid satt master ved UiO som førstevalg. Jeg er likevel kjempeglad for at jeg endte opp på andrevalget og HSN. Jeg hadde en utrolig bra studietid der.

Hva hadde du gjort før du begynte på høyskolen?

Etter videregående tok jeg et friår rett og slett for å få tilbake litt motivasjon for å begynne å studere. Jeg ønsket ikke å begynne på studiet før jeg følte meg helt klar for det og den lesingen det innebar. I den tiden jobbet jeg i møbelbutikk og bodde hjemme i Oslo.

Hva synes du om jus-studiet?

Jeg synes studiet har vært veldig spennende og ikke minst variert. Jeg fant fort ut at jeg hadde valgt riktig studium, og at det var dette jeg ønsket å fortsette med. Det har vært gøy å ha gått gjennom såpass mange ulike fagområder, noe som også gjør det lettere å finne ut hvilke fagfelt som passer for en selv å jobbe med i fremtiden.

Hva var mest interessant og matnyttig ved studiet?

Det jeg synes er aller mest gøy er hvordan den juridiske metoden går som en rød tråd gjennom hele studiet. Dersom man har forståelse for, og er god i metoden, vil man kunne finne frem til løsninger selv på fagfelt som ellers er helt ukjente for en.

Noe som overrasket deg ved studiet?

Etter å ha hørt mye før jeg startet om hvor tungt og vanskelig jusstudiet skulle være, gikk jeg i gang med en forventning om at dette kom til å bli tøft, og at det sosiale livet nærmest måtte legges på hylla. Selvfølgelig må man lese, det skal man ikke undervurdere, men jeg har også sett at det å studere er veldig gøy, både det faglige og alt det sosiale som skjer ved siden av.

Hvordan var det sosiale miljøet på studiet?

Det sosiale miljøet må jeg si har vært helt fantastisk. Jeg er utrolig takknemlig for å ha opplevd et studentmiljø i en mindre by, og de tre årene på HSN er en tid jeg virkelig kommer til å huske. Det sosiale var bra både med tanke på at man alltid møtte noen kjente i gangene på skolen, på forelesninger eller når man dro ut på byen. I tillegg hadde skolen ulike sosiale arrangementer som fadderuker, Halloween-fester, Hemsedal-turer, ball og skidager. Disse arrangementene var alltid høydepunkter i løpet av studieåret, og de medførte at man ble enda bedre kjent med gamle og nye medstudenter.

Hvordan var koblingen mot arbeidslivet under studiet?

Det er vel ingen hemmelighet at jusstudiet generelt er lite rettet mot arbeidslivet, i alle fall hvis man ser hen til rollen som advokat. Studiet er veldig teoribasert uten noen form for praksisordning. Likevel hadde skolen en linjeforening man kunne engasjere seg i, samt samarbeid med Gatejuristen hvor man fikk muligheten til å prøve seg med jussen i praksis. Jeg valgte imidlertid kun å fokusere på studiene.

Hvordan var forholdet til lærerne / foreleserne?

Som følge av et lite og intimt studentmiljø, synes jeg man også lett fikk et nærere forhold til foreleserne. Terskelen for å rekke opp hånda i forelesning ble lavere. Samtidig ble det også fort en uhøytidelig stemning på forelesning, da man lett kunne le og fnise av de enkelte forelesernes dårlige vitser. De fleste av foreleserne var i tillegg veldig åpne for å veilede og hjelpe til ved siden av forelesningene. Det var mulighet for å komme innom kontoret deres dersom jeg hadde spørsmål eller ønsket veiledning med oppgaver. For meg og mange andre var dette til stor hjelp under eksamenstiden, og generelt en viktig del av det gode læringsutbyttet vi fikk ved HSN.

Hvem tror du dette studiet passer for?

Dersom du skal studere jus må du nok være relativt strukturert og arbeidsvillig. Du bør også være glad i å arbeide selvstendig da mye av læringen skjer på eget ansvar. Å studere på heltid blir jo det samme som å ha en heltidsjobb. Ikke minst tror jeg nok det er viktig å virkelig ha en interesse for jussen. Ellers tror jeg nok studiet blir ekstra tungt.

Hvor jobber du nå?

Jeg jobber som servicemedarbeider i Advokatfirmaet Schjødt på dokumentsenteret. På dokumentsenteret har vi ansvar for å bistå advokatene med administrative og noen juridiske oppgaver. Blant annet har vi særlig ansvar for å bistå advokatene med å lage faktiske og juridiske utdrag til retten. Høsten etter bacheloren jobbet jeg på fulltid frem til jeg skulle begynne på masteren ved UiO. Jeg har imidlertid vært heldig å få beholde jobben på kveldstid ved siden av studiene.

Hvordan var overgangen fra studier til jobb?

– Overgangen fra studier til jobb har vært relativt grei, men ettersom jeg jobbet fulltid det første halve året etter bacheloren ble jo selvsagt hverdagen veldig annerledes. Det var likevel veldig gøy å bli bedre kjent med hverdagen i et advokatfirma.

Jobbet du målbevisst mot å kvalifisere deg mot jobben du nå har fått?

Det var litt tilfeldig at jeg fikk den jobben. Jeg ønsket å få arbeidserfaring innenfor et advokatfirma, og sendte derfor inn søknader på stilling som sekretær og lignende stillinger til ulike firmaer. Schjødt utlyste stilling, og så var jeg så heldig at jeg fikk den, noe jeg er veldig glad for.

Hvilken nytte har du av studiet i den jobben du har nå?

Jeg jobber for det meste med administrative oppgaver for advokatene i firmaet. Dermed jobber jeg ikke direkte med jussen som sådan. Likevel har det vært utrolig gøy å få et innblikk i hvordan det er å jobbe som advokat i et større firma ettersom vi jobber relativt tett opp mot mange av advokatene vi bistår. I tillegg har jeg fått en bedre forståelse av prosessfaget i praksis som følge av at Schjødt har en egen prosedyreavdeling som vi særlig bistår ved å lage utdrag. Dette kommer godt med når jeg nå nettopp har startet på semesteret med prosess- og strafferett.

Har du fått drømmejobben, eller ser du for deg en videre utvikling og karriere?

Jeg søkte i utgangspunktet på jobben for å få erfaring og en fot innenfor et advokatfirma i tiden fra jeg avsluttet bacheloren ved HSN til jeg skulle begynne på master ved UiO nå i vår. Dermed fikk jeg muligheten til å jobbe fulltid et halvt år før jeg begynte på mastergraden. Jeg trives imidlertid kjempegodt i den stillingen jeg har nå fordi Schjødt har veldig mange dyktige og hyggelige mennesker. Målet er likevel å oppnå tittelen jurist.

 

Fakultet: Handelshøyskolen

Navn: Madeleine Engh

Alder: 23 år

Kommer fra: Oslo

Bosted: Oslo

Studiet: Bachelor i jus, campus Ringerike

Studerte fra høsten 2014 til våren 2017

Jobber som: Servicemedarbeider hos Advokatfirmaet Schjødt