Marius var elektriker, men ønsket flere muligheter og valgte Y-veien

Marius Ystad har tatt Y-veien ingeniørutdanning innen Informatikk og automatisering på USN. Foto

Hva går jobben din ut på?

– Som testingeniør hos EFD Induction tester jeg induksjonsmaskiner til industrielle formål. Dette er alt fra små maskiner som brukes til lodding, til store rørsveisemaskiner. Maskinene blir satt opp i en testhall der de kalibreres, testes og tilpasses kundenes behov. Innimellom bistår jeg serviceavdelingen, og reiser ut til kunder rundt om i verden for å reparere maskiner.

Hvorfor valgte du dette yrket

– Litt tilfeldig var det nok, men da jeg så stillingsannonsen skjønte jeg med en gang at dette var en jobb for meg. Det er en jobb der jeg får kombinere egne interesser og får utfordringer å bryne meg på. Her kommer jeg borti mye forskjellig, både kraftelektronikk og elektronikk.

Kan du beskrive en typisk arbeidsdag?

– På en typisk arbeidsdag starter jeg kanskje med å lese gjennom dokumentasjonen som følger med induksjonsmaskinen. Der står det hvordan kunden skal bruke maskinen. Så setter jeg i gang med å forberede testingen både mentalt og praktisk. Alle funksjoner skal testes, så når vi har en maskin på en megawatt, så tester vi at den faktisk leverer en megawatt.
Vi har mange forskjellige kunder, så man er borti mange forskjellige løsninger. Innimellom hender det at vi oppdager at en del burde vært designet annerledes. Da må vi hente de som har vært innvolvert i både design og produksjon av disse delene, og diskutere hvordan det kan løses for at både vi og kunden blir fornøyd.

Hva er det beste med jobben din?

– Det beste med jobben er at jeg får gjøre mye forskjellig. Innimellom de vanlige oppgavene og rutinene kjører vi for eksempel forbedringsprosjekter. Da må jeg analysere måten vi jobber på, og finne ut av hvordan vi kan effektivisere arbeidsdagen. Det er også veldig ålreit å reise på serviceturer iblant. Da får jeg sett litt av verden, og ikke minst får jeg sett hvordan kunder bruker maskinene i fabrikkene sine til å lage ulike produkter. I tillegg treffer jeg kolleger fra EFDs avdelinger i utlandet. Det er fint, og det føles som man er en del av en stor familie.
Det er kort vei mellom avdelingene, så man får god kontakt med de fleste som jobber her. Jeg er også så heldig at jeg har fantastiske kolleger og overordnede. Det er rett og slett en plass der man blir satt pris på, for den man er.

Hvorfor valgte du informatikk og automatisering, Y-veien?

– Jeg kjente at jeg var ferdig med å jobbe som elektriker og hadde lyst på flere muligheter. Jeg visste at jeg hadde lyst til å jobbe med noe mere rettet mot automasjon og elektronikk, og da USN i tillegg hadde Y-veien var valget enkelt.

Hvordan opplevde du studietiden?

– Studietiden var helt fantastisk. Jeg gikk i en klasse med folk fra hele landet, det skapte et magisk samhold. Vi hadde forelesere som var engasjerte og interessert i å ha faglige diskusjoner med studentene. Lurte du på noe, var det sjeldent noe problem å oppsøke foreleseren på kontoret. Jeg engasjerte meg dessuten i elektronikklubben, som er en studentgruppe og antakeligvis Telemarks beste makerspace. Her kunne vi teste ut ting vi lærte i praksis og pusle med egne prosjekter. Og stod du fast med noe her, var det alltid noen forelesere som likte å hjelpe til.

Hvordan gikk du frem for å få jobb etter studiet?

– Jeg traff min nåværende sjef på karrieredagen på USN. Det viste seg at de hadde en ledig stilling i testavdelingen med søknadsfrist samme dag. Etter å ha kikket på stillingsannonsen, fant jeg ut at dette var en jobb som passet mine kvalifikasjoner og interesser bra. Så da var det bare å få skrevet en søknad. Det gikk heldigvis veien, sjefen husket meg fra karrieredagen og jeg endte opp med jobb. Fra før av har jeg fagbrev, noe som har vært nyttig både under og etter studiene. Under studiet har det vært fint å ha noen praktiske knagger å henge det vi lærte på. Og siden jobben jeg har i stor grad er praktisk rettet, har fagbrev helt klart vært en fordel her også

Hvilken nytte har du av studiet i den jobben du har nå?

– Jeg har jo fått en velutstyrt verktøykasse med kunnskap fra USN, så er det opptil meg å integrere det i arbeidsdagen på best mulig måte. Det å ha bred kunnskap er gull verdt.

Hvordan var koblingen mot arbeidslivet under studiet?

– I klassen reiste vi på eget initiativ på fagmesser sammen, der vi kunne knytte kontakt med arbeidslivet og se hva som rørte seg ute i bedriftene. USN var flink til å hente inn gjesteforelesere fra bedrifter i nærheten, og vi fikk blant annet omvisning på Yara sine anlegg på Herøya. Jeg var også med på å arrangere Teknologisk Forum, som var et seminar der ulike temaer ble tatt for seg og bedrifter og studenter ble invitert til å holde foredrag omkring dette temaet. Selv var jeg også på en bachelorgruppe, som skrev oppgave i samarbeid med bedrift, dette utfordret oss faglig innen flere retninger.

Hvilke tips har du til kommende studenter?

– Jobb så hardt som du må, men ikke glem å leve ved siden av. Benytt deg av kontakter du får enten det er gjennom medstudenter, forelesere eller kontakter ute i bedrifter. Engasjer deg i fagfeltet ditt og vis initiativ. Og har du noen hobbyer som kan relateres til det du studerer, er det en bra måte å sette det du lærer ut i praksis på.

Fakultet: Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag

Navn: Marius Ystad

Alder: 28