Martin tok optometri på HSN for å bli 6. generasjons Krogh-optiker

Martin Krogh optiker Optometri campus Kongsberg. foto.
Fotspor: Martin Eilertsen Krogh har studert optometri på campus Kongsberg. I dag fører han slektens optikerarv videre som optiker på Krogh Optikk på CC Vest i Oslo. Foto: Stian Kristoffer Sande

I 1877 startet Andreas Jensen Krogh en optisk forretning i Kristiania. Mer enn 140 år etterpå står tipptippoldebarnet, og tidligere optometristudent ved HSN, Martin Eilertsen Krogh og ekspederer kunder i én av de mange Krogh Optikk-butikkene som nå finnes i mange av landets største byer.

Hvorfor valgte du yrket som optiker?

– Mennesket og kroppens funksjoner har jeg alltid vært svært interessert i. I min slekt har man også i flere generasjoner tatt optikerutdanning, og det var min tipptippoldefar som startet det hele tilbake i 1877. Og før jeg begynte på HSN jobbet jeg mye deltid i en optikerforretning.

Hvorfor valgte du bachelorstudiet innen optometri ved HSN?

– Optikerutdanningen kan man ta i utlandet, men i Norge er det kun på campus Kongsberg dette tilbys. Ettersom Norge er et av de landene som ligger lengst fremme innen optometri ble HSN det naturlige førstevalget for meg. Jeg har også familie på Kongsberg, som har vært en liten ekstra bonus.

Hvordan opplevde du studietiden?

– Det var en rolig start med fag som lignet dem jeg hadde på videregående samt introduksjonsfag til optometri. Andreåret var mer teoretisk og litt tyngre, mens det siste året var fullt opp med mange interessante praktiske fag. Studietiden ble selvfølgelig mye bedre av et godt studiemiljø og en god vennegjeng bestående av folk fra hele Norge.

Hvordan gikk du frem for å få jobb etter studiene?

– Det er en mangel på optikere, så det ble til at vi studentene heller ble oppsøkt av de ulike bedriftene. Det som er viktig da er å finne den bedriften som passer deg best, avhengig av om du for eksempel liker best å jobbe på synsprøverommet med pasienter, eller om du også liker å være ute i butikken og hjelpe kunder med brillevalg. Jeg fant meg fort til rette hos Krogh Optikk grunnet at jeg får gjøre begge deler.

Hva går jobben din som optiker ut på?

– Min jobb går ut på å ta imot dem som har behov for å få sjekket synet og øyehelsen sin. Jeg kan hjelpe dem både med undersøkelser og valg av løsninger etterpå. Summen av alt jeg kunne den gangen jeg sluttet på HSN gjorde meg i stand til å hjelpe pasienter fra første dag. I tillegg får jeg rikelig med faglig påfyll fra jobben gjennom diverse kurs og fra erfarne kollegaer, noe som gjør meg trygg i rollen min.

Hva er det beste med jobben din?

– I jobben møter jeg hver dag på nye og spennende synsutfordringer. Noe av det beste med jobben er å ha tilgang til masse avansert utstyr som er med på å skape gode opplevelser for kunden og meg selv.

Hvorfor vil du anbefale andre til å bli optiker?

– Det å kunne hjelpe en person med å både avdekke og løse utfordringer med vår viktigste sans ser jeg på som utrolig spennende og meningsfullt. Jeg føler en stor glede ved å gi mennesker som knapt kan se, muligheten til å få et helt nytt syn.

Hvilke tips har du til kommende optometristudenter?

– Prøv å få deg jobb hos en optiker under utdanningen, for dette vil gjøre studiene lettere. Det hjelper også med litt ekstra kroner i lommen under studiet. Hvis du ikke bruker briller eller kontaktlinser fra før, kan det være lurt å sjekke synet sitt hvis du vil bli optiker. Da får du et raskt innblikk i hva jobben vil kunne gå ut på.

Optiker

Navn: Martin Eilertsen Krogh

Studiet du tok: Bachlor i optometri ved campus Kongsberg.

Jobber som: Optiker i Krogh Optikk på CC Vest i Oslo