Utenlandspraksis i grunnskolelærerutdanningen

Pixabay.com
Utenlandspraksis gir deg muligheten til å erfare klasserom i en annen kontekst, der tradisjoner og rammer er annerledes enn hva du kjenner til i klasserom i Norge. Praksisen er lagt til praksisperiode på høsten i tredje studieår og er på fire uker.

Praksis i utlandet organiseres fra ulike campus. Sett deg derfor inn i de ulike tilbudene og meld din interesse for tilbudene i søknadsskjemaet. For studenter som får tilbud om utreise arrangeres det forberedelsesmøter som skal forberede deg både på det praktiske og det faglige.

 

India

Praksis i Panchgani og Pune gir deg mulighet til å utvide ditt perspektiv på lærerrollen og utfordre deg selv i nye kontekster. Du får være en del av hverdagen i indiske skoler, observere og undervise, og samtale om pedagogikk og kultur med lokale lærere. Dette er en intens og krevende praksis, som skjer innenfor trygge rammer. Opplevelsene er store.

USN har lang erfaring fra samarbeid med både skoler i Panchgani og Savitribai Phule Pune University (SPPU). Skolene og universitetet benytter engelsk som undervisningsspråk. Workshops med indiske studenter inngår som del av praksisperioden. Under praksisperioden vil dere blir fulgt opp av fagpersoner både fra USN og SPPU.

Praksis i India er i første rekke tiltenkt studenter på nett- og samlingsbaserte studier på campus Notodden.

Libanon

USN følger UDs reiseråd og tilbudet vurderes åpnet, dersom situasjonen endres og i samarbeid med lokale samarbeidspartnere i Beirut. 

Beirut er hovedstaden i Libanon, byen ligger ved Middelhavet, med høye fjell mot øst. Beirut er kontrastenes by, med klare merker etter borgerkrigen som varte frem til 90-årene. Byen bærer fortsatt preg av ødelagte bygninger og nye flotte bygninger side om side. Byen er preget av store sosiale og kulturelle forskjeller. Arabisk er språket, men de aller fleste snakker engelsk eller fransk og noen behersker alle tre språkene. Våre samarbeidspartnere behersker godt engelsk. Vi samarbeider med American Univesity of Beirut og NGO Beit Atfal Assomound.

Praksis i Libanon vil gi nye perspektiver og bidra til refleksjon rundt din profesjon som barnehagelærer og lærer. Språket er arabisk, men engelsk er andrespråket. Barna starter med engelsk allerede i barnehagen, og i mange skoler er engelsk undervisningsspråket. Du vil lære å kommunisere på nye måter, forstå mer om ulike mennesker, og ikke minst lære deg selv å kjenne på en ny måte. Du vil få muligheten til å leve i et multikulturelt samfunn med sosiale og kulturelle forskjeller.

  • Praksis i Libanon organiseres i sin helhet av USN, dette inkluderer flyreise og bosted. Studentene må selv stå for kostnaden.
  • Det arrangeres forberedelsessamlinger i regi av USN før avreise, samt et obligatorisk seminar etter hjemkomst.

Dersom du vil lese litt om hvordan studenter fra USN hadde det i praksis våren 2019, så kan du gå inn på bloggen deres https://wordpress.usn.no/147030/

Kontaktperson for praksis i Libanon: Tone Sunde

Forbered deg på reisen! Les om Libanon og nabolandene!

Les mer på universitets egne nettsider: American university of Beirut

Norden

Vi har samarbeidsuniversitet i alle nordiske land, som er spennende på ulike måter. Eksempelvis er Jelling (Danmark) en UNESCO-by med spennende historie, og med god erfaring med å ta imot internasjonale studenter i praksis. Færøyene er et øyrike i havet med små forhold og store opplevelser, men med mindre erfaring med internasjonale studenter. Vi har også samarbeid med Oulu (Finland), Malmö (Sverige), Reykjavik (Island) og Nuuk (Grønland).

Praksis blir noe ulik den du kan forvente i Norge, du må være fleksibel og tilpasningsdyktig. Dere vil bruke både norsk og engelsk i arbeidet.

Utenlandspraksis i Norden er et tilbud til studenter ved nett- og samlingsbasert grunnskolelærerutdanning.

Universitetene som organiserer praksis lokalt, er alle deltakere i Spica-nettverket, for videre lesing se www.spicanetwork.com.

 

 

Spania - Rojales og Gran Canaria
Tilbudene i Spania fordeler seg på Rojales (campus Porsgrunn og Vestfold) og Gran Canaria (campus Notodden). 
 
Praksis på Gran Canaria forutsetter tildeling av plasser fra skolen.
 
Praksis her vil ligne på praksisen du har hjemme i Norge, siden skolen følger norske læreplaner. Det vil  være undervisningsplanlegging, veiledet og vurdert praksis, norsk språk og norske barn, slik du kjenner til fra praksis de foregående studieårene. Skolen er likevel ganske annerledes enn mange skoler i Norge, for eksempel er det store endringer i elevmassen fra år til år.
 
 
Studentene som får innvilget praksis i Spania må selv sørge for reise, bosted og opphold.
 

Kontaktpersoner:

Vestfold: Therese Solås
Tanzania

Praksis i Tanzania

Vil du utfordre deg selv med et praksisopphold i Tanzania?

Utenlandspraksis i Tanzania er et tilbud til grunnskolelærerstudenter ved campus Drammen. USN samarbeider med Tanga International Competence Centre TICC om praksisoppholdet. Tanga er regionhovedstad i dette området på nordøstkysten av Tanzania.

Du vil få prøve deg i undervisning i nye kontekster og får mulighet til å bli kjent med deg selv som lærer i uvante omgivelser. Dette gir gode muligheter for å lære deg selv å kjenne på nye måter. Du vil undervise på offentlige skoler, og vi prøver å få til et besøk på private skoler i nærområdet også. Disse besøkene gir gode muligheter til å reflektere over forskjeller i undervisningstilbudet i privat og offentlig regi. Du vil undervise både på lokale skoler i nærområdet og det er også undervisning i barnehjem og språkundervisning for voksne.

Undervisningen foregår på engelsk, og dere vil arbeide i praksisgrupper, ofte sammen med en tolk, men dere kan også få mulighet til å prøve dere alene. Elevenes engelskferdigheter er varierende  og derfor prioriterer vi å undervise i fagene engelsk, matematikk og kroppsøving. På grunn av elevenes varierende engelskferdigheter får dere et lite kurs i kiswahili i starten av oppholdet for å hjelpe til med kommunikasjonen.

Faglærer fra USN er med som veiledere under deler av praksisen.

Det blir mulighet for en fredag fri, slik at de som ønsker, kan reise på safari. Vi har god erfaring med turer fra torsdag ettermiddag til søndag ettermiddag.

Studentene bor på Tanga International Competence Centre (TICC). Det er toroms boliger, ganske enkel standart, på et nydelig område. Det er mange bilder av boligene på nettsiden til TICC og dere finner enkeltblogger fra tidligere studenter ved å søke på internett. TICC  

Praksisen organiseres av USN, men du må selv stå for kostnaden med reise, opphold og utgifter til internett.

I forkant av praksisen vil det være to obligatoriske informasjonsøkter

  • Generell informasjon om praksis i Tanzania
  • Informasjon om Afrika og Tanzania

 

Toronto

Praksisutveksling til Toronto er åpent for alle GLU-studenter. Studenter som tar engelsk blir prioritert over studenter som ikke tar engelsk, og studenter som tar EN3/EN4 blir prioritert over studenter som tar EN1/EN2 uten å gå videre i engelskfaget.

Studenter som gjennomfører praksis i Toronto, Canada, vil bli tilknyttet York University og en skole i Toronto-området. Over fire uker vil de delta i et forberedende program ved York University, praksis i en Toronto-skole, og kulturelle aktiviteter og ekskursjoner i Toronto-området. 

Praksisutvekslingsprogrammet støttes av midler fra HK-dir. Studenter som får innvilget praksis i Toronto må selv sørge for reise, bosted og opphold, men i de første årene av programmet vil hver student få et 15.000 kroner stipend. I tillegg kan studenter søke om utvekslingsstøtte fra Lånekassen for å dekke reisekostnadene sine. ​Toronto ligger i Ontario-provinsen og er den største byen i Canada, med omtrent 3 millioner innbyggere. Med en befolkning hvor over halvparten er født utenfor Canada, er Toronto anerkjent av FN som den mest mangfoldige byen i verden. Her får du en fantastisk anledning til å oppleve språklig og kulturelt mangfold både i og utenfor praksis!

Praksisen i Toronto inkluderer følgende:

  • Nettinformasjon angående kanadiske skoler, Ontario-læreplaner, osv.
  • Et kort program ved York University som forbereder deg til praksis og undervisning i et Toronto-klasserom.
  • Praksis i en skole i Toronto.
  • Oppfølging fra en underviser fra York University, en praksislærer og en underviser fra USN under praksis.
  • Kulturelle aktiviteter og ekskursjoner i Toronto-området, inkl. f.eks. et besøk til Niagara Falls.
  • Møter med lokale studenter.

Praksis blir noe ulik den du kan forvente i Norge, og søkere bør være fleksible og tilpasningsdyktige. Programmet vil foregå på engelsk. Det er derfor viktig at deltakere har gode engelskkunnskaper (B2 eller bedre).

 

Nyttig informasjon

Det holdes informasjonsmøte 14. februar kl. 15.30. Innkalling med Teamslenke, blir publisert i Canvas.

Du registrerer din søknad her:
Søknadsskjema - Utenlandspraksis høst 2024

Søknadsfrist 3. mars 

Minstekrav

  • Du må ha en aktiv studierett og personlig egnethet og motivasjon vektlegges sterkt ved tildeling av plasser.
  • Vi forbeholder oss retten til loddtrekning for utvelgelse av kandidater.

Kontaktpersoner:

 

Grip muligheten til å gjennomføre hele praksisperioden i utlandet!