Praksis i praktisk-pedagogisk utdanning – PPU

Studenter underviser elever på videregående skole.

Praksis er en stor og viktig del av PPU-utdanningen. Universitetet har samarbeidsskoler for å sikre kvaliteten på praksisopplæringen. Disse skolene dekker først og fremst de tre fylkene Vestfold, Telemark og Buskerud. Andre fylker kan også være aktuelle.

Praksis skal være variert, veiledet og vurdert og vil fortrinnsvis bli gjennomført på ungdomstrinn og i videregående skole.

Gjennom praksisperiodene på totalt 60 dager vil studenten få god øvelse i læreryrkets mange ulike oppgaver.

Innhold og retningslinjer for praksis ved PPU

Praksishåndbok PPU
Ressurser for lærerutdannere
Praksisuker

Praksisåret er inndelt i praksisperioder.

Heltid - 6 uker per semester i følgende uker:

  • Høst: uke 42-47
  • Vår: uke 6-12 (minus vinterfeireuke)

Deltid – 6 uker per studieår innenfor ukene ovenfor.

Fravær

Fravær i praksis håndheves forholdsvis strengt da det er krav til 100% oppmøte. Det er allikevel noe fravær som godkjennes som går under kategorien godkjent fravær. Alt fravær som betegnes som gyldig må imidlertid tas igjen etter avtale mellom student og praksislærer.

Det er viktig at ikke praksisvurdering ferdigstilles før alle dager i praksis er gjennomført.

Det er forskjell på godkjent fravær og gyldig fravær. 

Godkjent fravær er fravær hvor studenten blir kalt inn til møter i regi av universitetet. Dette fraværet godskrives som praksis, og må ikke tas igjen.
Eksempler på godkjent fravær:
    - Møter i universitetsstyret
    - Møter i Klagenemd
    - Møter i Skikkethetsnemd
    - Tillitsvalgtsmøter
    - Meddommer?
    - Politiske møter som folkevalgt

Gyldig fravær gir rett til å ta igjen praksis, og må tas igjen utenom de ordinære praksisperiodene, jfr Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Sørøst-Norge §5-1 (3) og §5-3. For å få gyldig fravær må man søke om det. Det må fremvises legeattest i de fleste tilfeller for å få gyldig fravær. I enkelte tilfeller kan det utvises skjønn.
Eksempler på situasjoner som kan gi gyldig fravær:

  •    Egen sykdom eller barns sykdom
  •    Permisjon fra studiet
  •    Dødsfall i familien, eller lignende personlige påkjenninger
  •    Studenten leverer egenmelding til praksisskolen ved fravær under 3 dager.
  •    Studenten leverer sykemelding/bekreftelse fra lege til universitetet når fravær på grunn av egen eller barns sykdom overstiger tre dager. Universitetet vil ta kontakt med praksisstedet.

Alt annet fravær medfører stryk i praksis jfr Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Sørøst-Norge §5-2 (2) Praksisperioden kan også vurderes til «ikke bestått» ved manglende oppfylling av arbeidskrav eller tilstedeværelse.

Fare for ikke bestått praksis

Det kan være ulike årsaker til at en praksisperiode kan være i fare for ikke å bestås. Eksempler på dette er ugyldig fravær eller manglende kunnskaper og ferdigheter sett opp mot læringsutbyttene som er satt for praksisperioden. Det er viktig at tvil meldes så tidlig som mulig i praksisperioden. 

Ved tvil om at en student ikke vil bestå sin praksisperiode skal Melding om fare for å få praksis vurdert til ikke bestått fylles ut. Send skjemaet til praksisrådgiver som tilhører det campus du har studenter fra.

Uavhengig av når i praksisperioden bekymringen oppstår, skal det gis skriftlig varsel/melding om fare for å få karakteren Ikke bestått i praksis. 

Melding om fare for å få praksis vurdert til ikke bestått er hjemlet i Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Sørøst-Norge (kap.5).

§ 5.2.1. Dersom det er tvil om studenten vil oppnå læringsutbytte og bestå praksisperioden, skal studenten varsles med en skriftlig begrunnelse så tidlig som mulig i praksisperioden.

(2) Praksisperioden kan også vurderes til «ikke bestått» ved manglende oppfylling av arbeidskrav eller tilstedeværelse.

Rutinebeskrivelse

  • Dersom praksislærer er usikker på om studenten vil bestå praksisstudiet, begrunnet i læringsutbyttene for praksis og/eller læringsutbyttene for studentens fag, evt ugyldig fravær, skal praksislærer så snart som mulig ta kontakt med praksisrådgiver ved aktuelt campus.
  • I samråd med praksisrådgiver legges videre føringer for oppfølging av student. Saken drøftes med programleder og/eller aktuell faglærer. Praksisrådgiver/programleder/aktuell faglærer blir med på samtale med studenten og praksislærer.
  • Melding om fare for å få praksis vurdert til ikke bestått tas opp med studenten i forbindelse med individuell veiledningssamtale og skjemaet «Melding om fare for å få praksis vurdert til ikke bestått praksis» fylles ut. Skjemaet gjennomgås og signeres av praksislærer, student og praksisrådgiver/programleder. Studenten mottar kopi av skjemaet.
  • Det skal komme tydelig fram i skjemaet hvilke kriterier studenten må oppfylle i løpet av praksisperioden for å få karakteren bestått praksis. Det skal beskrives nærmere hvilke områder i læringsutbytte for praksisstudiet (emneplanen for praksis og/eller emneplan for faget studenten har) studenten må vise fremgang i og spesielt forbedre for å bestå praksis.
  • Praksisrådgiver ved det aktuelle campus har det koordinerende ansvaret for videre oppfølging av studenten.
  • Praksisrådgiver har ansvaret for at praksislærer og student får tilbud om utvidet/forsterket oppfølging fra universitetet i den videre veiledningen og vurderingen av studenten i praksis. Med utvidet veiledning og vurdering menes ekstra (ukentlige) veiledningssamtaler med studenten og vurderingssamtaler med praksislærer.
  • Det skal skrives referat fra hver veiledningssamtale. Referatet signeres av alle parter på slutten av møtet/samtalen.
  • Praksisrådgiver er ansvarlig for at studenten får tilbud om samtale med samtaleterapeut ved studentsamskipnaden SSN Helse

Tilrettelegging av ny praksisperiode ved Ikke bestått praksis

Studenter som har fått praksisperioden vurdert til ikke bestått, har rett til ett nytt forsøk, hjemlet i Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN)

§ 5-4.Antall praksisforsøk

  1. Studenten har adgang til ny praksisperiode én gang dersom første forsøk ble vurdert til ikke bestått.
  2. En student som får vurdert samme praksisperiode til «ikke bestått» to ganger vil miste studieretten, jf. § 4-5.

Ved gjennomføring av 2. forsøk i samme praksisemne skal studenten gjennomføre praksis på en ny skole med ny praksislærer og ny faglærer med ansvar for praksisoppfølgingen. Det presiseres også at studentens praksisvurdering fra perioden som ikke er bestått, ikke skal videreføres til ny praksislærer med mindre studenten selv ønsker det. Denne bestemmelsen følger av vilkårene i universitets- og høyskoleloven § 3-9 Eksamen og sensur, første ledd; (1) Universiteter og høyskoler skal sørge for at kandidatenes kunnskaper og ferdigheter blir prøvet og vurdert på en upartisk og faglig betryggende måte. (utdrag)

  • Studenten må ha bestått praksisperioden før neste års praksis kan gjennomføres.
  • 2. gangs forsøk i samme praksisemne gjennomføres så snart det er praktisk mulig.

Studenter ved nett- og samlingsbasert grunnskolelærerutdanning kan bli pålagt å gjennomføre 2.gangs forsøk i samme praksisemne ved en av lærerutdanningsskolene på Notodden.


Antall praksisforsøk

En student som får vurdert samme praksisperiode til «ikke bestått» to ganger vil miste studieretten, jf. § 4-5. Studenten skal varsles skriftlig etter reglene i forvaltningsloven før vedtak om tap av studierett fattes og gis anledning til å uttale seg i saken, jf. forvaltningsloven § 16.

Skikkethet

Skikkethetsvurdering skal avdekke om studenten har de nødvendige forutsetninger for å kunne utøve yrket. En skikkethetsvurdering skal være en veileder og støtte for studenten det angår og i første rekke en hjelp for å komme seg videre i studiet.

Skikkethet er forankret i Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning. I denne forskriften er det beskrevet en rekke konkrete krav for hva en skikket lærer skal være i stand til å gjøre. Det betyr at alle som er i kontakt med en student, må kjenne til innholdet i skikkethetsforskriften!

Dersom du som praksislærer eller student er bekymret for at en student/medstudent ikke oppfyller disse kravene, ber vi deg ta kontakt med programleder, praksisrådgiver eller faglærer ved USN. Vi vil hjelpe deg med prosessen!
 

Emneplaner for praksis

I emneplanene finner du en beskrivelse av det faglige innholdet, læringsutbytte og læringsaktiviteter for de ulike trinnene. Emneplanen er et viktig dokument for praksisperioden og skal gjenspeiles i vurderingsrapporten.

Emneplanene er like for alle campus.

Erstatningsansvar

Studenter vil i sine praksisstudier være vernet av Arbeidsmiljølovens bestemmelser om fullt ut forsvarlig arbeidsmiljø. Arbeidstidsbestemmelser i loven skal følges.

Studenter skal som hovedregel regnes som en arbeidstaker på praksisstedet. Det vil si at studenten er underlagt arbeidsmiljølovens plikter og rettigheter. I praksis skal avvik meldes etter praksisstedets rutiner og det er praksisstedet (arbeidsgiver) som har plikt til å sende skademelding til NAV (NAV-skjema). Det er da praksisstedet som følger opp avviket, og håndterer eventuelle skader studenten har pådratt deg. Avviket skal også meldes USNs avvikssystem, send kopi av skademeldingen til praksisrådgiver ved campus som studenten tilhører.

For studenter - Forsikring/skader i praksis
Du kan søke om å få dekket helseutgifter via Studentsamskipnaden.

Yrkesskadeforsikring og ansvarsforsikring av studenter i praksis bestemmes i lov om yrkesskadeforsikring og lov om skadeserstatning. Når det gjelder hvem som er å regne som arbeidsgiver, så er dette i utgangspunktet virksomheten der studenten er i praksis.

Ved skade på studentens eiendeler (eks. briller) i forbindelse med praksis, må det undersøkes om studenten selv har forsikring som dekker tapet. Om studenten ikke selv har utvist skyld og ikke har forsikring som dekker skaden på eiendelen, vil USN kunne dekke slike tap. Men det må vurderes i hver enkelt sak om USN har ansvar. Studenten kan fylle ut skjema og sende sitt fakultet, ved programleder.

Pedagogisk veiledning

Studentene skal sikres veiledning i sine fag og USN har et tilbud om pedagogisk veiledning.

Gjennom avtalen vi har med partnerskolene skal det legges til rette for at våre praksislærere som ikke allerede har veiledningspedagogikk skal kunne gjennomføre studiet. Studiet går over to semestre og er på 15 studiepoeng.

USN har et solid fagmiljø med erfarne forelesere og ytterligere informasjon om studiet og hvordan du søker finner du på studietilbudssiden for pedagogisk veiledning.

 

Dokumentsamling

keyboard_backspace Skjema for utbetaling av honorar

Kontaktinformasjon

Vi har egne praksiskoordinatorer på alle campuser hvor vi har lærerutdanning.

Notodden

Ringerike

Vestfold